Start Omhoog

 

Naar het uiterste noorden.

Woensdag 26 september.
De laatste dag van de reis! We gingen vanaf de camperplaats nog even naar Kaufland. Zowel om eten voor 's avonds thuis te halen, als om het één en ander in te slaan voor de voorraadkast. Daarna vertrokken we rond een uur of 10 naar huis. Een goeie filevrije rit gehad, om kwart over 12 kwamen we thuis aan. We hebben deze reis in totaal 10853 kilometer gereden (bijna 4000 meer dan we verwachtten), want de teller stond op 39444 bij aankomst. Dat is een gemiddelde van ongeveer 165 kilometer per dag.

Dinsdag 25 september.
Omdat het slechte weer aanhield, zagen wij af van ons voorgenomen bezoek aan de dierentuin. In plaats daarvan reden we naar Kleef, waarvan we gezien hadden dat er een mooie camperplaats is. Bovendien kun je daar prima winkelen. Handig nog even de laatste leuke Duitse spullen inslaan. Tegen 12 uur waren we in Kleef, na een leuke rit, dwars door het Ruhrgebied. En dat ging ontzettend goed, zelfs door steden als Mühlheim en Duisburg.

De camper snel op de camperplaats gezet, een hele mooie camperplaats mogen we wel zeggen. Daarvandaan is het een kwartiertje lopen naar het centrum van de stad. En daar heb ik eindelijk, na jaren erlangs te zijn gelopen, het Koekkoek-Haus museum bezocht. Erg leuk om dat eens gezien te hebben, er hingen een aantal prachtige schilderijen. Daarna tussen de buien door lekker gewinkeld. En goed geslaagd. Rond half 4 waren we weer terug bij de camperplaats, de hoogste tijd voor een kopje koffie. En tot ons grote genoegen, is er hier zelfs gratis -goed- internet. Een groot compliment voor deze mooie camperplaats, hier zullen we vast nog wel eens terugkomen.

Foto's

Zondag 23 en maandag 24 september.
Verslapen! Gelukkig maakt dat in de camper allemaal niet uit, en kwart over 9 is eigenlijk alleen maar laat als je meestal tussen 7 en 8 wakker bent. We vertrokken rond half 11 richting Essen, waar we net voor 1 uur (begin van de middagpauze) konden inchecken. Grappig wat we hier dan weer meemaken, de camping is heel langgerekt, zo te zien eigenlijk alleen maar vaste plaatsen, en als je dan met een camper voor eventjes komt word je gewoon in een oprit gezet van een niet aanwezige langkampeerder. In ieder geval is de S-bahn naar het centrum van Essen redelijk dichtbij.

De regen is nu echt begonnen, een benauwde natte dag. Daar gingen wij dan doorheen om half 10, naar het station. Vanaf de camping een hele wandel, het viaduct over, om tot de ontdekking te komen dat we op het verkeerde perron stonden. Dus het hele stuk weer terug, naar het goede perron. Om er achter te komen dat er helemaal geen treinen zouden rijden, de eerstvolgende 80 minuten. Waarom? Dat werd er niet bij gezegd. Wat dan? Wachten? Met de kans dat het nog langer zouden duren of dat er misschien helemaal geen treinen zouden rijden of dat je wel heen kon en niet terug? Leek ons niet de beste optie. Dan maar de Altstadt van Werden zelf in. Aardig, maar klein. Dus om 11 uur zaten we al weer in de camper, onder ons eigen dakje met de regen die er knusjes op tikte. 

Vrijdag 21 en zaterdag 22 september.
Vanuit Mardorf reden we in zuidwestelijke richting, om te eindigen bij Münster. Wederom een camperplaats naast een camping, een prima idee. De rit verliep goed, zelfs het rijden door de stad in Osnabrück. We kwamen daar een supermarkt tegen met voldoende parkeerplaats, dus gelijk weer wat te eten gehaald voor de komende dagen. 's Avonds liep de camperplaats helemaal vol, zelfs het middengedeelte werd volgezet met campers, dus die moeten de volgende dag als eerste weg om plaats te maken voor de rest. Zo maak je steeds wat anders mee.

Gelukkig hoefden wij zaterdagochtend de camper niet weg te rijden, dus de langslapers die ons ingebouwd hadden konden blijven liggen. Want wij gingen met de bus naar het centrum van Münster. Op een paar kleine buitjes na hadden we alweer een dag met mooi weer. We konden dus lekker door het centrum slenteren, winkelen, op bankjes zitten enzovoorts. Münster is niet heel groot, maar wel een sfeervolle stad. We zijn er dan ook een groot deel van de dag geweest, en kwamen zeer vermoeid terug bij de camper. Gelukkig hadden we 's middags al bij de Mac wat gegeten, dus broodjes met knakworst waren de snelle en makkelijke oplossing voor het avondeten. 

Foto's

Woensdag 19 en donderdag 20 september.
Na een week op de Lüneburger Heide, onze langste stop deze reis, werd het de hoogste tijd om verder te gaan. Een kilometer of 100, richting Hannover. We vertrokken dus pas om een uur of 10, reden binnendoor en hadden een lange stop om eens uitgebreid boodschappen te doen. Toch waren we al om kwart over 2 in Mardorf aan de noordkant van het Steinhuder Meer. Gelukkig had de camping ook een camperplaats. We konden daar dus direct oprijden, geen gedoe met pauzes en slagbomen. Pas nadat we ons al uitgebreid hadden geïnstalleerd en koffie gedronken gingen we inchecken. Prettig systeem zo. 

Op donderdag gingen we om half 10 op pad, en reden naar de zuidkant van het meer. Onze bestemming: het Dinopark in Münchehagen. Het was een leuk bezoek. Het park is gebouwd rondom een originele vindplaats van dinosaurus sporen. Voor en na de hal waarin die te zien zijn loop je door het bos, met rondom allerlei dinosaurussen. Heel leuk gedaan. Aan het einde van de rondgang loop je ook nog langs een werkplaats waarin gewerkt wordt aan echte dinosaurus vondsten. Al met al hadden we hier een leuke dag. 

Foto's

Dinsdag 18 september.
Op de laatste dag dat we op de Lüneburger Heide waren, besloten we naar het gelijknamige wildpark te gaan. Het was er een prima dag voor, niet al te warm maar wel droog en soms zelfs zonnig. Ook in dit park was het rustig, zodat we op ons gemak slenterend goed alle dieren konden zien. Er staan ook veel bankjes, en die staan goed voor de verblijven, zodat je al zittend de dieren prima kunt observeren. Zodoende deden wij over de grote rondweg (ja, je wilt toch alles zien als je er bent?) in plaats van 2 uur ruim 4 uur. 

Heen en terug reden we verschillende routes door de prachtige omgeving, en in één van de dorpjes stopten we om even eten te halen voor de avond. Het werden kalkoenschnitzels, met sla en röstidriehoekjes erbij, heel lekker. Rond half 7 hadden we gegeten, en om half 8 gingen we, zoals meestal, nog wat dvd-tjes kijken. Om half 11 was het weer tijd om naar bed te gaan. 

Foto's

Maandag 17 september.
Alweer een mooie dag, zij het minder uitbundig dan de vorige. Maar prima weertje om naar het Serengeti Safari Park te gaan. Dat wij niet de enige waren die dat dachten, bleek uit de rij bij de entree. Maar in het park zelf was het gelukkig best rustig. We hebben een prachtige tocht met de camper door de diverse leefgebieden van de dieren gemaakt. We deden daar veel langer over dan de geadviseerde tijd van ongeveer een uur, namelijk 2,5 uur. Maar we hebben dan ook wel heel veel gezien en overal lekker de tijd voor genomen.

Na de rit door de dierengebieden parkeerden we bij het recreatiegedeelte. Daarvandaan kun je nog langs en zelfs door apenverblijven lopen, wat ook ontzettend leuk is. Daarnaast staan er nog wat attracties waar je in kunt, zoals een achtbaan, topspin, reuzenrad. Het leukste was een tochtje met een moerasboot, vorig jaar was het daar zo druk dat we dat maar niet gedaan hebben. Nu waren de paar mensen die stonden te wachten blij dat wij er aan kwamen, daarmee waren er genoeg passagiers voor het tochtje. Rond een uur of 4 hadden we ook hier alles gezien en reden we weer (binnendoor natuurlijk) terug naar de camping. Dat duurde een klein uurtje, en na de koffie en wat gezellig kletsen ging ik onze lekkere kaiserschmarrn maken. Wat hebben ze in Duitsland toch heerlijk eten.

Foto's

Zondag 16 september.
Aan het einde van de ochtend vertrokken we richting Bergen-Belsen, om daar de Gedenkstätte te gaan bekijken. Het was een indrukwekkend, soms zelfs aangrijpend bezoek. Na dit bezoek reden we binnendoor, door bossen, heidevelden en kleine dorpjes, weer terug naar Schneverdingen/Heben.

Onderweg stopten we nog toen we een grappig op zijn kop staand huis zagen (klim-en klauterparadijs voor kinderen). Bij de daarnaast gelegen McDonalds haalde ik een heerlijk stukje warm appelgebak. Toen we terug waren bij de camper zagen we een valk in het veld ernaast jagen, prachtig, nog nooit zo dichtbij gezien!

Foto's

Vrijdag 14 en zaterdag 15 september.
Vrijdagochtend zijn we naar het centrum van Soltau geweest, het werd wel tijd het stadje ook eens te bekijken in plaats van er alleen maar door te rijden. Hoewel klein, is het wel gezellig. En ik kwam er een kapperszaak tegen, dus mijn haartjes zijn weer lekker kort. Na het winkelen nog even langs de Kaufland gereden om boodschappen te halen, en net voor de middagpauze waren we terug op de camping. 

De rest van de middag en de hele zaterdag zijn we op de camping gebleven. De grote stapel foto's van Lego en het Vogelpark moesten nodig verwerkt worden, de website geschreven en de vermoeide voetjes mochten wel wat rust hebben. Voor bij de koffie hadden we een lekker taartje gehaald, en we hadden een paar heerlijke rustige dagen.

Donderdag 13 september.
Een dag die stralend begon, dus wij togen naar het Vogelpark in Walsrode. Een geweldige keuze, we zijn er van 11 tot 5 geweest en hebben ons geen moment verveeld. We begonnen de dag bij de buitenverblijven, en zagen talloze prachtige vogels en leuke situaties. In de loop van de middag ging het betrekken, maar er zijn ook een aantal vogelkassen dus die konden we tijdens de regenbuien bezoeken. 

