Start Omhoog

 

Rondreis door Scandinavië.

Woensdag 30 en donderdag 1 oktober.
Op woensdag hadden we een mooie afsluiting van onze reis. Een geweldige dag in Phantasialand. Alles zat mee, het was prachtig weer en erg rustig in het park. Zodoende konden we alles doen wat we wilden en kon ik de achtbanen meer dan eens doen. We vingen flink wat water in de 2 waterattracties, maar met zulk goed weer droog je weer snel op dus ook dat was geen probleem. 

En op donderdag ging de reis naar huis. Om 8 uur vertrokken we van de camperplaats van Phantasialand. We stopten onderweg nog in Kerpen om een laatste keer boodschappen te doen. Onderweg troffen we nog een aantal kleine files, maar die kostten niet heel veel tijd. We waren om een uur of 2 al thuis. Met 79945 km op de teller mag de camper aan zijn welverdiende winterslaap beginnen.

Maandag 28 en dinsdag 29 september.
Op maandagochtend was het zwembad weer helemaal in orde en kon ik mijn baantjes gaan trekken. Volkomen ongestoord, er was niemand anders in het water. Ik kwam in een uur tot 64 banen, waarmee ik wel tevreden kon zijn na 2 maanden niet te hebben getraind. En daarna smaakte de koffie overheerlijk. Birkelt is een gezellige camping met veel Nederlandse bezoekers, je raakt er dan ook makkelijk met andere kampeerders. Zo ook deze dag, en omdat het gesprek (o.a.) over indelingen van campers ging, kwamen "de buren" eens een kijkje nemen hoe onze camper er van binnen uitziet. Ik heb ook voor hun een kopje koffie gezet en we hadden op die manier een heel gezellige namiddag. Na het eten konden we weer via wi-fi uitzending gemist kijken. Deze keer naar de Rijdende Rechter, iets wat altijd wel op mijn lachspieren werkt. 

Dinsdagochtend vertrokken we tegen 11 uur voor een rit door de Eifel naar Brühl. Natuurlijk gooiden we de tank nog even vol in Luxemburg, de dieselprijs was net onder de Euro, daar kun je het in Duitsland of Nederland niet voor krijgen. We wilden een rit maken met een paar tussenstops op plekken die we van de vakanties vroeger met de kinderen kenden. We hadden de Tomtom ingesteld op snelwegen vermijden. Maar als dan de B-wegen afgezet zijn wegens werkzaamheden en je op de omleiding nog een afzetting tegenkomt en naar nog kleinere wegen verwezen wordt, krijg je wel een heel pittige rit voor je kiezen. Veel steile wegen, hoogteverschillen, haarspeldbochten. Het naarste stuk was bij een wegversmalling omdat zelfs op de omleiding van de omleiding nog werk werd uitgevoerd. De maximale toegestane breedte was 2.20 en wij zijn 2.30 breed. Maar hier was geen omleiding meer mogelijk. Keren in een klein dorpje met smalle straten en alles terugrijden en de grote weg nemen, pfffff, ook niet handig. Het smalle deel was op een brug, tussen een hoge stoeprand en afzetpalen door. Bij de stoep zou de spiegel dus niet in de weg zitten, aan de andere kant heeft Wim hem ingeklapt. Stapvoets zijn we over de brug gereden. Het was centimeterwerk maar het is wel gelukt. En naast dat het soms heel lastig was, was het ook wel een mooie route. Toch waren we best moe toen we om half 6 op de camperplaats bij Phantasialand aankwamen. 

Foto's

Zaterdag 26 en zondag 27 september.
Zaterdagochtend om half 8 vertrokken wij van de camping van het Europapark. Allereerst even naar Ettenheim, om boodschappen te doen. Daarna zetten we koers richting Larochette in Luxemburg. Onderweg kwamen we ook een stukje door Frankrijk, dus we deden zelfs 2 keer boodschappen want een mooie grote Leclerc kun je natuurlijk niet overslaan. En zo kwamen we rond 4 uur op camping Birkelt aan, waar we een leuke plaats uitzochten om 2 dagen te blijven staan. 

Op zondag lonkte het zwembad, maar helaas. Wegens te veel chloor in het water bleef het nog een paar uurtjes gesloten. Dan maar wandelen, het was tenslotte stralend weer. Zwemmen kon daarna ook nog wel. Vanaf de camping zijn 2 mogelijkheden om te gaan wandelen. "Aan de achterkant" en "aan de voorkant". Wij deden ze beiden, het was heerlijk in het bos. We hebben veel paddenstoelen gezien, de herfst begint al weer echt te komen. Terug op de camping raakten we nog aan de praat met onze gezellige overburen, dus van zwemmen kwam het niet meer. Maar geen probleem, we blijven gewoon nog een dag langer hier. 's Avonds profiteerden we van de goede kwaliteit van de wi-fi door eens geen DVD maar Twee voor Twaalf te kijken via uitzending gemist. 

Foto's

Maandag 21 tot en met vrijdag 25 september.
We gingen maar liefst 5 dagen naar het Europapark. Ideaal hoor, zo'n jaarkaart. Zo was het op maandag heel druk, dus die dag gingen we voornamelijk de kleinere attracties in. Op dinsdag en woensdag was het dan weer regenachtig weer, waardoor de nadruk lag op de shows en overdekte attracties. Donderdag en vrijdag hadden ideaal weer, zonnig maar niet te warm. Die dagen bleven we veel buiten. En deden we de waterattracties, in het zonnetje droog je daarna weer snel op. Om onszelf goed in de watten te leggen hebben we ook nog 2x in het restaurant aan het meer in Oostenrijk gegeten. De inmiddels welbekende familieschotel, die ons wederom uitstekend smaakte.

Zaterdag 19 en zondag 20 september.
We hadden in de Tomtom gezien dat er een camperplaats naast het Technisch Museum in Speyer zit. Dus dat werd ons eerste doel. Op die manier hoefden we alleen op zaterdag in Östringen de lastige rit van de camping af te maken. Onderweg deden we ook boodschappen zodat we voor de hele komende week genoeg in voorraad hebben. De camperplaats was snel gevonden, deze hoort bij een hotel. Even inchecken, hek door en camper neerzetten. Zo makkelijk kan het zijn. We waren we om iets na 10 uur al in het museum en bleven er tot een uur of 4. We hebben op ons gemak alles bekeken maar ook de nodige pauzes tussendoor genomen. Die heb je ook wel nodig, de vele vliegtuigen die te bezichtigen zijn staan allemaal op palen dus het is volop trappen klimmen. De leukste van de pauzes was in het Imax theater waar we de film Blue Planet zagen. En we konden het wel waarderen dat we na het museum even naar de camper konden lopen en verder niet hoefden te rijden.

Zondagochtend reden we van Speyer naar Sinsheim. Daar was geen camping naast het museum maar die hadden we ook niet nodig, wij wilden 's avonds al naar Rust rijden. Maar eerst het museum in. Ook hier hadden we het weer naar ons zin. Nog meer vliegtuigen gezien, plus auto's, treinen, tanks enzovoorts. Natuurlijk bezochten we de Concorde en zijn Russische tegenhanger de Tupolev. En ook nu weer hebben we een pauze in het Imax theater genomen, deze keer zagen we de 3D-film Dinosaurs, ook al heel leuk. Het was natuurlijk weer veel klimwerk om alle vliegtuigen in te gaan. Ik heb 2 dagen de traptreden geteld, het waren er bijna 750. Oftewel, we zijn een flat van 50 etages beklommen (en weer afgedaald). Daarnaast is het lopen in de vliegtuigen die allemaal schuin opgesteld zijn ook nog een hele klus. Daar krijg je zeemansbenen van. 