Toevallig kwam het zo uit, dat we rond de tijd dat de vogelshow zou gaan beginnen, wij daar in de buurt waren, dus we zijn gaan zitten en hebben naar de show gekeken. Heel leuk, in tegenstelling tot de meeste parken waren er hier ook veel niet-roofvogels die geshowd werden. 

Foto's

Woensdag 12 september.
We vonden het tijd worden om weer eens naar Duitsland te gaan. Om 8 uur stonden we er helemaal klaar voor. Helaas, de receptie ging doordeweeks pas om 9 uur open. Dus om 9 uur stonden we er weer klaar voor (in de tussentijd hebben we ons best vermaakt, een boek lezen is altijd fijn). Maar ook om 9 uur alles nog donker bij de receptie. Rond 10 over 9 kwamen de eigenaren dan aan, die waren even naar een bespreking geweest, en dat was uitgelopen. Tsja, kan gebeuren. Om kwart over 9 gingen we dus eindelijk op pad. De rit verliep voorspoedig tot we in de buurt van Hamburg kwamen. De tomtom sloeg zowat op tilt! Een file van 13 kilometer stilstaand verkeer, 50 minuten vertraging. Of we een alternatieve route wilden? Ja, laten we dat maar doen. 

Zodoende kwamen we dus dwars door Hamburg heen gereden, wat natuurlijk wel lastig rijden was maar ook wel erg leuk, zo te zien is Hamburg best een mooie stad. En ondanks het drukke stadsverkeer waren we toch met 20 minuten winst ten opzichte van in de file gaan staan Hamburg voorbijgekomen. We zijn in Soltau uitgebreid boodschappen gaan doen, wat erg leuk is. De prijzen zijn lager dan in Scandinavië en de keuze is groter. Daarna reden we naar de camping waar we een paar dagen willen gaan staan, in Schneverdingen. We konden uit een aantal vrije plaatsen kiezen, en namen de mooiste, naast een prachtig plantsoentje. We hadden alleen geen erg in de boom die langs het pad halverwege de plaats staat. Lastig parkeren dus. Morgen zetten we de camper wel dwars, past bij ons. 

Foto's

Maandag 10 en dinsdag 11 september.
Met onze Duitse jaarkaart naar Legoland in Denemarken, dat kost per dag dus niet meer dan wat diesel en parkeergeld. Op maandag was het prachtig weer, dus hebben we volop de buitenattracties gedaan. Het was zo rustig dat je overal zo in kon stappen, ideaal. Het nieuwe deel van het park is erg leuk, met een goeie achtbaan, een leuke indoorattractie en echte pinguïns. En zelfs daar was het niet druk. Er zijn ook heel veel leuke dingen om samen te doen, zoals het laserschieten, het treintje, bootjes, de uitkijktoren. En natuurlijk hebben we ons weer vergaapt aan Legoland, prachtig om te zien hoe kenmerkende gebieden van Denemarken en de omringende landen helemaal zijn nagemaakt met miljoenen legosteentjes. 

Precies volgens de voorspellingen was het dinsdag minder mooi weer. In de ochtend, toen het nog wel droog was, hebben we de leukste attracties nog herhaald. Daarna zijn we de binnendingen gaan doen, zoals alledrie de 3D films kijken in de Lego studio. We zijn ook 2x naar Sea Life geweest. We hebben een tijd op een overdekt terras geschuild voor een hevige regenbui, en we zijn nog 3x gaan laserschieten. Rond een uur of 3 verlieten we zeer tevreden het park, dit zijn weer een paar fijne dagen geweest.

Foto's

Zondag 9 september.
Omdat we niet ver hoefden te rijden, deden we het extra rustig aan deze morgen. Maar om 10 uur waren we toch uitgecheckt en onderweg. Zonder over de grote weg te rijden reden we in een kleine 2 uur de route naar Egtved, op Jutland. We zitten nu ongeveer 20 kilometer van Legoland vandaan, waar we met onze Duitse jaarkaart ook in kunnen. Maar dat is voor maandag. 

Deze middag besteedden we (naast uitrusten, koffie drinken met een plakje cake erbij, computeren en meer van die belangrijke bezigheden) aan een wandeling naar het meertje dat bij de camping hoort. Het is niet groot maar wel erg leuk gelegen. De camping waar we nu staan bevalt ook weer goed, mooie grote plaatsen en goed verzorgd. Een stuk rustiger dan de vorige, maar juist die variatie is zo leuk. 

Foto's

Zaterdag 8 september.
Eerst maar eens boodschappen doen, hadden wij bedacht. Niet ver van Nykøbing lag het dorp Vig, waar we zelfs 2 supermarkten hadden gezien op de heenweg. Daar gingen we dus naar toe. Eerst naar de Netto, eten uitgezocht, gepind, in de camper gelegd. So far, so good. Daarna naar de Aldi. Ook eten uitgezocht, maar helaas, mijn pinpas deed het niet. Wim ging dus even zijn credit card halen, onderwijl werd de rij achter ons steeds groter. Maar ik raakte wel aan de praat met hele aardige mensen, een Nederlands/Deens echtpaar. Uiteindelijk was Wim er weer, maar helaas, ook de credit card, en zijn pinpas, deden het niet. Wat bleek? Je kunt alleen maar pinnen met Deense kaarten. Raar, hebben we nog nooit eerder meegemaakt. Wat nu? Ik had wel wat Deense Kronen, wisselgeld van de tolbrug. Maar dat was net niet genoeg. We werden uit de brand geholpen, de mensen achter ons legden de rest van de kronen bij, en Wim gaf hen het geld in euro's terug. Gelukkig maar. 

Daarna togen we naar Odsherred dierentuin, waar we een folder van hadden gezien. En bijna hetzelfde gebeurde, geen van de passen deed het. Er worden alleen Deense passen aangenomen. Maar betalen mocht in Euro's, liefst gepast. Dat hadden we niet, gelukkig weet ik de wisselkoers en kon ik vertellen hoeveel kroon we terug moesten krijgen. Achteraf eigenlijk jammer dat we die dierentuin in konden. Het was klein (hadden we wel een beetje verwacht). En het was dieptreurig (hadden we niet verwacht). Kleine, slecht onderhouden verblijven, armoedig, vervallen, leegstand. Gelukkig zagen in ieder geval de dieren er wel goed verzorgd uit. In een uurtje, slenterend, hadden we alles al gezien. Op naar onze volgende bestemming, 1 eiland verder. Over de tolbrug. Onderweg kwamen we het mooiste van de dag tegen, 2 herten in het vrije veld, vlakbij de weg. Toen we stopten om foto's te maken liepen ze een stuk van de weg af, wat nog mooiere foto's opleverde. 

Aan het begin van de middag kwamen we aan op de camping Hasmark Strand, mooie camping met veel voorzieningen. Na ons kopje koffie liepen we vanaf de camping naar het strand, een korte wandeling. En daarna een heel eind langs het strand. Heel anders dan de vorige wandelingen, hier is de zee rustiger en is er veel meer drukte. Meer toeristen, meer huizen langs het strand. Ook weer een leuke belevenis. Na de wandeling en wederom een kopje koffie ben ik naar het zwembad gegaan. Lekker zeg, na al die tijd weer eens in het water.

Foto's

Vrijdag 7 september.
En weer vielen de buien 's avonds en 's nachts, wat een heel goeie verdeling is. Overdag hielden we de wind en wat wolken over. Een prima dag voor nog een strandwandeling, nu de andere kant op. De zee was nog mooier met al die hoge golven. Omdat we wat eerder waren gaan wandelen, was het hoog water en zaten er geen vogels. Maar toch was het weer heerlijk om aan zee te zijn, en we hebben dan ook een flink stuk gewandeld. 

Omdat we nu tegen de wind in begonnen waren was het teruglopen wat makkelijker, een goede compensatie voor het feit dat het strand aan deze kant wat meer steen had liggen en wat schuiner was. Op bovenstaande foto is de wandeling van de vorige dag met rood aangegeven, en de wandeling van deze dag met blauw. 

Foto's

Donderdag 6 september.
Na weer een nacht heerlijk geslapen te hebben op het geluid van de golven, werd het voor ons toch weer tijd om de camperplaats van Ystad te verlaten en om verder te gaan. We hadden een leuke route uitgestippeld. Onze eerste tussenstop was bij Smygehuk, het zuidelijkste puntje van Zweden. Leuk om te zeggen dat we van de noordelijkste punt van Noorwegen tot de zuidelijkste punt van Zweden zijn gereisd. Het uitzicht was, dankzij het stralende weer, geweldig. Daarvandaan gingen we naar Falsterbo, het meest zuidwestelijke gebied van Zweden. Hier verzamelen zich de trekvogels om de zee over te steken, maar zoals we eigenlijk al verwachtten waren er nog niet veel vogels te zien (al wel veel vogelaars trouwens). Het is nog te vroeg in september, zeker met het mooie weer. Over een maand zal hier veel meer te zien zijn. Gelukkig was het wel een leuke rit. Vervolgens reden we richting Malmö, waar langs de grote weg een heel groot industriegebied zit met allerlei winkels. En hoewel bij de meeste steden daar ook een supermarkt toe behoort, was dat nu helaas niet het geval, dus geen laatste Zweedse boodschappen meer.

Want vanaf Malmö gingen we over de immense Sontbrug naar Denemarken. Onze bestemming lag in noorden van de provincie Sjælland, een camping in het dorpje Nykøbing. De camping ligt vlakbij het strand, en het was heerlijk weer voor een strandwandeling zoals wij die graag maken. Er stond een vaag zonnetje en een flinke wind en het was koel zonder koud te zijn. Dus na de koffie gingen we op pad. Het was ontzettend lekker op het strand, rustig, geen strandpaviljoens, alleen wat wandelaars. We hebben een behoorlijk eind langs het water gelopen, met de wind in de rug. Het was genieten van het uitzicht, de geur van zout water, het geluid van de golven en van de vele vogels op strand. Uiteindelijk hadden we toch het idee om maar terug te gaan naar de camper, en met de wind tegen leek het ineens veel verder. Moe maar uitermate voldaan kwamen we terug, een goed moment om de kant-en-klaar maaltijden in de magnetron te zetten. Ze zijn sowieso al niet slecht, en nu smaakten ze nog beter. 

Foto's

Woensdag 5 september.
We hadden heerlijk geslapen, met het geluid van de zee op de achtergrond. Om half 8 stonden we op, snel de gordijnen open en gelukkig, mooi weer. Ontbijtje, kopje koffie, en om kwart voor 10 vertrokken we naar de stad. Vanaf de camperplaats loopt er een wandelpad richting Ystad, langs strand, water en heel veel vogels. Prima verzorgd, heel veel bankjes er langs. Na een half uurtje (op ons dooie gemak) kwamen we bij het centrum van de stad aan. Wat leuk! Veel oude, smalle straatjes met leuke oude (vakwerk)huizen. Ook de kerk en het klooster zijn een bezoek meer dan waard.

Ystad is nog niet aangetast door het toerisme, in de winkelstraat waren alleen de gewone winkels te vinden, geen ladingen souvenirwinkeltjes. Maar wel overal bankjes, veel plantenbakken, leuke plantsoenen en meer fraais. Qua steden één van de mooiste die we deze reis bezocht hebben. We hebben er een fantastische dag gehad. Terug liepen we via de haven, erg leuk. Bij de haven is ook een camperplaats, duur, niet mooi. Wat zijn wij blij dat we net die 500 meter verder zijn gereden zeg. We maakten weer de mooie wandeling langs de kust terug naar "onze" camperplaats aan het strand. Wederom veel vogels gezien, vooral de aalscholvers vonden we erg leuk. Tijdens het koffiedrinken heb ik mijn foto's op de laptop gezet, gesorteerd, bewerkt, en mijn website gemaakt. Als we internet hebben kan ik die dan weer uploaden. Ik was nog niet helemaal klaar toen de accu van de laptop leeg was. Dat was voor mij het sein om eten te gaan maken, onderwijl gezellig een boekje lezend. Tijdens het dvd kijken kon de accu van de laptop weer opladen, net zoals mijn telefoon. We worden er handig in, dat wild kamperen. 

Foto's

Dinsdag 4 september.
Vanaf de camping zijn we nog even naar het dorpje Diö gereden om een paar foto's van de kerk te maken. In dit dorp is mijn vader meer dan 60 jaar geleden geweest, en het leek me leuk om die plek dan ook eens zelf te zien. Daarna namen we de kortste weg richting de zuidkust. Zoveel mogelijk de kustlijn volgend reden we daarna naar Ystad toe. We zijn langs een aantal prachtige plekken gereden. We hebben op het strand gelopen, vogels gezien en glooiende duinen, heerlijk allemaal. Toen we achter een tractor reden en een supermarkt zagen, zijn we even gestopt om onze boodschappen te doen. 

Rond een uur of 3 reden we Ystad binnen. Aan de andere kant van de stad zou een camperplaats liggen, dus daar naartoe rijdend gelijk een beetje rondgekeken, en wat we zagen beviel ons wel. De camperplaats was snel gevonden, net buiten de stad. Wat stonden we daar prachtig, uitzicht over zee, een strand voor de deur, en het nog gratis ook. We zijn het strandje opgegaan, en daarna hebben we met een kopje koffie zitten genieten van het geweldige uitzicht vanuit de camper. Wim is even de route naar de stad gaan verkennen, daarna was het etenstijd. Met het eten hebben we het makkelijk gehouden, en het was nog lekker ook. Eerst dunne speklapjes uitgebakken en in het overgebleven vet aardappelwedges opgebakken. Pas toen het schemerig werd en we niet meer zoveel konden zien buiten deden we de gordijnen dicht en gingen we (dankzij die o zo handige generator) een dvd-tje kijken. 

Foto's

Maandag 3 september.
Na een heerlijke rustige ochtend, die we besteedden aan een beetje internetten, computeren en tv kijken, gingen we 's middags een wandeling maken. De camping ligt aan het water met een leuk strandje, een steiger in het water, en erachter liggen bossen. We hebben een uurtje gelopen, en het leukste wat we vandaag zagen waren 3 futen in het meer. Na terugkomst gingen we verder met rustig een beetje bezig zijn, morgen willen we weer een lange rit maken en daar zijn we dan prima op voorbereid. 

Foto's

Zondag 2 september.
Zo mooi als het de vorige dag was, zo druilerig was deze dag. Maar dat mag de pret niet drukken, in de camper zit je toch heerlijk droog en kan je nog steeds genieten van de omgeving. Vanuit Forsvik reden we via Karlsborg naar Vättern. Daarna via het meer naar het zuiden, helaas kwam de weg maar zelden zo dichtbij dat je het meer kon zien. We zien daarom een dorpje ingereden en konden daarvandaan wel even over het water uitkijken. Daarna weer verder. Rondom Jönköping hebben we even de grote weg genomen om niet dwars door de stad te moeten rijden, daarna zijn we weer zoveel mogelijk binnendoor gegaan. Rond half 5 kwamen we op de beoogde camping bij Älmhult aan. 

Ook deze rit was weer erg leuk, het hoogtepunt was wel de enorme grote groep kraanvogels die we net boven Jönköping in een veld zagen zitten, vergezeld door een aantal ganzen. We zijn omgekeerd om er foto's van te maken, dat kan dan 2x (namelijk heen en terug) en het was zo mooi dat we dat rondje nog eens maakten. De laatste keer dat we er langs zouden rijden stopten we op een parkeerplaats en liepen richting het veld met de vogels. Of het toeval was of door ons veroorzaakt weet ik niet, maar juist toen gingen alle vogels vliegen, dat was helemaal een prachtig gezicht. Kort voor we onze bestemming bereikten zagen we nog een bordje naar een toeristische attractie, Linnés Råshult, dus daar zijn we nog een kijkje gaan nemen. Het bleek een oude boerderij te zijn, best leuk om eventjes te zien en de benen te strekken, maar niet heel bijzonder. 

Foto's

Zaterdag 1 september.
Op deze eerste dag van de meteorologische herfst hadden we stralend weer. Op ons gemak hebben we ontbeten, en daarna ben ik mijn website gaan maken want de vorige avond was ik daar te moe voor. Daarna vertrokken we, want we hadden alweer een leuke route uitgestippeld. Allereerst een rit over de binnendoorwegen, zoveel mogelijk langs Vänern, waarbij we nog een prachtige tussenstop maakten bij het strand nabij het Natuurreservaat Hindens rev. Daarna reden we het reservaat zelf in, nou dat hebben we geweten. Het begon als een smalle weg,  het eindigde als een extreem smal pad. Met veel passen en meten konden we net de eerste tegenligger passeren bij een verbreding. De tweede tegenligger lukte dat niet meer mee. Er waren geen verbredingen meer. Omdat een personenauto beter achteruit kan rijden dan een camper, deed hij dat. Maar ook voor hem was het erg moeilijk. Wim vond het een uitdaging, ik vond het ronduit eng. En was het de moeite waard? Niet echt. Het wandelpad was minder mooi dan dat bij het strand en kwam niet in de buurt van het meer. 

En toen moesten we dezelfde weg weer terugrijden. Maar op de eerste 850 meter (het slechte stuk) hadden we gelukkig geen tegenliggers. Daarna wel, maar was het steeds te doen om een uitwijkplaats te gebruiken om elkaar te passeren. Blij dat dat er op zat. Daarna reden we richting Töreboda, waar we bij het Götakanaal uitkwamen. Van de reis van vorig jaar wisten we nog dat het langs het hele kanaal erg mooi is. We vonden een prachtige camperplaats in Forsvik, aan het kanaal, bij een sluis. Eén van de mooiste plekjes waar we deze reis gestaan hebben. 

Foto's

Donderdag 30 en vrijdag 31 augustus.
Na 5 dagen werd het toch tijd om Camping Alevi gedag te zeggen. We hadden het er prima, maar het werd tijd voor een nieuwe omgeving. De route lag al uitgestippeld klaar, via Karlstad naar de westkant van Vänern. Natuurlijk namen we regelmatig de kleinere wegen, waar mogelijk. En als het mooi was stopten we voor een pauze of het nemen van een paar foto's. In Karlstad ligt langs de grote weg een groot inkoopscentrum met o.a. een reuzachtige Coop supermarkt, we hebben daar heerlijk rondgekeken en voor 4 dagen eten ingeslagen, voorlopig zitten we weer goed. 

Daarna gingen we naar Ekenäs, op het puntje van een landtong in Vänern. Hier hadden we pech met binnendoor rijden, een stuk van 10 km wegonderhoud. Dat betekende 10 km over grof grind rijden, dat was heel zwaar. Maar uiteindelijk kwamen we wel bij een prachtig gebied uit, we maakten een mooie wandeling door een stuk heideachtig bos, en kwamen uiteindelijk op de zuidpunt terecht waar we een schitterend uitzicht over het water hadden. Terug in het dorpje liepen we nog even langs het haventje, voor we de terugrit inzetten. Nu maar over de doorgaande weg. We reden over de grote weg nog een stukje zuidelijker en omdat we een lange dag hadden gehad en geen leuke vrijkampeerplekjes zagen, stopten we tegen half 7 bij Furusjöns Camping in Ånimskog. Onze honger was heel snel gestild, sla, aardappelsalade en biefstukjes stonden in 10 minuten op tafel.

Foto's

Woensdag 29 augustus.
Uit de folder van camping Alevi kozen we weer een leuke rondrit. Deze ging precies de andere kant op als die van de vorige dag. En alweer over de leuke onverharde binnendoor wegen. We kwamen door bossen, langs mooie meren en woeste rivieren, prachtig allemaal. Tot we de draad kwijtraakten, waarschijnlijk ergens een verkeerde afslag genomen. Geen nood, we wisten naar welk dorp de rondrit ons zou brengen, dus dat stelden we op de tomtom in. Helaas, waar we volgens de tomtom de rivier zouden moeten oversteken was geen brug. Dan maar rechtdoor, er zou toch wel een volgende oversteek komen? Nee hoor, de weg waar we op zaten liep dood. We keerden dus om en reden terug langs de rivier. Ook de andere mogelijke oversteekplaats was brugloos en de weg liep ook aan de zuidkant dood. Dan maar terug zoals we gekomen waren en over de gewone wegen de route vervolgen. Onderweg maakten we nog een wandeling in het gebied waar vroeger elanden gevangen werden door middel van vangkuilen, een methode die al meer dan 100 jaar niet meer toegepast mag worden. 