Om een uur of 5 waren we het hele museum rond geweest en gingen we op pad naar Rust, nog bijna 2 uur rijden. Met de diverse files onderweg (we vroegen ons af hoe het op zondag drukker kan zijn dan door de weeks) duurde die rit uiteindelijk 2,5 uur. Maar we kwamen waar we wilden zijn en vonden gemakkelijk een plekje naar ons zin op de Europapark camping. Vanaf morgen het park in!

Foto's

Donderdag 17 en vrijdag 18 september.
Na een prima nacht in Walsrode werd het tijd om verder af te zakken naar het zuiden. We besloten om onderweg naar het Zwarte Woud nog een tussenstop te maken in Östringen. Daar waren we al eens eerder geweest, een leuke camping en een goede uitvalsbasis voor bezoeken aan de musea in Speyer en Sinsheim. De rit was niet aangenaam. Veel regen en slechte wegen. Vooral een oud gedeelte van de autosnelweg met sporen was onprettig rijden. We zijn net iets smaller dan een vrachtauto dus als je met 1 kant in een spoor zit, zit de andere kant dat niet en dat kan behoorlijk aan het stuur trekken. Ook waren er erg veel werkzaamheden met wegversmallingen. Al met al deden we 7 uur over een rit van 5,5 uur. Maar we kwamen heelhuids aan. Ook de camping had last van de regen, het was erg drassig. Het kostte dus moeite om een goede plaats te vinden waar we in konden komen zonder vast te komen zitten en met een goede kans om ook weer veilig weg te kunnen komen. Maar verder is het nog steeds een leuke camping.

Op vrijdag was het zowaar beter weer dan de dag ervoor. We besloten een dagje op deze camping te blijven en maakten 's middags een wandeling in de omgeving. Verder gebruikten we de dag om wat uit te rusten van de afgelopen dagen en ons voor te bereiden op de komende dagen. We willen in het weekend naar de techniek musea in Speyer en Sinsheim en daarna doorrijden naar het Zwarte Woud om naar het Europapark te gaan. Nog één keer onze jaarkaarten gebruiken die we inmiddels bijna een jaar hebben. 

Foto's

Woensdag 16 september.
Vanuit Walsrode gingen we naar Hodenhagen, een klein half uurtje rijden. Daar bezochten we het safaripark. We kwamen net iets voor openingstijd aan en het was nog lekker rustig. Om 10 uur werden de eerste auto's binnengelaten, niet heel kort op elkaar. Dus we konden op ons gemak stapvoets door het park rijden en zoveel en zolang naar de dieren kijken als we maar wilden. Het weer werkte ook mee, er vielen misschien een paar druppels regen maar in principe bleef het droog. Dus de ramen konden open om beter te kijken en foto's te maken. Waar we wel op letten was om steeds de ramen maar aan 1 kant open te doen, zodat je nooit met je rug naar een open raam zit. Zelfs bij de leeuwen en tijgers (die net aan het eten waren) hebben we op die manier foto's kunnen maken. Sommige van de dieren zijn behoorlijk nieuwsgierig (en er zijn ook mensen die ze ondanks alles toch voeren), zo kreeg ik voor het eerst de kans om een giraffe te aaien. Vond ik geweldig! Na het rondje safaripark parkeerden we bij het pretpark gedeelte. Hier gingen we nog eens met een busje door een deel van het safaripark, we maakten een tochtje met een boot, we klommen over de hangbrug en gingen nog wat attracties in. En natuurlijk gingen we naar de aapjes. Het leukste daar zijn de verblijven waar je bij de apen in hun kooien rondloopt. Vooral de ringstaartmaki's waren grappig, die blijven spelen en gebruiken de mensen die rondlopen ook als bomen om op te springen. En ze vinden het ook prima om geaaid te worden.

Helaas was de regen 's middags wel een spelbreker. Toen ik op de achtbaan stond te wachten (waarvan een rit 3 rondjes is) vielen de eerste druppels. Toen ik in de achtbaan zat ging het harder regenen, zodat ik na 1 rondje al uit moest stappen omdat hij gesloten werd. We hebben nog wel een poosje rondgelopen en ik ben nog een soort draaimolen in geweest. Maar het zijn al kleine attracties (ik heb het gevoel van afgedankte kermisattracties) en dan nog in de regen ook, dan heb je er niet veel lol aan. Toen we tenslotte bij het reuzenrad stonden te wachten en de meneer daar het leuk vond om te praten en te praten en te praten maar er niet aan toe kwam het rad te laten draaien en mensen in te laten stappen hebben we het opgegeven. Terug naar de camper waar we weer warm en droog zaten. We hadden besloten nog een nachtje op de prima camperplaats in Walsrode te gaan staan. Onderweg ernaartoe maakten we nog een tussenstop voor de boodschappen. We stonden weer op hetzelfde plaatsje als de vorige dag, net op tijd, kort na ons kwamen er nog een boel campers aan, het was zowaar behoorlijk druk.

Foto's

Dinsdag 15 september.
We checkten al vroeg uit, want we hadden een rit van ongeveer anderhalf uur voor de boeg en wilden graag op tijd bij het Weltvogelpark in Walsrode zijn. Dat lukte prima, iets na 10 uur (openingstijd) stonden we op de parkeerplaats van het park. We hadden gelezen dat er ook camperplaatsen zouden zijn, dus even zoeken... die lagen aan het einde van de parkeerplaats. Er waren stroompalen bij en gelukkig voor ons nog voldoende lege plekken zowel op de camperplaats als bij de stroompaal. Het overnachten is hier gratis, de stroom kost een euro per 8 uur. Wat een service!

Al voor half 11 liepen we in het park rond. Het zonnetje dat 's ochtends vroeg nog zo vrolijk had geschenen liet het steeds meer afweten. Vanaf de vogelshow tussen de middag hebben we last van buien gehad. Nou mocht dat de pret verder niet drukken, we hebben toch een hele leuke dag gehad in het vogelpark. Tijdens de ergste buien konden we ook binnen in de huizen vogels kijken en er was ook nog een leuke indoor vogelshow. En ja, ik kon de verleiding weer niet weerstaan. Ik ben de lori's van de blauwe bergen (de naam is net zo mooi als de vogels) wezen voeren.

Het duurde tot na 3 uur 's middags voordat we het hele park rond waren geweest. En wat een luxe, we hoefden niet meer te rijden, binnen 5 minuten zaten we knus in de camper. We hebben gezellig zitten koffiedrinken, computeren en zo meer. 's Avonds met vers vlees, gemengde sla en aardappelsalade hadden we een snelle, lekkere en makkelijke maaltijd. En vanwege de geweldige stroompaal op de camperplaats konden we daarna ook nog tv kijken.

Foto's

Zondag 13 en maandag 14 september.
Zondagochtend regende het nog steeds, zoals een groot deel van de nacht ook al. Het deed ons besluiten om niet binnendoor maar over de grote weg richting Lüneburger Heide te rijden. We zouden dan op de volgende camping voor in plaats van na de middagpauze aankomen. En met dit weer leek ons een camping met wi-fi een prettige manier om de dag door te komen. Alleen Hamburg wilden we wel vermijden vanwege het grote filerisico. Tsja, dat hebben we geweten. Allereerst zagen we onderweg een fietser die hard gevallen was (maar gelukkig voor hem al hulp kreeg). Daardoor misten we beiden een 70-km bord en ja hoor, precies daar stond een flitser. Niets aan te doen, gebeurd is gebeurd. Dus vol goede moed verder. Komen we bij een veerpont aan. Zou de Tomtom gedaan hebben wat hij moet doen, ons daarvoor waarschuwen, hadden we een andere route gekozen. Nu zou dat 70 kilometer omrijden betekenen, daar hadden we geen zin in. Dus met de boot naar de overkant. Het was maar een kleine pont met een steile op- en afrit. Maar het lukte gelukkig. We waren inderdaad ruim voor de middagpauze op de camping en inmiddels scheen zelfs een zonnetje. De beheerder is zeer vriendelijk en wees ons een goed plekje aan op het camperveld. We kregen ook het wachtwoord van de wi-fi. Maar wat we ook probeerden, noch in de camper noch op het bankje bij de receptie, we kregen geen contact met internet. Uiteindelijk hoorden we van een medekampeerder dat het een ander wachtwoord moest zijn, dus halverwege de middag waren we eindelijk online. Later sprak Wim de beheerder en die had per ongeluk zijn wachtwoord van thuis in plaats van de camping gegeven. 