Onze volgende tussenstop was in het dorpje Tarnby, hier hangt een prachtig wandkleed over de geschiedenis van de pelgrimsroute die langs de Klarälven (de rivier waaraan ook de camping ligt) tot aan Trondheim loopt. Een aantal van de uitgebeelde plaatsen, zoals Ekshärad en natuurlijk de kathedraal in Trondheim hebben we zelf ook bezocht, wat het kleed voor ons extra leuk maakte. Ook het bijbehorende streekmuseum gingen we even in, klein maar leuk. Daarna maakten we nog een rondje door de Hembygdsgård, iets wat je in veel Zweedse dorpen tegenkomt. Het is een groepje oude huizen, om in gedachten te houden hoe het leven hier vroeger was. De rit terug was ook erg mooi, deze ging ook door een stil gebied met een paar kleine dorpjes en heel weinig verkeer, deze keer gelukkig wel over verharde wegen. We waren pas om half 6 terug op de camping, terwijl we om 10 uur al vertrokken. We hebben 250 kilometer gereden, 2 uitstapjes gemaakt en vele fotografeerstops. Onze gemiddelde snelheid op de onverharde wegen ligt op ongeveer 25 km/u en dan nog rammel je alle kanten op. We waren heel blij met onze kant-en-klare magnetron maaltijden die onverwacht goed smaken. 

Foto's

Maandag 27 en dinsdag 28 augustus.
Maandag... wasdag. Daar heb ik me aan gehouden, ik heb één wasje gedraaid en gedroogd. Verder hielden we rustdag. Het was stralend weer maar wel fris. Een prima dag dus om gewoon op de camping te blijven. 

De volgende was weer een doe-dag. Uit de vele folders die we gekregen hadden bij het inchecken haalden we een leuke rondrit. Het was in het echt net zo leuk als het op papier leek te zijn. Kort na de camping gingen we van de grote weg af en reden over prachtige (onverharde) boswegen, langs meertjes, tot kort voor het stadje Torsby. Daar hebben we even boodschappen gedaan voor we onze route vervolgden. De eindbestemming lag in Sunne. We hebben er een wandeling door het stadje gemaakt. Voor Nederlandse begrippen zou het een dorpje zijn, je merkt aan de 2 grote supermarkten en het gezellige pleintje dat het hier een echte streekfunctie heeft. 

Voor de terugweg stippelden we zelf een route uit, aan de andere kant van het meer dan we op de heenweg hadden gereden en ook nu weer voor een deel binnendoor. We maakten nog een tussenstop, in Ekshärad, om de staafkerk te bezoeken. Deze is gebouwd aan de middeleeuwse pelgrimsroute welke loopt van het Klarälven dal (waar ook onze camping ligt) tot aan Trondheim. Na deze leuke bezichtiging reden we door tot de camping, waar we lekker aan de koffie gingen. 

Foto's

Zondag 26 augustus.
Of we helderziend zijn... 2 dagen in Oslo prachtig weer gehad, op zondag vertrokken we in de stromende regen. Rond kwart over 9 verlieten we de camping. Van onze laatste Noorse Kronen hebben we getankt, daar zijn we dan ook vanaf. Om half 10 reden we de stad uit, en zodra het mogelijk was gingen we de grote weg af. We hebben een leuke rit gehad naar Zweden, ondanks de regen. Het was lekker rustig op de weg, we zagen onderweg nog een hertje en een buizerd. Eenmaal in Zweden hebben we in de eerste grote plaats (Torsby) boodschappen gedaan. Meer en betere keuze voor lagere prijzen. 

Via leuke weggetjes reden we naar camping Alevi. We werden allerhartelijkst welkom geheten, zelfs in het Nederlands. Wat een leuke ontvangst, met een praatje, een kopje koffie en een rondleiding. We kregen een pakketje folders mee, we hebben het getroffen want we zitten niet alleen in een mooie omgeving, er is ook veel te doen.

Foto's

Zaterdag 25 augustus.
Onze tweede -en laatste- dag in Oslo gebruikten we om een aantal musea te bezoeken. Uit de grote hoeveelheid die er zijn, kozen we allereerst het Fram museum. Dit museum is gebouwd rondom het poolexpeditieschip Fram, en vertelt van alles over diverse poolexpedities, erg interessant. Heen gingen we er met de bus naartoe, terug namen we de boot naar het centrum. Omdat Oslo om een fjord heen ligt, zijn er diverse OV routes die met boten uitgevoerd worden, en hiervan konden we dus gewoon gebruik maken met onze dagkaart. 

Aangekomen in het centrum liepen we naar het Historisch museum. Dit is van de universiteit en ziet eruit of het al 100 jaar hetzelfde staat en nog 100 jaar zo zal blijven. Maar wel leuk om er rond te lopen. Er waren waarschijnlijk meer suppoosten dan er bezoekers waren. Na afloop van dit bezoek wandelden we nog wat rond in het centrum en gingen op een bankje zitten, aan een leuke fontein, heerlijk in de zon. Want wat hebben we een geluk gehad, beide dagen in Oslo heerlijk weer, zonnetje, niet te heet, soms wat wolken maar geen regen overdag. Omdat we nog redelijk wat Noorse Kronen hadden besloten we de dag te besluiten met een hapje bij de Mac, de laatste kronen zetten we dan morgen om in diesel. 

Foto's

Vrijdag 24 augustus.
We hadden een hele goeie dag in Oslo. Zo'n dag, waarin alles meezit. Allereerst het weer. Na een aantal regenachtige dagen was het bijna de hele dag zonnig, heerlijk. Dan de bus. Zoals bekend is Noorwegen een duur land, zo ook het openbaar vervoer. Een enkeltje in de bus gekocht is 50 kroon (7 euro) per persoon. Maar onze chauffeur had er geen zin in om kaartjes te verkopen, we mochten gratis mee van hem. Na 10 minuutjes in de bus stapten we in Oslo eigenlijk een halte te vroeg uit, maar vonden toch al snel het echte centrum van de stad. We hebben een poosje rond gelopen, en op een gegeven moment waren we even op een bankje gaan zitten. Naast ons stond een eenzame rugzak en op een gegeven moment was Wim toch wel nieuwsgierig, dus erin kijken. Er zat van alles in, zoals Aziatisch geld, een creditcard, allerlei winkelkaarten, een studentenkaart van de universiteit van Tokyo en helemaal onderin zelfs het paspoort van de eigenaresse, Yuriko Kobayashi uit Hyogo. Oei, wat zal zij geschrokken zijn toen ze haar rugzak miste. Wij hebben de rugzak bij een agent afgegeven, hij zou die naar de Japanse ambassade gaan brengen. Als we thuis zijn ga ik proberen of ik de eigenaresse nog kan terugvinden.

Na dit avontuur hebben we een poosje langs het water gelopen, heel leuk om alle boten te zien die daar heen en weer varen of aangemeerd liggen. Van oude zeilschepen via veerpontjes tot hypermoderne cruiseschepen. We zochten ook nog het oorlogsmuseum, maar raar genoeg konden we dat niet vinden, terwijl we het hele gebied waar het zou liggen door- en rondgelopen zijn. Maar goed, we verveelden ons toch niet dus het was niet zo erg. Inmiddels waren we aan de andere kant van het centrum aangekomen, en gingen naar het koninklijk paleis kijken. Daar vielen we met onze neus in de boter, want de wisseling van de wacht begon net. We hebben het allemaal prima kunnen zien, wat een poppenkast met veel gestamp. Hierna liepen we weer terug richting het busstation, onderweg stoppend als er iets leuks te zien was, zoals een schilder die in razend tempo een prachtig schilderij aan het maken was. Aan het einde van de middag waren we weer terug bij de camping, met een stampvolle bus waarin we nu wel betaald reisden, maar met kaartjes uit de automaat dus voor "maar" 30 kroon. Voor morgen hebben we in het centrum alvast dagkaarten gehaald. 

Foto's

Donderdag 23 augustus.
Een enerverende dag. Rond half 10 vertrokken we van de camping, voor de kleinste etappe van de dag, naar het Olympische museum in Lillehammer. Dat ligt aan de rand van de stad, in het Olympische ijshockey stadion. Het was een ontzettend leuk bezoek, het museum liet de hele Olympische geschiedenis zien, inclusief allerlei sportmaterialen, medailles en kleding. Op de bovenetage, waar ook de entree voor het stadion is, was een tentoonstelling over de OS in Lillehammer. Bovendien konden we een kijkje in het stadion zelf nemen. Daarna reden we door naar Hamar, waar we het Vikingskipet bezochten. Deze was natuurlijk dicht, maar toen we er een rondje omheen liepen kwamen we aan de achterzijde een open deur tegen, omdat er binnen werkzaamheden waren. Hier konden we dan toch een kijkje binnen nemen en foto's maken. Wat is dat immens groot! Erg leuk om het gezien te hebben.

Vervolgens reden we het langste stuk van de dag, door naar Oslo. En dat deden we op onze manier, via binnendoor routes. Weer leuke dingen gezien en meegemaakt onderweg, zoals een afschuwelijk stuk wegwerkzaamheden, omrijden over modderpaden en stenen. Maar ook een koe langs de weg, weer eens wat anders dan rendieren of een eland. De dorpjes liggen een stuk dichter op elkaar, en ja hoor, bij Oslo kwamen we in de file. De goeie file gelukkig, de banen de stad uit waren nog veel drukker. De camping konden we goed vinden, en voor een stadscamping is het zeker niet slecht. Maar wel, zoals alles in Noorwegen, extreem duur. 

Foto's

Woensdag 22 augustus.
Een dag zoals we het vaak treffen hier, in de ochtend regen en in de middag klaart het dan op. We hebben dan ook de ochtend gezellig in de camper doorgebracht met laptops, boeken en tv. En toen het droog was gingen we een stukje lopen. De camping ligt aan een rivier, en een klein stukje verder ligt er een dam in de rivier, waar een indrukwekkende massa water met enorme kracht naar beneden komt. Aan de overkant zijn we nog een stukje langs het kalme deel van de rivier gelopen, en zagen onze Matrix staan op de camping.

Daarna de wandeling in omgekeerde volgorde gemaakt waarbij we ook nog even achter de camping langs liepen om het gedeelte met de vakantiehuisjes te bekijken, erg leuk aangelegd. We hebben ook nog een beetje uitgezocht wat we de komende dagen willen doen, het lijkt er op dat we via het Olympisch museum in Lillehammer en het Vikingskipet in Hamar naar Oslo af zullen zakken.

Foto's

Dinsdag 21 augustus.
Voor ons doen gingen we pas laat op pad, kwart over 9. Maar we hebben alle tijd, komen we ergens vandaag niet dan is het wel morgen. Of anders overmorgen, als het mooi is stoppen we gewoon. Stoppen deden we sowieso een flink aantal keren. De camper moest getankt, wij moesten boodschappen doen en het was vaak erg mooi. We konden een heel stuk van de E6 over kleine wegen rijden, tsjonge wat geweldig was dat. Aan onze rechterhand reden we langs een beschermd natuurgebied, maar ook de andere kant was best mooi. De weg ging behoorlijk de hoogte in, soms wel met 12%. En natuurlijk heel smal en met veel bochten. Maar oh oh oh wat was het mooi, we kwamen op een hoogvlakte uit, heel onherbergzaam, met paarse hei en wittig mos. Overal liepen schapen en soms kwam er wel eens een auto langs.

Toen we weer iets lager waren zijn we een heel klein weggetje ingeslagen, en hebben een stukje gewandeld in niemandsland, erg leuk. Uiteindelijk kwamen we weer bij de steile slingerweggetjes, maar nu gingen we omlaag. We kwamen weer uit op de doorgaande weg richting Lillehammer, en staan nu op een camping daar 10 kilometer voor, aan het water. Dit is in de vakantietijd een drukke camping vlakbij een sprookjespark voor kinderen, nu is het er superstil en krijgen we met onze ACSI kaart een boel korting. 

Foto's

Maandag 20 augustus.
Vroeg op, en gezellig, eendjes vlak naast de camper. Helaas met die nog hele lage zon staan ze in silhouet op de foto. Om half 8 gingen we richting Trondheim, een leuke rit met weer mooie stukjes. En het weer werd langzamerhand steeds beter, heerlijk. De camperplaats in Trondheim was snel gevonden, maar het is alleen een parkeerplaats voor campers, geen overnachtingsplek. Achteraf niet erg, Trondheim heb je in een halve dag wel gezien. Er zijn een paar leuke plekjes, zoals langs het water, de oude brug en de kathedraal. En we hebben ook nog wat winkels gekeken in het centrum, maar met die prijzen hier wil je niet eens iets kopen.

Vanuit Trondheim reden we de toeristische route naar een camping die we op het oog hadden, dat was namelijk een mooiere rit en niet over de tolweg. Weliswaar 30 km om, maar dag geeft niet, we zijn hier om het land te zien en hebben geen haast. Helaas, de camping was gesloten. Toen toch maar de grote weg op, en het eerste stukje richting Lillehammer gereden, onderweg bij een camping naast de E6 gestopt. Dat wordt dus overnachten in Lundamo, wat niet ver onder Trondheim is. 

Foto's

Zondag 19 augustus.
Omdat we niet in 1x naar Trondheim wilden rijden, hadden we 's ochtends geen haast om te vertrekken. We kwamen pas kwart over 8 uit bed, en hebben eerst gedouched en wat gecomputerd. Daarna met koffie en een stukje schwarzwalder torte op zijn Scandinavisch (schuimgebak met slagroom en chocolade) tv zitten kijken via uitzending gemist. Pas om half 11 vertrokken we van de camping. Helaas was het druilerig weer, en soms reden we zelfs even door de mist. Maar over het algemeen was er toch genoeg te zien om ook vandaag weer te genieten van de schoonheid van Noorwegen. 

We reden zoveel mogelijk langs de kustlijnen van Fosen, dus vaak via kleine smalle weggetjes. Die vaak uitgehakt waren in de rotsen, prachtig. Soms ook spannend, want een camper en een touringcar die elkaar daar moeten passeren... oei dat ging maar net, Wim moest de spiegel ervoor inklappen. Onderweg kwamen we zelfs een wielerwedstrijd tegen, heel leuk, maar ook dat was opletten dat de sporters in de bochten niet ineens op je bumper zouden rijden. Om een uur of 3 zagen we een mooie parkeerplaats aan de Trondheimsfjord, een prima plek om te overnachten. Morgen moeten we nog een 150 kilometer rijden om in Trondheim te komen, maar daarvan is een aardig deel snelweg. 

Foto's

Zaterdag 18 augustus.
Onverwacht zijn we een dag langer in Osen gebleven, geweldig dat dat allemaal zomaar kan. Ik was vanochtend al vroeg wakker en toen ik mijn gordijntje opendeed werd ik aangenaam verrast door een blauwe lucht. En toen ik na het ontbijt buiten was zag, rook en voelde alles zo heerlijk fris en helder hier. Ik had gewoon geen zin om weg te gaan. Wim was het er helemaal mee eens. We hebben dus een extra nacht bijgeboekt voor de camping en zijn gaan wandelen.

Eerst langs de fjord, daar zijn veel mogelijkheden voor want de camping ligt op een soort landtong, water aan beide kanten. Het uitzicht is aan alle kanten prachtig! Daarna een kopje koffie drinken in de camper en toen naar het dorpje gelopen. Een leuk klein dorpje, heel ruim, schitterend gelegen met mooi uitzicht over het dal en de fjord. Na terugkomst van die wandeling hebben we onszelf getrakteerd op nog een kopje koffie, nu met een lekker stukje taart erbij. En we besloten het de rest van de middag lekker rustig aan te doen. Dan zijn we morgen weer helemaal fit om te gaan rondrijden.

Foto's

Vrijdag 17 augustus.
Om half 7 werden we wakker en kwamen tot de ontdekking dat het potdicht zat van de mist. Wat een tegenvaller, zo zouden we niets van de schoonheid van de omgeving zien als we verder zouden rijden. We hoopten dat het op zou klaren maar helaas gebeurde dat nauwelijk. Om kwart over 8 konden we net de weg zien vanaf waar we stonden, het was dus te doen om te rijden. En ja, de hele dag blijven staan waar we waren was ook niet de bedoeling. We waagden het er dus maar op. En terecht! Na een paar 100 meter waren we uit de mist. Want die hing dus eigenlijk alleen boven het meer. De rit Noorwegen in was prachtig, door een smal dal tussen de hoge bergen met watervallen en kronkelende riviertjes. Na anderhalf uur kwamen we weer uit op de E6, de hoofdweg (en enige weg) tussen Zuid en Noord Noorwegen. Qua grootte en kwaliteit te vergelijken met een provinciale weg in Nederland. 

We hadden ook nog de pech op een stuk te komen waar wegwerkzaamheden waren (en dat kilometers lang), hobbel de bobbel over de steentjes. Gemiddelde snelheid 25 km/u maar geen files, zo stil is het hier. En ook weer prachtig landschap, wat glooiender, beboste hellingen, meren en rivieren. Aan het begin van de middag gingen we de E6 weer af, omdat we een rondrit willen gaan maken op Fosen (het schiereiland boven Trondheim). We hebben het eerste stukje ervan gereden, tot Osen. Daar vonden we een mooie camping, weer heerlijk aan de kust, bij een mooie fjord. Het is ook gelijk een stuk koeler, helemaal niet erg. Wel jammer was de motregen (gelukkig niet veel) maar wie weet is het morgen weer beter. We hebben vanavond kip, appelmoes en patat gegeten. De primeur voor onze mini frituurpan, en het ging prima. 

Foto's

Donderdag 16 augustus.
Tijd om weer verder te gaan. Om kwart over 8 vertrokken we van de camping, richting Jokkmokk. Zelfs rijdend vond ik het nog een flinke afstand. Maar we hadden het dorp niet in te hoeven gaan, beide supermarkten gingen pas om 9 uur open, ongewoon in Zweden. "Dan maar gaan rijden en zien wat we onderweg tegenkomen." De rit was in ieder geval erg leuk, op sommige stukken hadden we de mogelijkheid om binnendoor te rijden, wat eerder nog niet ging. En er is ook weinig verschil tussen de lokale en de doorgaande wegen, maar wat leuk is dat je door wat dorpjes komt en dat het nog stiller is. Op een gegeven moment kwamen we bij een dorp aan dat al tientallen kilometers lang op de verkeersborden stond vermeld, dus wij dachten daar wel boodschappen te kunnen doen. Helaas, geen supermarkt te bekennen in dat dorp. Dus vol goede moed verder gereden en ja hoor, het laatste dorp voor we de definitief de doorgaande weg af zouden gaan (Sorsele) had zelfs 2 supermarkten. We hebben ze beiden bezocht, in de ICA vonden we alles wat we wilden, behalve melk. En die zijn we dan bij de Konsum gaan halen. 

Vervolgens reden we nog een flink stuk richting Noorwegen, de laatste 40 kilometer over de leuke kleine weggetjes. Een paar kilometer voor de grens zagen we een prachtige plek langs een mooi meer, en besloten om daar te blijven overnachten. Het uitzicht was geweldig, en het was er zalig rustig. Eén nadeel, het zat er stampvol met muggen, dus we moesten ramen en deur goed dichthouden. De paar muggen die toch binnen waren gekomen hadden we te pakken voor het bedtijd was, dus we konden goed slapen.

Foto's

Dinsdag 14 en woensdag 15 augustus.
Op dinsdag bleven we op de camping, we waren aan rust toe. De foto's en de website bijgewerkt, een wasje gedraaid (niet leuk zonder wasdroger, alles moest 's nachts buiten blijven hangen). Op woensdag gingen we naar het dorp Jokkmokk, waar een Laps museum is. Het was een hele wandeling, eerst naar het museum, dan daar binnen rondlopen (was trouwens wel erg leuk) en dan naar de verderop gelegen botanische tuin. En dan natuurlijk ook weer terug. Al met al ruim 10 kilometer gelopen, ik was echt bekaf toen we terugwaren. En dan die stomme was nog binnenhalen, koken enzovoorts. Heerlijk dat ik zo mijn bed in kan. En mijn knie is daar ook blij mee, die liet toch wel merken dat dit een beetje te veel van het goede was.