Na een avond en nacht met veel regen begon de maandag met zonneschijn. Nou duurde dat niet zo lang, om een uur of 9 was het al weer volop bewolkt en vielen er soms buitjes. Maar goed, de boodschappen moesten toch gedaan worden, dus toen het aan het einde van de ochtend droog was zijn wij op pad gegaan. Gelukkig zijn de winkels niet zo ver. Op de heenweg liepen we rond om nog wat van het dorpje te zien, terug namen we de sluipweg tussen het zwembad en sportveld door. Met zware tassen en in de regen wil je toch graag de kortste route nemen. We waren eerst bij een Sky supermarkt, een nieuw merk in Duitsland. Maar in ieder geval van dit filiaal was ik niet onder de indruk. Daarna gingen we de Aldi in die er naast zit. Daar kon ik beter slagen. Voorlopig kunnen we weer een paar dagen lekker eten. Terug in de camper, met de regen die gezellig op het dak tikt, dronken we een lekker kopje koffie. En straks eten we lekker tomatensoep met veel balletjes en vers stokbrood.

Foto's

Zaterdag 12 september.
Zowaar, onze timing klopte. Tussen de slechte dagen in een mooie dag. Het weerbericht had het een keer goed. En dat was fijn, zo konden wij vanaf de camping over het strand naar het vogelreservaat wandelen. Daar aangekomen bleek het een echt gebeuren te zijn, waarvoor je entree moest betalen. Gelukkig hadden we er aan gedacht de Eurootjes mee te nemen. Binnen ging je eerst door een bezoekerscentrum met allerlei vogel- en Fehmarn info, daarna dan echt de natuur in. Er waren 3 observatieposten, een uitkijktoren en een mooie eendenvijver. Bovendien waren die gebieden met elkaar verbonden door bospaden waar nog allerhande uitleg te vinden was. Bovendien voor kinderen informatieve spelletjes en bijvoorbeeld een "blotevoetenpad".

Zoals te verwachten is bij een watervogelgebied in het najaar, zagen we ook hier heel veel eenden en ganzen. Maar gelukkig ook nog verschillende soorten andere vogels. De hoogtepunten daarvan waren de watersnip, de keep en de gele kwikstaart. We bleven vrij lang in het reservaat, want de ervaring leert: hoe langer je in een observatiepost blijft zitten, hoe meer je ziet. Toen we uiteindelijk teruggingen liepen we over de dijk langs het strand naar de camping. Daar was het tijd voor een heerlijk bakje verse Senseo uit het nieuwe apparaat. Onderwijl gingen we aan de slag met onze foto's en planden we waar we morgen naar toe zullen gaan. Qua eten gingen we eens voor traditioneel (dat doen we niet zo vaak). Gekookte aardappelen, sperziebonen en een kalkoenfilet. Toch wel smakelijk. 

Foto's

Donderdag 10 en vrijdag 11 september.
Op donderdagmiddag ging ik inderdaad, zoals ik me had voorgenomen, naar het zwembad. Ik had het bad voor mij alleen, de deur moest nog van het slot toen ik aankwam. Ik heb heel veel baantjes gezwommen, maar dat kwam mede omdat het een recreatiebad is, dus niet zo groot. Goeie keerpunttraining, zeggen we dan. En als afsluiting nog een poosje de jacuzzi in. Wel luxe hoor, zo'n privézwembad. 's Avonds na het eten maakten we nog een strandwandeling, het is een aardig stukje strand maar niet heel groot. Leuk om even te wandelen, wij kunnen ons niet goed voorstellen dat het prettig is voor badgasten om hier langdurig te vertoeven. 

Op vrijdagochtend vertrokken we om 9 uur, na onze laatste nacht in Denemarken. Het was een rit met veel buien tussen de zonneschijn. Bij een tankstation niet zo ver van de grens maakten we onze Deense munten op. Maar veel ging er niet in de tank, dus we hadden nog wat papiergeld over. Daar hadden we ook een oplossing voor. In Flensburg is een groot winkelcentrum. En zo dicht bij de grens horen de Denen ook tot de doelgroep, zeker omdat Duitsland veel goedkoper is. Daar wordt het Deense geld zonder problemen aangenomen. Dus voor 400 Kronen en ruim 8 Euro hadden we eindelijk een nieuwe Senseo na weken tobben met een apparaat dat steeds afsloeg. Vervolgens deden we nog boodschappen en gingen toen verder richting de Oostzee. Om half 5 kwamen we aan op één van de vele campings op het eiland Fehmarn. Natuurlijk kozen we voor de camping die het dichtst bij het vogelreservaat ligt. Hier zijn de douches gratis maar moet de stroomkabel door een personeelslid aangesloten worden omdat de kastjes afgesloten zijn. En zo heeft iedere camping zijn eigenaardigheden. 's Avonds en 's nachts heeft het flink geregend, we hopen dat het morgen weer op knapt. 

Foto's

Woensdag 9 september.
We gingen om half 9 al op pad, want voor we richting Denemarken zouden gaan wilden we graag nog even langs het natuurreservaat rijden om te kijken wat er 's ochtends aan vogels te zien zou zijn. Dat bleek niet erg anders te zijn dan 's middags. Maar we konden toch weer wat mooie foto's kunnen maken dus we hadden zeker geen spijt ervan. Daarna zetten we koers richting het eiland Fyn, ongeveer in het midden van Denemarken. Er zaten nog 2 tussenstops in de planning, de eerste keer tankten we onze laatste Zweedse contante geld op. Daarna gingen we voor het laatst boodschappen doen bij een ICA. 

Vervolgens gingen we met de brug over de Sont Denemarken in en een stukje verder gingen we nog zo'n grote brug over, die over de Grote Belt. Daarvandaan was het nog maar een klein stukje verder rijden naar Bøsøre. We staan nu op een luxe 5-sterren camping (gelukkig wel met de laagseizoenskorting van ACSI) waar ik morgen eindelijk weer eens kan gaan zwemmen. Bovendien op een steenworp afstand van de zee, dus een mooie wandeling zit ook in de planning. 

Foto's

Maandag 7 en dinsdag 8 september.
Zonder spijt verlieten we de toch wel rare camping in Fjällbacka en zetten koers in zuidelijke richting. We maakten een lus om Göteborg heen vanwege de tolwegen, helaas niet echt via het achterland dus niet mooier qua landschap. Maar gelukkig zijn de grote wegen in Zweden vaak mooi en rustig dus we hadden een prima rit naar Varberg. Een paar kilometer voor die stad ligt het natuurreservaat Getterön Naturum waar we gestopt zijn en een flinke wandeling langs de vogelobservatieposten hebben gemaakt. We waren hier een paar jaar geleden ook, we hebben het idee dat we deze keer minder vogels hebben gezien dan toen, maar toch was het ook deze keer erg leuk. Wat we in ieder geval wel zagen behalve heel veel ganzen waren een kieviet, zwaluwen, een valk en een oeverloper. Na deze lange pauze reden we de laatste paar kilometer naar camping Apelviken.  