Foto's

Maandag 13 augustus.
Na het ontbijt heb ik nog een poosje aan mijn enorme hoeveelheid foto's van de walvistocht gewerkt, maar rond een uur of 9 werd het toch tijd om weer te gaan rijden. Omdat in het smalle gedeelte van Noord-Noorwegen geen doorgaande wegen zijn, en wij niet met een veerpont wilden oversteken, besloten we via Zweden te gaan rijden. Van die keuze hebben we absoluut geen spijt gehad. We hebben een prachtige rit gehad, en zoveel moois gezien onderweg. Het landschap wisselde sterk, na de fjorden kwamen de bergen, de hoogvlakten en daarna het glooiende boslandschap. Natuurlijk overal meren en meertjes.

We zijn tweemaal op prachtige plekken gestopt om wat te wandelen, en daarna nog in Kiruna om in een grote Zweedse supermarkt boodschappen te doen. Meer keuze, lagere prijzen. We hebben weer voor een aantal dagen eten in de koelkast en vriezer. Bovendien is er overal in Scandinavië magere melk verkrijgbaar, daar ben ik wel heel blij mee.

Onderweg hebben we weer het geluk gehad om elanden te zien. Prachtige dieren, jammer dat ze na een paar minuten besloten dat ze verder wilden gaan en uit het zicht verdwenen. Ook hebben we weer rendieren gezien, na een paar rendierloze dagen. We zijn tot een uur of 6 doorgereden, en staan nu op een camping in Jokkmokk. Hier willen we een paar dagen blijven, lekker in het bos. Het is in dit gebied ook een graad of 15 warmer dan in het in Noorwegen was, ook wel weer eens lekker. 

Foto's

Zondag 12 augustus.
Dit was de eerste keer deze reis dat we de wekker hadden gezet. Maar ik was al ruim voor 7 uur wakker, van enthousiasme. Vandaag gingen we dan onze walvistocht maken! Om 8 vertrokken we te voet naar het dorpje, waar we ruim voor de afgesproken tijd van half 9 bij het kantoor van Arctic Whale Tours waren. Snel ingecheckt, de zeeziekte tabletjes aangepakt maar niet ingenomen, wij zijn bikkels. Om 9 uur kregen we een presentatie van hoe de reis zou verlopen, welke dieren we zouden kunnen zien en veiligheidstips. Om half 10 gingen we aan boord en vertrokken we. De eerste stop was bij Anda, een eiland niet ver van Stø. Hier zitten veel vogels, en zeehonden. We hebben volop kunnen zien, het was ontzettend leuk. Het enige dat een beetje jammer was, was dat de papegaaiduikers allemaal aan het vliegen waren. Logisch omdat er een prachtige adelaar aan het jagen was, maar van de papegaaiduikers zagen we dus voornamelijk snelle schimmen.

Daarna gingen we een uur verder, de zee op. En dat ging best snel, de boot was voorheen een politieboot en haalde een snelheid van 38 km/u. Vanwege de harde wind de voorgaande dagen was de zee nog behoorlijk ruw, het was dus een leuke tocht. Ten noordwesten van Stø ligt Bleik canyon, een veel dieper gedeelte van de zee waar de potvissen graag zitten en jagen op inktvissen. We troffen het, bijna direct bij het bereiken van dat gebied troffen we de eerste potvis aan. Helaas was deze al net aan het duiken zodat we er hooguit een schim van konden zien. Maar gelukkig gebruikt de boot een speciaal sonar systeem om de walvissen op de sporen, waardoor we nog 4 ontmoetingen hadden. En lest best ging zeker op, de laatste potvis was behoorlijk dichtbij en deze bleef lang boven zodat we hem goed konden zien.

Toen werd het tijd om terug te gaan, ruim een uur varen. En dat ging hard en wild, tegen de wind in. Wie aan dek bleef (en dat deden wij, binnen was het warm en er was geen uitzicht) kreeg regelmatig een zeedouche over zich heen. Maar het was alleszins de moeite waard, het was een prachtige tocht terug. Wat het weer betreft hadden we ook geluk, ondanks de bewolking was het wel helder en het bleef droog. We kwamen tegen half 4 weer terug in de haven, tot op het bot verkleumd maar vooral blij met de ervaring die we hadden gehad. We liepen gelijk terug naar de camper, die al klaar voor vertrek stond, en reden tot bij Evenes. Daar vonden we een leuke camperplaats aan het water, bij een particulier op het terrein. Geen sanitairgebouw maar verder alle gemakken van een camping. Ook weer een leuke ervaring. 

Foto's

Zaterdag 11 augustus.
We hadden onszelf een rustige dag beloofd, en die belofte zijn we nagekomen. Pas om 8 uur stonden we op. Vanwege het goede internet hier, konden we op ons gemak wat tv kijken, via uitzending gemist, en daar zijn we tot een uur of 12 zoet mee geweest. Heerlijk, voetjes omhoog en kopje koffie erbij. Daarna wilden we graag een poosje uitwaaien, dus zijn we gaan wandelen. Eerst door het dorp naar de ene kant van de pier, dan terug en via de camping naar de andere kant. Zo nu en dan gestopt of zijpaadjes ingeslagen, en vooral ook de vogels bewonderd.

Heerlijk was het. Het bleef droog, hoewel het nog steeds zwaar bewolkt is. De wind raast de hele tijd waardoor het koud lijkt, maar zodra je ergens in de luwte bent blijkt dat best mee te vallen. Als je een wandeling maakt tussen de zee en de bergen is dat echt prachtig, dan kom je helemaal verfrist terug bij de camper, zelfs als je moe bent van het lopen. 's Avonds stond er hachee op het menu, toepasselijk eten in deze bijna winterse omgeving. 

Foto's

Vrijdag 10 augustus.
Helaas, het lijkt dat het mooie weer op is. Veel regen en wind, niet alleen 's nachts maar ook overdag. Natuurlijk laten we ons daar verder niet door tegenhouden, dus rond 10 uur vertrokken we voor de rit naar Stø. En wat boften we, net voordat we de brug naar het volgende eiland op zouden gaan, zagen we elanden langs de weg. En het was rustig, dus we konden stoppen en op ons gemak kijken en foto's maken. We hebben er van genoten, deze mooie dieren nu ook in het echt te zien. 

Na een poosje gekeken te hebben vervolgden wij onze weg weer. De mooie brug bij Sortman lag immers ook op ons te wachten. Nu waren we van de doorgaande weg af, en gingen we op het eiland Langøya binnendoor rijden. Nou, we waren blij verrast. De wegen zijn wel wat smaller en hobbeliger, maar zeker niet slecht. En op 1 klein stukje na alles verhard. De route was prachtig, we reden door een stuk moeras en over een verhoogde weg dwars door een stuk van een fjord. De natuur is ook geweldig, wat ruiger en kaler dan op het vasteland, ongelooflijk hoe dat steeds maar veranderd. In Stø is een eenvoudige camping, maar we hebben een leuke plek met mooi uitzicht, stroom en internet dus we zijn weer tevreden. De camper staat de hele tijd al te schudden, zo hard waait het hier. Maar de regen is min of meer opgehouden en de vooruitzichten zijn dat het langzaamaan beter wordt. Dus hebben we een walvistocht geboekt voor aanstaande zondag, morgen vermaken we ons wel met wat wandelen en een rustige dag. 

Foto's

Donderdag 9 augustus.
Na een iets onrustige nacht, dat is toch de onwennigheid van het wild kamperen, was ik rond 7 uur wakker. Bij het ontbijt moest ik mijn beschuitjes aanspreken, de melk die ik gekocht had bleek karnemelk te zijn. Dat lust ik niet en bovendien lijkt het me al helemaal geen combinatie met cruesli. De Polar Zoo ging om 9 uur open, en wij waren er dus ruim op tijd. Het is een kleine dierentuin, maar het was toch leuk om er te kijken. We hebben toch wat leuke dingen gezien, vooral de poolvos was geweldig. We waren trouwens achteraf heel blij dat we niet op de bijbehorende camping zijn gaan staan. Dat kost 90 kroon (ongeveer 12 euro) voor het staan, nog eens dat bedrag voor stroom, en zelfs het legen van je wc kost 5 euro. 

Na de dierentuin werd het tijd om nog een stukje te rijden. Het klinkt zo saai, maar het was alweer prachtig. Door de bergen, stukjes langs mooie fjorden. Onderweg kwamen we door een flink dorp, waar we voor het eerst geldautomaat vonden. En we hebben er ook gelijk wat boodschappen gedaan. Daarna weer verder gereden tot we bij een prachtige parkeerplaats naast een fjord kwamen, daar hebben we een koffiepauze gehouden. Daarna waren we nog niet zo lang onderweg of we moesten weer stoppen. Er was een auto van de weg geraakt, er waren ambulances, politie en brandweer bij en we moesten een half uurtje wachten voor we weer verder konden. Nog even later hadden we vertraging wegens wegwerkzaamheden, we mochten weer achter een "Ledebil" aanrijden. Al met al, toen we rond 4 uur een camping zagen die aan een meer tussen de bergen lag, was het niet moeilijk, daar gaan we overnachten. Geen zin om nog 2 uur door te rijden naar Stø, daar kunnen we morgen ook wel naar toe. 

Foto's 

Woensdag 8 augustus.
Na gisteravond genoten te hebben van een prachtige zonsondergang, gingen we rond een uur of 11 naar bed. En om half 8 stonden we weer op, voor ons is dat tegenwoordig uitslapen. Omdat we niet weten wanneer we weer stroom en internet zullen hebben, nog even uitgebreid gecomputerd voordat we, iets over half 10, vertrokken. De rit die we maakten was weer geweldig. Het eerste deel ging nog langs de fjorden, daarna boog de weg af en gingen we de bergen in. Het was in de bergen ook werkelijk prachtig, heel groen, veel watervallen. Voor het eerst deze reis hebben we flink wat regen gehad, gelukkig dat we binnen zaten.

In de loop van de middag zagen we een geweldige plek langs een riviertje, een prachtige plaats om te overnachten. Bijkomend voordeel is dat we maar een paar kilometer van de Polar Zoo afzaten, die we volgende dag wilden gaan bezoeken. Met de generator hadden we stroom, waarop de accu's van de laptop en mijn gsm werden opgeladen, en 's avonds keken we dvd via de laptop. Al met al ging het prima. Het plekje was dan ook zo mooi, dat er ongeveer 5 overnachters waren.