Op dinsdagochtend greep ik de gelegenheid eens aan om een was te draaien, dat was inmiddels hard nodig. En deze camping heeft voldoende wasmachines en drogers staan, bovendien stonden we er nog dichtbij ook. Wij kunnen er weer een poosje tegenaan dus. Daarna dronken we nog een kop koffie en gingen toen een poosje wandelen. Achter de camping is een mooi gebied met kust, heide en wat bos. Heerlijk was het daar, zeker met dit mooie weer. Er kwam een flinke bries over het water dus ondanks de zon bleef het wel frisjes. Maar daar zaten we niet mee. Het was fijn om even een frisse neus te halen en de benen te strekken zogezegd. Zelfs op een rustdag moet je niet te lui worden.

Foto's

Zaterdag 5 en zondag 6 september.
Op zaterdag sloeg de regen weer toe. Maar voor ons geen probleem, wij hadden toch een rijdag. Op ons akkertje vertrokken we rond 10 uur van de camping. Kaartje inleveren en laatste Noorse Kronen in de tank gegooid. Nou ja, wel omgezet in diesel natuurlijk. Oslo verlieten we de makkelijke manier, maar zodra we de stad uit waren werd de Tomtom weer ingesteld op tolwegen vermijden. Daarmee reden we ook hele mooie delen door bossen en langs meertjes, veel beter dan de grote weg. In eerste instantie was als eindpunt een ICA ingesteld in een stadje net achter de grens, in Zweden dus weer. Wat een verschil. Noorwegen is een prachtig land, maar voor boodschappen kun je toch beter in Zweden zijn. Gelijk voor 4 dagen eten gekocht, voor hetzelfde geld als in Noorwegen voor 2 dagen. Plus veel meer keuze, zeker in vlees, mooiere groenten en fruit. Daarna reden we nog een uurtje om te eindigen in Fjällbacka. We kwamen weer op een hele aparte camping uit. Voornamelijk vaste gasten, bijna geen tourplaatsen. En vanwege de nattigheid konden we alleen maar op een plaatsje dicht bij de ingang staan, onder de luidruchtig wapperende vlaggen. Bovendien spreken de mensen die de camping runnen en zelf in een stacaravan hier wonen, bijna geen Engels. En dat kom je in Zweden maar zelden tegen. 

Op zondag was het -hoera- weer mooi weer. Wij konden dus Fjällbacka gaan bezoeken. Dit dorpje speelt een belangrijke rol in de verfilmde boeken van Camilla Läckberg vandaar dat we hier graag naar toe wilden. Omdat het behalve zonnig ook fris was besloten we te wachten tot laat in de ochtend. Het was ongeveer een half uur wandelen naar het centrum van Fjällbacka, maar grotendeels langs het water was het wel een fijne wandeling. Fjällbacka zelf was zo leuk als we gehoopt hadden. Ingeklemd tussen de rotsen en de zee is het een mooi oud plaatsje. We hebben het grondig doorkruist en veel foto's gemaakt. Zodat we -als we de tv-serie nog eens terugkijken- de foto's bij de filmbeelden kunnen zoeken. Ook hebben we nog een tijd op een bankje in de zon aan het water gezeten, voordat we weer terug gingen naar de camping. Wat een heerlijke dag was het geweest. 

Foto's

Vrijdag 4 september.
Eindelijk een mooie dag in Oslo. Het begon nog wat bewolkt maar wel droog en naarmate de dag vorderde werd het steeds zonniger. We hebben dus eindelijk alle buitendingen kunnen doen die op ons lijstje stonden. Om te beginnen het openlucht museum. We gingen er met 2 bussen naartoe, zodat we voor de deur uit konden stappen. Het was een leuk museum. Een deel bestond uit oude huisjes, boerderijen en natuurlijk een staafkerk van het platteland van Noorwegen. Er waren een paar gebouwen met tentoonstellingen. Het deel dat ons het meeste aansprak was een oude Noorse stadswijk. Er waren winkeltjes, huizen, een apotheek, erg leuk. Zeer herkenbaar waren de inrichtingen uit de jaren 50, 60 en 70 natuurlijk. Qua natuur werden we ook weer verwend, we kwamen o.a. een kramsvogel en een wilde kat tegen. 

Hierna gingen we terug de stad in, inmiddels was het stralend weer dus hoog tijd voor een bezoek aan het Vigeland Park. Dit staat vol met werken van de Noorse beeldhouwer Gustav Vigeland in een prachtig park. Zeer aangenaam om daar in het zonnetje te wandelen. Daarna met de tram terug naar de haven, waar we nog net een boottocht op de hop on-hop off maakten. Het is maar goed dat we dit gratis konden doen met de Oslo card. Het zou zijn geld (190 Kronen per persoon, dus ongeveer 21 Euro) absoluut niet waard zijn. Op een namaak zeilschip met stinkende dieselmotor vaar je naar het operagebouw, het schiereiland met de musea en weer terug naar de stad. Daar doe je dan bijna anderhalf uur over, maar veel van die tijd zit hem in de stops. En je komt nergens waar je niet met de gewone lijndiensten van het OV komt. En dan zit je ook nog oncomfortabel op kisten zonder rugleuning. Het is maar dat we lekker in het zonnetje op het water zaten, dat het nog te pruimen was. Als besluit van onze 4 dagen Oslo wandelden we nog een keertje door het centrum van de stad voordat we met metro en bus terug naar de camping gingen.

Foto's

Donderdag 3 september.
Het weer wordt langzamerhand iets beter. Buien en opklaringen wisselen elkaar af. Vandaar dat we begonnen met een bezoekje aan de kassen in de botanische tuin. Erg mooi was dat. Vooral het kruidje-roer-mij-niet vonden we grappig. Aansluitend konden we om 11 uur (openingstijd) het Natuurhistorisch Museum in. Leuk museum, niet groot, maar wel met een mooie T-Rex en een zeer bijzondere vondst. Het fossiel "Ida" de oudste gevonden primaat. Hierna liepen we terug naar de metro. Onderweg verbaasden we ons over de enorme rij die inmiddels bij de ingang het van Munch museum stond. Tsja een bekende Noorse schilder natuurlijk, maar zoveel mensen? Wij waren in ieder geval verbaasd. Met de metro gingen we naar Holmenkollen. De rit met de metro was al bijzonder, deze slingerde zich langs de berg omhoog, sommige stations waren zo kort dat alleen van de eerste 2 delen van de trein de deuren open konden. 

Het bezoek aan de Holmenkollenschans was indrukwekkend. Allereerst zie je de schans, hoe hoog en hoe steil dat eigenlijk is. Je kunt op de tribunes gaan zitten en min of meer overal rondlopen. Maar dan ga je het museum in en kun je daarvandaan met de lift naar boven. En even later sta je op het platform waar de springers daadwerkelijk omlaag gaan. Tsjonge, wat een hoogte, onvoorstelbaar. Ik zal de komende winter met nog meer respect en bewondering naar deze sporters kijken. Voor de toeristen is er dan boven het springplatform ook nog een uitzichtsplatform. Een mooie blik over Oslo daarvandaan. Extra bijzonder omdat er zware bewolking hing en dreigende regen, dat gaf een heel bijzondere sfeer. Tot slot namen we nog een kijkje vanaf onderkant van het stadion, ook dat gaf weer een heel mooi beeld van het geheel. Inmiddels regende het flink, dus wij namen de metro naar het centrum en gingen nog een mooi museum in, nu met schilderijen. Er hingen mooie en minder mooie tussen, maar dat is altijd een kwestie van smaak. En tsja, hier zagen wij dus toch werk van Munch, zelfs de eerste versie van De Schreeuw, zonder in de rij te moeten staan.  

Foto's

Woensdag 2 september.
Regen, meer regen, veel meer regen. Dat was het thema van de avond en de nacht. Ook 's ochtends regende het nog, toen wij op pad gingen. En dat met een stevige wind erbij maakte het behoorlijk koud. Dus op 2 september met een winterjas aan op stap, het moet niet gekker worden. Maar ondanks de regen wisten wij onze dag prima te vullen. Er stonden weer een paar mooie musea op de planning, waarbij we weer de kans hadden met de lijnboot door de haven van Oslo te varen. Allereerst gingen we naar het maritiem museum. Dat was erg leuk, een mooi modern museum met veel scheepvaartgeschiedenis. Aanschouwelijk gebracht met allerlei modelschepen, onderdelen van schepen, films, computeranimaties enzovoorts. Schuin tegenover dit museum is het Kon-Tiki museum, over de reis met het gelijknamige vlot door Thor Heyerdahl. Ook dit was leuk om te zien. 

Daarna hadden we gedacht met de bus naar het Vikingschip museum te gaan. Maar omdat het zowaar inmiddels droog was (en er zelfs een aarzelend zonnetje scheen) besloten we niet op de bus te gaan wachten en dan een grote lus te moeten maken naar het eindpunt en terug, maar om direct naar het museum te gaan lopen. Het Vikingschip museum was erg mooi, 3 oude Vikingschepen stonden prachtig opgesteld in het kruisvormige gebouw. In de vierde vleugel stonden nog andere vondsten zoals een mooi bewerkte kar. Vanaf dit museum liepen we weer terug naar de lijnboot, om na de oversteek van de haven met de bus terug naar de camping te gaan. In de loop van de avond vielen er nog wat buien maar klaarde de lucht ook regelmatig op. Wij zijn blij met die vooruitgang. 

Foto's

Dinsdag 1 september.
Op de enorm grote camping Bogstad in Oslo was het al vroeg een drukte van belang. Dus toen wij om kwart voor 7 opstonden waren wij bij lange na niet de eersten. Jammer genoeg was het gedurende de nacht begonnen met regenen. Soms hevig soms licht maar de pauzes tussen de regenbuien waren zeldzaam en kort. Dus gewapend met paraplus gingen we om half 10 naar de bus, die direct voor de camping stopt. Een rit van een half uur bracht ons naar het centrum. Vanaf de bushalte was het even puzzelen welke kant we op moesten, maar uiteindelijk vonden we het Armed Forces Museum in de vesting Akershus. Een leuk informatief museum, ook leuk dat het zich in de oude vesting bevond. Daarna togen we via de vesting naar het volgende geplande museum, het Douane museum. Het adres was zo gevonden. Maar dan het museum zelf... niet in de ingang op nummer 1A. Gebouw rondgelopen, daarnaast was nog een gebouw. Ja, daar zat een bordje museum bij een deur. Die deur was op slot en er hing een briefje op dat wees naar het informatiecentrum. Dus wij weer terug naar 1A. Maar dat was niet het goede informatiecentrum. Dit was gewoon de douane zelf. Wim vroeg aan een medewerker hoe we nou in de museum moesten komen. De man was zo vriendelijk even mee te lopen. Naast de museumdeur was nog een deur, daar stond geen informatiecentrum op maar het was het wel. En daarbinnen konden ze de deur van het museum openmaken zodat we er via het trappenhuis konden komen. Niet vreemd dat wij de enige bezoekers waren. Gelukkig was het wel leuk om er rond te kijken.

Deze 2 musea waren de planning van de dag maar het was nog te vroeg om al terug naar de camping te gaan. Gelukkig heeft Oslo daar de perfecte oplossing voor. In de Oslofjord liggen diverse kleine eilandjes die bewoond zijn en tot de stad behoren. En die moeten ook een busverbinding hebben. In dit geval is dat dus een lijnboot. En met je dagkaart kun je ook op de boot stappen. Dat hebben wij dus gedaan, we hadden er dus zomaar een leuke boottocht bij. Daarna vonden we het welletjes en gingen op zoek naar de dichtstbijzijnde bushalte. Ik had verwacht dat we nog moesten overstappen maar de bus naar de camping stopte zelfs zo dicht bij de haven. We konden dus rechtstreeks terug. Onderweg riep de chauffeur iets om, wat wij natuurlijk niet konden verstaan. Zo raakten we nog aan de praat met een vriendelijke mevrouw die het voor ons vertaalde (het moest de chauffeur even van het hart dat de mensen meer tijd voor elkaar moesten hebben in plaats van voor hun telefoontjes). Al met al dus een leuke terugrit. 

Foto's

Zondag 30 en maandag 31 augustus.
Omdat we het prima naar onze zin hadden bleven we nog een dag langer op de camping in Byglandsfjord. Gewoon nog een heerlijke rustige dag met het prachtige uitzicht vanuit de camper op een goede camping. Beslist geen straf. Maar op maandag waren we uitgerust genoeg om weer verder te gaan. Oslo op het programma, dat is ook wel erg leuk. Rond 9 uur vertrokken we, rond half 5 kwamen we op de volgende camping aan.

Tussendoor hadden we een prima rit, we hadden gekozen voor de binnendoor rit. Minder kilometers, minder tol, meer moois en meer tijd. Echt onze rit dus. Het landschap is een stuk glooiender geworden en naarmate je dichter bij Oslo komt merk je ook dat er meer landbouw grond is, je vaker door dorpen heen komt en dat die dorpen ook groter zijn. We stopten nu voor boodschappen in een dorp met maar liefst 2 supermarkten. Wij kozen voor de Spar en dat beviel wel. Meer keuze en zelfs iets minder duur. 

Foto's

Vrijdag 28 en zaterdag 29 augustus.
Ondanks dat we vonden dat we wel aan een rustdag toe waren, hadden we geen zin om langer dan nodig op de naargeestige camping in Stavanger te blijven. We zochten dus in de gids naar een camping die een beetje de kant van Oslo op lag en gingen direct na de ochtendspits op pad. Het werd weer een leuke rit. De wegen zijn ook in zuid Noorwegen nog steeds smal en kronkelend. Ook zijn er nog steeds leuke hoogteverschillen maar het is allemaal wat matiger dan in het westen. Wel rustiger rijden natuurlijk. We hebben onderweg nog 2 supermarkten bezocht, boodschappen doen op het Noorse platteland is best lastig. De supermarkten zijn over het algemeen vrij klein en hebben een beperkt assortiment. Zeker op het gebied van vlees is er weinig te krijgen. Ook wat betreft groente en fruit is er niet zoveel keuze en naar onze begrippen ziet het er niet altijd even goed uit. Maar goed, we hebben toch genoeg kunnen vinden om de komende dagen weer te kunnen eten. Voor 500 gram groente, 400 gram wokvlees, 1 liter melk, 2 bananen, 2 mandarijnen en een bak ijs rekenden we 22 Euro af. Als dat geen smullen wordt....

De camping was -gelukkig- zo leuk als hij in de gids leek. Mooi aan het water gelegen, we hebben een plekje uitgekozen op een soort schiereilandje, dus we staan zowat in het meer. Prachtige verharde camperplaatsen, op het gras kun je na alle regen beter niet staan nu. Ook de voorzieningen zoals sanitair en wi-fi zijn prima hier. Echt een fijne plek om tot rust te komen. Vandaar dat we op zaterdag ook hier bleven. De veranderingen in het weer zijn geweldig, het ene moment schijnt de zon, even later regent het pijpenstelen. Tussendoor de prachtigste luchten met dreigende wolken. En soms staat de camper te schudden in de harde wind. Zaterdagmiddag zijn we even een uurtje gaan lopen om een frisse neus te halen. We liepen eerst langs het meer, maar dat was niet zo leuk. Geen wandelpad daar, dus je loopt aan de kant van de weg. En voor het uitzicht hoef je het ook niet te doen, uit de camper zie je het meer en de bergen even goed. Vandaar dat we niet zo ver zijn gegaan. Voor we weer naar binnen gingen hebben we nog even een rondje over de camping gemaakt. Overal lopen konijntjes rond, soms ook kippen. We gingen even het barbecue eilandje op. Dat is leuk gedaan, over een vlonder kom je op rotsen in het meer, daarop een hut, barbecues en zitjes. En natuurlijk ook hiervandaan een fantastisch uitzicht. 