Foto's

Dinsdag 7 augustus.
Een rustdag in het prachtige Manndalen. Eerst vanuit bed genieten van het prachtige uitzicht over de fjord. Na het ontbijt wat internetten en daarna een wandeling door het dorpje. Allereerst liepen we naar het idyllische haventje, waarvandaan we een mooie blik op de camping en de camper hadden. Daarna het dorp uit, over de brug. In de rivier stond het water zeer laag, we denken dat dat komt omdat er niet veel sneeuw meer over is om te smelten. Maar dat lage water gunde ons wel een prachtige blik op de vele kwallen die er in zitten. Op de terugweg even een paar boodschappen gedaan bij de supermarkt tegenover de camping, Noorwegen is ontzettend duur!

's Middags liepen we de andere kant op, langs de fjord. We hebben zo veel moois gezien, vergezichten over het water en op de bergen. Maar ook dichtbij was er veel te bewonderen, planten, paddenstoelen, vogels. Je keek werkelijk de hele tijd je ogen uit. Als laatste zijn we nog even het strandje achter de camping opgegaan. Daarna terug naar de camper, foto's inlezen en daarna lekker risotto gegeten. 

Foto's

Maandag 6 augustus.
We zijn weer een stukje verder gereden langs de prachtige kust. De weg kronkelt alle kanten op, grotendeels volgt hij de lijn van de fjorden zodat je soms 30 kilometer rijdt om 3 kilometer verder te zijn. Maar het maakt ons niet uit, we hebben de tijd en het zo overweldigend mooi hier.

De natuur is zeer afwisselend (en het weer ook), we hebben kale bergen gezien, eeuwige sneeuw, lieflijke groene hellingen, kleine dorpjes, grote watervallen. We reden over smalle, soms onverharde wegen, door rotstunnels en haarspeldbochten. Halverwege de middag vonden we een camping in een klein dorpje (Manndalen). We staan hier prachtig, met uitzicht op de fjord, bergen en een klein haventje. 

Foto's

Zondag 5 augustus.
Ook bij het opstaan, om 7 uur, was het alweer licht. En meer dan schemerig is het de hele nacht niet geweest. Na het ontbijt gingen we (met de geschreven kaarten) terug naar het bezoekerscentrum. De kaarten in de speciale brievenbus gedaan zodat ze verzonden worden met een Noordkaap poststempel. We zijn nog even naar buiten gegaan, nog eens naar het puntje gelopen en een rondje langs de beelden enzo. Daarna zijn we de rest van het bezoekerscentrum wezen bekijken, op etage -3 ligt een gang met daaraan een kapel (de noordelijkste kapel ter wereld), een klein Thais museum (omdat in 1907 de koning van Thailand op de Noordkaap was), wat diorama's en een bioscoop. De eerste voorstelling van de Noordkaap film zou pas om 12 uur zijn. Dat liet ons mooi de tijd om in de camper nog eens te genieten van koffie, gebak en uitzicht. Om half 12 weer teruggewandeld en de film gekeken. Nou, dat duurde een kwartier en het was niet heel bijzonder, wat beelden van de Noordkaap in alle seizoenen, met melancholieke achtergrondmuziek.

Rond één uur vertrokken we weer. Met spijt in mijn hart, want het was zo waanzinnig mooi daar, zo'n unieke ervaring. Maar er staat ons vast nog veel meer moois te wachten. We reden weer terug langs de Porsangerfjord, maar halverwege sloegen we nu af in westelijke richting. Ons volgende doel is Stø, een piepklein dorpje bij Øksnes waarvandaan we een walvisvaart willen gaan maken. Voorlopig zijn we tot Alta gekomen, waar we een leuke camping aan de kust tegenkwamen. Nu weer weer stroom hebben konden de foto's van 2 dagen ingelezen worden en staan allerlei accu's op te laden. Het weer was ook vandaag weer helder, soms bewolkt, regelmatig zon en wat regenbuien. 

Foto's

Zaterdag 4 augustus.
Om half 9 vertrokken we uit Inari. De Tomtom stond ingesteld op de Noordkaap, we waren benieuwd of we het zouden halen. Na ongeveer een kwart van de rit verlieten we Finland, er was geen grensovergang, slechts een klein bordje "Noorwegen" op een brug, we zouden het bijna gemist hebben. Gedurende de rit zagen we het landschap steeds meer veranderen. Ongeveer halverwege kwamen we langs de Porsangerfjord te rijden, wat een geweldige rit was dat! De schoonheid van wat we zagen is bijna niet in woorden te vangen, gelukkig hebben we er veel foto's van gemaakt. Heel indrukwekkend was de rit door de Noordkaaptunnel. Bijna 7 kilometer lang, met een maximale diepte van ruim 200 meter en grotendeels onder de zee door.

Gedurende de hele rit hebben rendieren ontmoet. Naast de weg, op de weg, alleen, in groepen. Hoe vaak je ze ook ziet, ze blijven leuk. Om kwart over 3 kwamen we bij de Noordkaap aan. We hebben bijna 3500 kilometer gereden om dat te bereiken. Je moet een flinke entree betalen, maar het mooie is wel dat je gewoon op de parkeerplaats kunt blijven overnachten. Leve de camper. We hebben nog nooit zo'n mooi uitzicht gehad als we ergens stonden. Natuurlijk zijn we gelijk naar het Noordkaap monument gegaan. Een hele leuke ervaring, om op het uiterste puntje van Europa te zijn. Als echte toeristen hebben we daar natuurlijk volop foto's van gemaakt. We zijn rondom het bezoekerscentrum gewandeld, zo her en der staan nog wat bezienswaardigheden, zoals mooie beelden. Ook zijn we even binnen geweest, in de souvenirwinkel. 

Daarna terug naar de camper. Eerst hebben we koffie en gebak genomen, en zitten genieten van het uitzicht. Daarna even wat kaarten geschreven (normaal doe ik dat niet meer, maar dit was zo uniek dat ik de verleiding niet kon weerstaan) en een blik tomatensoep opgewarmd. Onder het eten natuurlijk ook zitten genieten van het uitzicht. Met een boekje op schoot, maar regelmatig naar buiten kijkend, hebben we de rest van de avond doorgebracht. Toen we naar bed gingen was het nog steeds licht!

Foto's

Vrijdag 3 augustus.
Na een rustige ochtend gingen we 's middags te voet op pad. We liepen naar het centrum van het dorpje. Tsja, wat heet centrum. Een supermarkt met een benzinepomp, een hotel en een souvenirwinkel, dat was het. Er om heen staan een paar huizen, zo ver uit elkaar dat je niet merkt dat het een dorp is als je het niet weet. Wel heel apart, natuurlijk. We liepen een stukje langs het meer naar de haven, waar we wisten dat er een rondvaarboot zou liggen.

Die rondvaart was erg leuk, een uur over het enorm grote meer (ook nog langs de camping) naar een eilandje. Daar was een tussenstop, je kon 30 meter omhoog naar de top van het eiland, een oude offerplaats van de Lappen. Daarvandaan had je ook een prachtig uitzicht over het meer. Dan weer terug, langs de andere kant van het meer. Geweldig, alles is ongerept, bijna nergens sporen van menselijke bewoning. Het weer was wisselvallig, maar er viel gelukkig niet veel regen, al was het soms bijzonder dreigend.

Foto's

Donderdag 2 augustus.
Om kwart voor 9 vertrokken we uit Rovaniemi, weer in noordelijke richting. Voor de eerste helft van de rit hadden we de mogelijkheid om binnendoor te rijden, daarna was de hoofdweg ook de enige weg die er was. Een deel van de rit reden we zelfs over een onverharde weg, dat was flink rammelen.

Al snel kwamen we een rendier tegen, eindelijk mooie rendierfoto's. En daarna kwamen er nog één tegen, en nog één, en toen een hele kudde. En daarna nog veel meer rendieren. We hebben dus ontzettend veel mooie foto's kunnen maken. Trouwens niet alleen van de rendieren, ook het landschap waar we door reden was prachtig. Het wordt naar het noorden toe steeds wat meer open, de boompjes worden kleiner en staan verder van elkaar af. En natuurlijk waren er talloze meren, meertjes en rivieren.

Foto's  

Woensdag 1 augustus.
Omdat we toch altijd vroeg wakker zijn, stonden we klokke 10 (en we hadden ook al getankt) bij het Santa Park. Wij denken dan, een themapark daar heb je een dag voor nodig. Niets is minder waar. Dit park heb je in 2 uurtjes ook wel gezien. Toegegeven, wat er is is best mooi gedaan, maar veel is er niet. Een paar dingen om te bekijken of te doen (waarvan de ijssculpturen echt geweldig zijn), je kunt onder de poolcirkel doorlopen en de kerstman bezoeken. Er zijn 2 matige shows en 1 attractie. Eenmaal weer buiten zijn we de berg nog opgewandeld. Heel leuk, over allemaal houten vlonders. Boven staat een uitzichttoren met een prachtig zicht over Rovaniemi en omgeving.

Daarna zijn we doorgereden naar Santa Village. Dat is een verzameling winkels met kerstspullen maar ook typisch Finse en Lapse dingen, en natuurlijk de onvermijdelijke souvenirs. We konden de verleiding dan ook niet weerstaan om wat leuke spulletjes te kopen. Ook hier kun je over de poolcirkel lopen, wat we natuurlijk uitgebreid gedaan hebben. In het Kerstman postkantoor heb ik een paar kerstkaarten geschreven en verstuurd. Op de terugweg naar de camping hebben we nog wat boodschappen gedaan, zodoende aten we vanavond een heerlijke verse bloemkool met filetlapjes. 

Foto's

Dinsdag 31 juli.
Na een hevige onweers- en regenbui in de loop van de avond, en nog heel veel regen 's nachts, stonden we op om een frisse, zwaar bewolkte ochtend te begroeten. Voor het eerst kwamen de jassen uit de kast toen we rond half 10 richting het centrum van Rovaniemi gingen. De wandeling erheen was leuk, over de dubbeldekkerbrug (beneden voetgangers en auto's, boven treinen). Het centrum van de stad is niet mooi, een paar straten met winkels, 2 overdekte passages. Geen mooie of opvallende gebouwen. We hebben een paar leuke winkels bezocht, maar waren toch vrij snel uitgekeken. Via de moderne brug liepen we daarna weer terug naar de camping.