Foto's

Donderdag 27 augustus.
Ondanks de slechte voorspellingen viel het met het weer nog alleszins mee. Bewolkt met soms wat zon en een paar regenbuitjes. Goed genoeg om naar het centrum van Stavanger te gaan lopen, zo'n 2,5 kilometer vanaf de camping. Dat scheelde toch mooi 31 Kronen (3,30 Euro) per persoon. Het eerste wat we deden toen we in het centrum waren was het boeken van een boottocht. Dat wilden we echt graag doen, een tocht over de Lysefjord tot aan de Preikestolen. Daarna hadden we nog 2 uur over voordat we af zouden varen om het centrum te zien. Daar heb je ook genoeg tijd aan. Het is een klein centrum en je hebt het in die 2 uur prima gezien. Wel leuk met de vele witte huisjes maar niet zo indrukwekkend als Bergen was. 

De boottocht was wel erg leuk. De boot was zeer comfortabel, hoewel we een groot deel van de reis buiten op het bovendek hebben gestaan en heen en weer hebben gelopen. Zo zie je toch het meeste. Maar toen (precies nadat we de Preikestolen hadden gezien) het begon te regenen konden we heerlijk comfortabel binnen achter het raam zitten. De tocht van 2,5 uur was indrukwekkend, we gingen pal langs de hoge steile rotswand van de fjord. Toen er zeehonden gespot werden werd het netjes omgeroepen en ging de boot daar heel langzaam langs zodat de zeehonden niet zouden schrikken en iedereen de kans had goed te kijken. Ook kregen we nog een paar mooie staaltjes stuurmanskunst bij een zeer nauwe inham tussen de rotswanden en een waterval. Alles bij elkaar genomen hadden we een heerlijke middag. Na de vaartocht liepen we weer terug naar de camping, weer 31 Kronen pp bespaard. En nog goed voor mijn conditie ook. De lucht werd steeds dreigender maar pas tijdens het eten brak de grote bui, compleet met onweer, los. 

Foto's

Woensdag 26 augustus.
De eerste etappe van de rit van vandaag was maar een kilometer... aan de andere kant van het dorp zit een supermarkt dus deden we even boodschappen. Ook liepen we even langs de stafkerk, het was een heel leuk oud exemplaar van deze typische Noorse kerken. Helaas was hij binnen niet te bezichtigen. Daarna gingen we echt rijden. Ergens onderweg zagen we een bord dat de route wel "Åpet" was. Even laten kwamen we er achter wat dat inhield. De tunnel werd opgeknapt. In plaats daarvan mochten we in optocht achter de "Ledebil" aan over een smalle noodweg over de berg heen rijden. Hebben we ook weer meegemaakt, gelukkig weet je dat je op die weg geen tegenliggers hebt. De rest van de tunnels op de route waren gewoon open, toch wel prettig. We kwamen deze rit op wegen die zelfs voor Noorse begrippen smal en extreem binnendoor waren. Maar het is er zo rustig dat je niet veel andere auto's tegenkomt en er zijn regelmatig verbredingen die zijn aangelegd om elkaar te passeren. Iedereen die een tegenligger aan ziet komen wacht rustig op zo'n plekje even tot die gepasseerd is. Alleen bij bochten (en die zijn er veel!) is het soms even lastig als je elkaar niet aan hebt zien komen.

We namen halverwege de rit een mooie pauze aan een riviertje, precies op een stuk waar die breder is en zich splitst. In het midden ligt daar een groot stuk rots net boven water en er is daar een bruggetje naartoe. Een prima plekje om even de benen te strekken en frisse lucht te happen. Daarna gingen we de hoogte weer in (net zoals in het eerste deel van de rit reden we regelmatig tussen de sneeuw). Nu kwamen we in een schapengebied terecht. We passeerden veel wildroosters en daartussen liepen dan de schapen vrij. Over het algemeen bleven ze op het gras of aan de kant van de weg, maar je moet toch goed op blijven letten want soms willen ze de weg oversteken. En schapen hebben altijd voorrang, als is het maar omdat ze de verkeersregels niet kennen. Op het laatste stukje van de route kwamen we langs een zijarm van de Lysefjord. Helaas konden we geen mooie plek vinden waar we konden overnachten, dus zijn we maar vast doorgereden Stavanger in. Voor het eerst in Noorwegen file gereden. De camping is niet geweldig, rommelig vanwege een verbouwing maar ook verschrikkelijk armoedig sanitair. Het is dat we de stad willen zien, voor je plezier hoef je hier niet te staan. 

Foto's

Dinsdag 25 augustus.
Een enerverend vertrek vanaf de camping. Ik ging uitchecken, maar onze Camping Card was niet te vinden. Beetje raar, denk je dan. Het meisje achter de receptie spitte het hele bakje nog eens door, maar nee. Onderwijl zag ik wel ons incheck briefje, waarop ik zelf het kenteken van de camper had geschreven. Maar... daaraan zat niet ons kaartje. We vermoeden dat er bij het inchecken wat verkeerd gegaan met het bij elkaar stoppen van kaartjes en briefjes. Bovendien woont de "tegenpartij" in een straat waarvan de naam lijkt op onze achternaam. We konden deze vergissing natuurlijk niet waarderen, in Scandinavië heb je die kaart bij vrijwel iedere camping nodig om in te kunnen checken. Als noodoplossing hebben wij de verkeerde kaart meegenomen om in ieder geval toch iets te hebben. Verder met de camping afgesproken dat zij gaan proberen degene met onze kaart te vinden en zij gaan regelen dat wij een vervangende kaart zullen krijgen. Al met al vertrokken we met bijna een uur vertraging.

We maakten daarna evengoed een mooie rit. Door het omgeslagen weer -koud, bewolkt, mistig en veel regenbuien- was het heel anders in Noorwegen. Toch had het ook wel iets, het gaf een mysterieuze sfeer aan de omgeving. Je zag in gedachten de Trollen achter de mistbanken zitten. De rit ging, zeker het eerste gedeelte, door talloze tunnels en tunneltjes. Natuurlijk wederom over smalle bochtige wegen, het is soms passen en meten als er een tegenligger komt, zeker als dat een vrachtwagen of bus is. Halverwege de rit kwamen we door 2 lange tunnels met daartussen een hoge brug over de Hardangerfjord. De tunnels waren zo enorm, dat er zelfs in de tunnel een rotonde is. Hierna reden we een hele tijd langs de Hardangerfjord. Onderweg kwamen we aantal prachtige grote watervallen tegen. Halverwege de middag waren we in Røldal, waar we op één van de 3 campings wilden overnachten. Tussen de buien door wandelden we langs de historische grafheuvels uit de ijzertijd (die pal achter de camping liggen) en langs het meertje. 's Avonds om 8 uur konden we inchecken, gelukkig is dit één van de weinige campings waar niet naar een kaart gevraagd wordt. Om half 9 kregen we een telefoontje van de camping uit Bergen, nogmaals excuses, en ze gaan vragen aan de instantie die over campingcards gaat ons een email te sturen. Die kunnen we dan op de eerstvolgende camping laten zien waarna we een tijdelijke kaart zouden moeten krijgen. Een nieuwe kaart wordt naar ons huisadres gestuurd. Inmiddels hebben we zelf via Facebook de vermoedelijke eigenaar van de verruilde kaart gevonden, we hopen dat hij ons berichtje daar leest zodat we zeker weten waar onze kaart gebleven is.

Foto's

Maandag 24 augustus.
We hebben een heerlijke dag gehad in Bergen. We gingen om kwart over 9 met de bus naar Nesstum, daarvandaan verder met de tram tot in het centrum. Bij elkaar een rit van zo'n 3 kwartier. Een enkeltje voor deze rit kostte bij de chauffeur 50 Noorse Kronen per persoon, dat is momenteel zo'n € 5,50. De rest van de ochtend en een groot deel van de middag hebben we heerlijk door de stad gezworven. Bergen is echt heel erg leuk. Vooral het stukje rond de haven, met de oude scheve huisjes en de smalle straatjes. Hierin zitten ook de typische souvenirzaakjes. We gingen het Julehuset in, drie etages met kerstspulletjes maar vooral ook leuk door de scheve trapjes, kleine houten kamertjes enzovoorts. Ook de vesting was een bezoek zeker waard. Mooie oude gebouwen en wandelen aan de bovenkant van de vestingmuur. In de vesting troffen we nog een heel leuk museum. Het opschrift "Museum, gratis toegang" trok natuurlijk onze aandacht. Maar het was ook echt een leuk museum. Een etage over Bergen in WOII, een etage over de vesting en nog een afdeling over de geschiedenis van het Noorse leger in het buitenland. En in de bibliotheek stonden nog kannen met koffie en thee en zitjes voor de dorstige, vermoeide museumbezoekers. Alle lof hiervoor!

We hebben ons nog staan vergapen aan de immense cruiseschepen die in de haven lagen en kwamen tussendoor ook nog een extreem luxe jacht tegen. Letterlijk een varend paleis. Speciaal voor ons kwam de marinekapel nog langs met vrolijke muziek. Maar rond een uurtje of 3 hadden we alles wel gezien, we liepen via de moderne winkelstraat terug naar de tram. Daar moesten we kaarten uit de automaat halen. Ik dacht eerst dat ik het niet goed deed. Maar nee, die zijn gewoon veel goedkoper. "Maar" 35 Kronen voor mij en Wim kon zelfs voor half geld, als senior. Na de reis in omgekeerde volgorde gemaakt te hebben (ik had weer dikke pret bij de haltes Sletten en Slettebakken) waren we om half 5 terug in de camper. Tijdens het eten van onze lekkere kapucijnerschotel sloeg het weer definitief om. Dikke wolken, harde wind, dreigende regen. Jammer, de zomer in Noorwegen lijkt nu een beetje voorbij. 

Foto's

Zondag 23 augustus.
Om een uurtje of 9 verlieten wij de camping. De zon scheen al uitbundig maar in het smalle dal lag alles nog in de schaduw. Als we een halfuurtje onderweg zijn voel ik een raar bobbeltje op mijn arm, ik kijk wat het is en schrik! Er zit een teek. We besluiten in het eerstvolgende dorp naar een arts op zoek te gaan. Dorpen zijn niet dik gezaaid hier, dus pas na een half uur komen we er eentje tegen. We zien daar een man in zijn tuintje staan dus we stoppen. Als ik hem aanspreek draait hij zich om. Ik ging de camper uit en vroeg of hij Engels of Duits sprak. "No". Dus ik vroeg "Dokter, arts?". Weer "No". Dat werkte niet. Verder rijden dus maar. Even later zijn we een mevrouw in haar tuin aan het werk. Weer gestopt en dezelfde vraag gesteld. "Ja, in Førde, een uurtje rijden richting Bergen, zit een ziekenhuis. Is het dringend?" Dus ik laat mijn arm zien en zeg dat ik een teek heb opgelopen. De mevrouw biedt aan de teek er uit te halen. Dat doet ze zeer handig en netjes, na het verwijderen maakte ze de plek nog schoon met een ontsmettend doekje. Wat ben ik deze vriendelijke onbekende dankbaar. De komende tijd moet ik de plek goed in de gaten houden of het niet rood wordt, als ik het niet vertrouw naar de dokter stappen. 

Daarna konden we onze weg weer met plezier vervolgen. Want het was weer een prachtige rit door de bergen, langs meren en fjorden en door heel veel tunnels. Halverwege maakten we nog een oversteek met een ferry, voor mij zijn dat minicruises ik geniet daar echt van. We hadden gisteren uitgebreid research gedaan en besloten om een camping buiten de stad te nemen. Deze camping kreeg goede recensies, de bus naar de stad stopt er voor de deur en het is tolvrij om er te komen. We kwamen er om kwart over 3 aan, de camping ziet er netjes uit en de informatie over de bus/tram rit naar Bergen is prima. We zijn blij met deze keuze en heel benieuwd wat we morgen van Bergen zullen vinden.

Foto's

Zaterdag 22 augustus.
Een heerlijke ontspannen dag op de Gryta Camping. Uitgeslapen tot half 8, daarna langzaamaan ontbeten en zitten internetten. De rest van de ochtend onder het genot van een kopje koffie aan de foto's van de indrukwekkende tocht van de vorige dag zitten werken. Aan het begin van de middag lokte de berg toch, dus gingen we een wandeling maken. Het was een prachtige wandeling, de natuur is hier nog ongerept. Het paadje was niet aangelegd maar een beetje uitgesleten, dus door gras en over rotsen. Soms vrij vlak, maar er zaten zeker pittige stukken bij.

We zijn omhoog gelopen tot het te slecht werd, heel steil en rotsachtig. Omhoog ging nog wel, maar je moet daarna ook nog veilig naar beneden toe, voor mij altijd moeilijker. Onderweg werd het uitzicht over het meer steeds anders, geweldig die wisselingen. Eenmaal weer op het laatste deel van de wandeling hadden we ook mooi zicht op de camping, dat was heen niet eens opgevallen. Als laatste liep ik nog een rondje over de camping zelf, nog even genieten van de geweldige ligging aan het water en tussen de bergen. 

Foto's

Vrijdag 21 augustus.
Om half 7 aan het ontbijt, om 7 uur op pad. Voor deze dag stond er een indrukwekkende rit op het programma. Via de Trollstigen en langs de Geirangerfjord wilden we naar het meer Oldevatnet gaan. Een rit van iets over de 200 kilometer, maar met enorme hoogteverschillen en talloze haarspeldbochten. Het werd één van de meest enerverende dagen van onze reizen. Het pittigste deel was het beklimmen van de Trollstigen. Er zijn 11 zeer scherpe haarspeldbochten op een weg die voortdurend behoorlijk pittig klimt. Ik hing bij iedere bocht uit het raam om te kijken of er geen tegenliggers waren, zodat we de bochten via de ideale lijn konden nemen. Maar oh! Wat was het de mooite waard. Het was een geweldige rit met als beloning een prachtig indrukwekkend uitzicht. De Trollstigen af was een stuk makkelijker, aan de zuidkant gaat de weg geleidelijker en zijn er minder scherpe bochten. 

Zo kwamen we uiteindelijk bij de Geirangerfjord aan, die we met een veerpont overstaken. Daarna was het weer omhoog rijden (minder extreem maar ook nog genoeg steigen en dalen en de nodige haarspeldbochten). Boven gekomen natuurlijk weer pauze genomen voor het mooie uitzicht. Toen omlaag naar het dorp Geiranger aan het uiterste puntje van de fjord. Daarna nog eens omhoog. Vervolgens een mooie weg gereden langs diverse meren en het Innvikfjord. Hier waren ook een viertal grote (en wat kleine) tunnels, dat scheelde een boel bochten. Uiteindelijk stopten we tegen het einde van de middag bij de prachtige Gryta camping. Gelijk voor 2 nachten ingecheckt. Het is hier zo mooi dat we er graag wat langer van willen genieten.

Foto's

Donderdag 20 augustus.
Vroeg naar bed, vroeg wakker. En we hadden een makkelijk ontbijt en hoefden niet uit te checken of wat dan ook. Dus om 7 uur gingen we al op weg. We waren dus lekker vroeg in Noorwegen. Die tijd hebben we goed besteed aan het houden van pauzes. Zoveel mooie plekjes onderweg, we keken onze ogen uit. En soms was er een goede parkeerplaats bij zo'n mooie plek dus strekten we even de benen. In het eerste dorpje de beste waar we een flappentap zagen hebben we onszelf ook gelijk voorzien van Noorse Kronen. We hebben het setje Scandinavische kronen nu compleet, hoera! 