Na de koffie gingen we nog een wandeling maken, nu de andere kant op, de stad uit. Dat was mooier, hoewel we geen wandelpad het bos in konden vinden. Er liep een voetpad langs de weg, tussen bos en water in, waarvandaan je soms een stukje opzij kon gaan. We hebben dus toch wel wat mooie plekjes kunnen zien. En het weer was weer lekker, zonnetje, beetje wind, aangename temperatuur. Best een fijne middag dus. 

Foto's

Maandag 30 juli.
Het onweer bleef uit, of ik heb heel diep geslapen. Hoe dan ook, het was toch wel lekker vanochtend, er was in ieder geval wel regen gevallen want zowel de camper als het gras waren nat. De nachten duren zo noordelijk niet lang, om half 11 was het nog licht, om 2 uur was het al (of nog) schemerig, en om 4 uur al weer licht. Om half 7 was ik definitief wakker, dus we vertrokken weer vroeg.

We hadden een prima rit naar Finland, met de kleine 400 kilometer van vandaag erbij hebben we er al ruim 2800 kilometer opzitten. We zijn nu in 1 van de "moeten we heen in het noorden" locaties aangekomen, Rovaniemi. Hier woont de kerstman en we zullen zijn dorp en park zeker gaan bezoeken. De camping ligt mooi aan het water en op loopafstand van het centrum van de stad dus daar willen we ook nog heen. Onderweg zagen we voor het eerst rendieren, helaas langs de grote weg dus we konden niet stoppen om mooie foto's te maken. Er zal vast nog wel een herkansing komen.

Foto's

Zondag 29 juli.
Rond een uur of 8 vertrokken we van de camping, en zo'n 8 uur later en meer dan 500 kilometer verder reden we een nieuwe camping op. We zijn inmiddels aangekomen in Skellefteå, hoog aan de Botnische Golf. Als het gaat zoals we hopen dat het zal gaan, is dit de laatste tussenstop onderweg naar Rovaniemi. De rit is goed verlopen, de doorgaande weg naar het noorden is soms (auto)snelweg, maar ook vaak het Zweedse equivalent van een provinciale weg. Maar alles is prima te rijden, het is niet erg druk op de wegen. Eigenlijk is het zelfs vrij stil, behalve in de buurt van de grotere plaatsen waar je soms langskomt. De camping waar we nu staan is een grote camping in zo'n grote plaats, compleet anders dan weer we hiervoor stonden. Zo leuk, al die verschillen.

Het weer is nog steeds wisselvallig, maar er is tijdens het rijden geen regen gevallen. Misschien dat het vanavond gaat onweren, het is er benauwd genoeg voor. Maakt niet uit, wij zitten prima in onze camper.

Foto's

Zaterdag 28 juli.
Hoewel het zonnetje zich nog steeds dapper laat zien, is het hier lang niet zo heet als zuidelijker, maar gewoon aangenaam. Vanochtend zijn we naar het dorpje gelopen, voornamelijk om even boodschappen te doen. Omdat we geen idee hadden waar we een winkel zouden vinden hebben we aardig wat meer gelopen dan nodig was, maar het is wel gelukt om een supermarkt te vinden. Wat we verder van het dorp gezien hebben, was niet bijzonder. Dus met de volle tas maar snel terug naar de camper, nu via de kortere route. 

's Middags hebben we een heerlijke wandeling vanaf de camping gemaakt. De camping ligt aan de monding van een rivier, dus we liepen langs het water en door het bos. In de verte konden we zelfs de Botnische Golf zien. Mensen kom je hier bijna niet tegen, wel mooie vogels en vlinders. Zo leuk! Gelukkig waren we ruim op tijd terug want rond 5 uur begon het te regenen. Buitjes en flinke buien, tussendoor gelukkig ook soms droog. 

Foto's

Vrijdag 27 juli.
We werden "pas" om half 8 wakker. Hoewel er de vorige avond een flinke storm was opgestoken die pas in de loop van de nacht weer ophield hadden we allebei goed geslapen. Na het ontbijt en een kopje koffie vertrokken we rond kwart voor 9 uit Gränna, om weer verder naar het noorden te rijden. Op goed geluk een camping geprikt langs de Botnische Golf om de Tomtom in te stellen. De oude Tommie staat al ingesteld op Rovaniemi in Noord-Finland zodat we in ieder geval de goede kant op blijven gaan. Daarnaast hebben we ook gebruik gemaakt van onze wegenatlas van Scandinavië omdat we niet alleen maar grote weg (via Stockholm) wilden rijden. We vormden zo een prima team, en hebben een prachtige route gereden, door zeer wisselend landschap.

Het weer werd in de loop van de dag ook steeds beter, we begonnen met zware bewolking en we eindigden met een zonnetje. Om een uur of 4 hadden we al weer zo'n 500 kilometer gereden, terwijl we dat toch echt op ons gemak deden en volop pauzes hebben genomen waar het mooi was. We besloten dan ook om daadwerkelijk naar de camping te gaan die al op de Tommie stond. Het bleek een goede keuze te zijn, een hele leuke camping in Ljusne (net onder Söderhamn). De eigenaar is een Nederlander, net even iets makkelijker met bespreken. Gezien de mooie ligging van de camping blijven we hier twee dagen. We zijn trouwens al over de helft van de rit naar de Noordkaap.

Foto's

Donderdag 26 juli.
Om iets over achten vertrokken wij voor de volgende etappe. Een korte rit, ongeveer 250 kilometer. We waren dan ook al om 11 uur in Gränna. Gelukkig was er nog plek op de camping, en wat blijkt, het was me toch een geweldige plek. Aan het water, met een fantastisch uitzicht over het grote meer Vättern. Snel de camper neergezet en mijn badpak aangedaan, om even het water in te gaan bij het strandje van de camping. Meer dan pootje baden kun je er niet, het water is overal ondiep. Maar daardoor is het wel aangenaam van temperatuur. Via de douches weer terug naar de camper. Naast ons staat een Oostenrijkse camper, dus met een lekker bakkie Senseo voor onze neuzen hebben we gezellig met de buren zitten kletsen.

Daarna zijn we naar Gränna gewandeld. Een rondje door het stadje gelopen en natuurlijk de zuurstokfabriekjes bekeken. In één ervan heb ik het hele kookproces van begin tot einde kunnen zien, erg interessant. Natuurlijk ook een flink aantal zuurstokken gekocht om mee te nemen (en ongetwijfeld onderweg ook al van te eten). De rest van de middag hebben we naast de camper gezeten met onze boekjes, heerlijk genietend van het prachtige weer en het geweldige uitzicht. Ook eten hebben we buiten aan het water gedaan, wat een luxe. 

Foto's

Woensdag 25 juli.
Omdat we de afgelopen dagen meer dan genoeg hadden gereden, bleven we een dagje in Markaryd. 's Ochtends gingen we een rondje door het dorp lopen, wat niet bijzonder was. Maar het was wel handig dat we even boodschappen konden doen. Het heetst van de dag hebben we heel nuttig besteed door buiten deels in de zon, deels in de schaduw te zitten, en lekker onze boekjes te lezen. Wat later in de middag, toen het niet meer zo heet was, maakten we een wandeling langs het meer, Getersjön. 

Foto's

Dinsdag 24 juli.
Zo rond acht uur waren we klaar, nog even de camping betalen natuurlijk (helemaal niet duur, maar 12 Euro) en op pad. Nog even een tussenstop bij een supermarkt en om negen uur reden we de grote weg al weer op. Via Denemarken richting Zweden, dat betekent 2 tolbruggen over. De eerste daarvan (over de Grote Belt) ligt ongeveer halverwege de rit, dus voor onze middagpauze kwamen we terecht op een parkeerplaats aan de voet van die brug. Na ons bakkie koffie maakten we een wandeling langs het water tot we zicht op de brug hadden. Het was heerlijk om uit te waaien op zo'n hete dag.

Eenmaal in Zweden reden we naar de camping die we hier op het oog hadden. Helaas, vol! Dat was een tegenvaller. De Tomtom dan maar ingesteld op Gränna (wat te ver weg is om direct naar toe te rijden) en onderweg naar campings gezocht. De eerste die we zagen was een vreemd iets. Het zag er zeer armoedig uit, de receptie was dicht, we zijn maar doorgereden. Aan de tweede konden we al zien dat die ook vol zou zitten, dus nog verder gegaan. Uiteindelijk vonden we een mooie camping in Markaryd, ook al mooi aan een meer gelegen. Ook heel druk, maar nog net niet vol, we staan nu op twee tentplekjes, en we hebben stroom. Morgen blijven we ook hier, en gaan we lekker langs het meer lopen. Al met al reden we vandaag ongeveer 570 kilometer, zo'n 70 meer dan de bedoeling was. 

Foto's

Maandag 23 juli.
Om vijf over half negen was het eindelijk zover! Onze reis naar het noorden ging van start. Bij de kilometerstand van 28591 verwachten we er zo'n 7000 bij te krijgen, en dat gaan we doen door naar het noordelijkste puntje van Europa te rijden. Voorlopig hebben we er een kleine 10% van gereden, rond vijf uur vonden we het namelijk wel genoeg voor een eerste dag. We vonden een mooi plekje op een camperplaats in Langwedel, een dorpje 70 kilometer ten noorden van Hamburg.

Onze rit daar naartoe is prima verlopen. Weinig files onderweg, alleen de verwachtte drukte bij Hamburg. De nieuwe Tomtom doet zijn werk prima, waar mogelijk leidde hij ons om de drukte heen. Het weer werkte ook mee, na bijna anderhalve maand kou en regen (het was soms kouder dan het met de kerst was geweest) vertrokken wij met stralende zon en heerlijke warmte. Onze middagpauze namen we iets eerder dan de bedoeling was, omdat we een waarschuwing zagen dat er diverse parkeerplaatsen gesloten zouden zijn vanwege wegwerkzaamheden (en die waren er heel veel op onze route). Het was een prima toeval, want we stonden op een hele mooie parkeerplaats, pas nieuw aangelegd, met volop plaats, groen, picknicktafels enzovoorts. Morgen door naar Zweden!

Foto's

 

 

 

© Heidi Holster