Kort na de grens zagen we een rendier lopen, een onverwachte ontmoeting zo zuidelijk. Zou dit een echte wilde geweest zijn? We hopen het natuurlijk wel maar zeker weten doe je het niet. Rond half 5 kwamen we weer bij een prachtige plek langs de woeste rivier, te mooi om alleen maar even te stoppen, hier wilden we overnachten. En alsof de Noorse parkeerplaatsbouwers ons verwachtten, naast de parkeerplaats lag een strookje asfalt waar precies onze camper oppast. Ideaal, met onze eigen waterval voor de deur. 

Foto's

Dinsdag 18 en woensdag 19 augustus.
Op dinsdag hadden we nog geen zin om verder te gaan, dus bleven we nog een dagje op de camping. Gewoon een dagje rustig aan doen, Wim heeft nog eens een wandeling gemaakt, ik heb mijn website helemaal af gekregen. Zelfs het avondeten was makkelijk, we hadden nog vanuit Denemarken een zak diepvries kant-en-klare macaroni. Het was nog lekker ook!

Op woensdag waren we zover dat we zin hadden om verder te gaan. Dus iets na 9 uur hadden we uitgecheckt en gingen we op pad in noordwestelijke richting. Onderweg nog even boodschappen gedaan in Västerås, wat een mooi winkelcentrum kwamen we daar aan de rand van de stad tegen. Met daarin een grote supermarkt en eromheen volop parkeerplaats. We hebben er bijna anderhalf uur rondgelopen. Daarna weer verder gereden. Het landschap was afwisselend bosachtig en landbouwgrond, met maar weinig dorpjes en steeds heuvelachtiger. Rond een uur of 4 zagen we een mooie parkeerplaats langs een stuwmeer, daar zijn we gestopt voor onze overnachting. Met de generator hadden we zelfs stroom voor koffie, 's avonds hebben we weer eens een kaartje gelegd.

Foto's

Maandag 17 augustus.
Na een lekker croissantjes ontbijt bleven we de hele ochtend in de camper. Het was toch bewolkt en er lagen zoveel foto's om uit te zoeken dat ik eerder tijd te kort zou komen dan me zou vervelen. Maar 's middags toen het zonnig werd, gingen we er wel een poosje op uit. De camping ligt naast een beboste landtong in het prachtige meer Hjälmaren. Een mooi wandelgebied. We liepen helemaal tot het puntje van de landtong en daarna weer terug. Het was er heerlijk rustig, we kwamen bijna geen mensen tegen maar zagen wel een mooie bonte specht. Na 2 uurtjes buiten te zijn geweest kwamen we weer terug.

Na een kopje koffie ging ik met mijn laptop onder de arm richting de receptie, waar ik alvast een deel van mijn filmpjes kon uploaden voordat het sluitingstijd was. Bovendien kon ik ook mijn mail binnenhalen en meer van dat soort nuttige (of in ieder geval leuke) dingen doen. Morgen hoop ik de rest van de films te kunnen doen, dan zou de site weer helemaal bij zijn. We aten lekkere pyttipanna (een soort Zweedse aardappelschotel met spek en ui) met karbonade erbij. 

Foto's

Zondag 16 augustus.
En dan wil je op zondag croissants pakken voor het ontbijt... nergens te zien. Waarschijnlijk zijn ze gisteren met het afval mee de prullenbak ingegaan. Zo jammer! Dan maar een bakje cruesli genomen, gelukkig zijn er altijd nog reserves en alternatieven. Om half 10 checkten we uit en gingen op zoek naar rust en ruimte om bij te komen van de drukte. Na een uurtje rijden stopten we voor boodschappen in Eskilstuna. Ik had op internet gezien dat daar een hele grote ICA zat, die ook op zondag van 7 tot 23 uur open is. Kom daar maar eens om in Nederland.... Het was een prachtige zaak, we kochten er heerlijk vers eten voor de komende dagen. En maar weer wat croissants in de hoop die morgenochtend nog terug te kunnen vinden.

Daarna door naar de camping die we op het oog hadden, zo'n 3 kwartier verder. Helaas, toen we daar aankwamen was de receptie dicht. En die zou dat nog wel een paar uur blijven ook. En eigenlijk vonden we het geen van beiden zo erg. Deze camping leek op digitaal papier leuker dan hij er in het echt uitzag en dat gold ook voor de omgeving. Dus instappen en wegwezen. Een half uurtje verderop hadden we nog een alternatief. De weg naar die camping was al veel leuker, door het bos in plaats van langs de industrie. De receptie was wel open en de camping Herrfallet en omgeving zien er mooi uit. Het heeft zo moeten zijn. We konden zelf een plekje uitkiezen, dat werd onder de bomen zodanig dat we 's morgens de zon hebben en 's middags schaduw. En ook nog een mooi uitzicht op het meer waaraan de camping ligt. 

Zaterdag 15 augustus.
En zo kwamen we bij de laatste dag in Stockholm. Om 9 uur gingen we weer richting de metro. Ons eerste doel was het scheepvaartmuseum. Helaas, de bus daarheen zat zo vol dat hij niemand meer meenam bij de halte waar wij stonden te wachten. We bleven nog even zitten maar er stonden al snel zoveel mensen dat we vreesden dat de volgende bus ook niet toereikend zou zijn. Dus plan B in werking gesteld. Terug naar de metro en naar de oude stad (Gamla Stan) waar museum 2 en 3 op de planning stonden. Die zouden dus nu 1 en 2 worden. Zoals in de nieuwe planning stond begonnen wij met een bezoek aan Koninklijke Wapenkamers. Deze zijn ook daadwerkelijk gevestigd in de (kelders van) het koninklijk paleis. De wandeling dwars door Gamla Stan ernaartoe was al geweldig. Het museum was, tjsa, wel aardig. De locatie was misschien wel het leukste ervan. Die oude gewelven en kelders waren indrukwekkend. En omdat we toch bij het paleis waren (en museum 2 pas 's middags open zou gaan) gingen we maar gelijk door en brachten een bezoek aan het paleis zelf (leve de Stockholm card). Eigenlijk net zo mooi als Schönbrunn, alleen een veel gemoedelijkere sfeer en je mocht er ook gewoon fotograferen (logischerwijze zonder flits). Het beviel ons wel. 

Inmiddels was het middag en dus gingen we naar het museum over de geschiedenis van de stad Stockholm. Ook weer erg leuk opgezet. In dit museum bevindt zich het enige nog zichtbare stukje van de middeleeuwse stadsmuur van Stockholm. Na dit museum hadden we geen van beiden nog zin om weer naar de bus te gaan (en dan maar af te wachten of het nu rustiger zou zijn) maar besloten we nog een rondje door de sfeervolle Gamla Stan te maken. Daarna liepen we over de grote winkelstraat  Drottninggatan naar T-Centralen en gingen we met de metro voor de laatste keer terug richting de camping. Omdat dit onze laatste Stockholmdag was wilden we ook de gewone dingen zoals de metroreis en het boodschappen doen vastleggen. Zo ook bij de ingang van de ICA waar steevast een Roma bedelares zat. Als je langsloopt probeert ze je aan te spreken. Maar als je stopt en geen geld geeft -oei- dan krijg je een scheldkanonnade. Maar mooi dat wij toch onze croissants en magnetronmaaltijden gingen halen. 

Foto's

Vrijdag 14 augustus.
De dag begon stralend en helder. Een prima dag om naar "Skyview" te gaan. In het zuiden van Stockholm liggen diverse (sport)hallen en stadions bij elkaar (het doet een beetje denken aan Amsterdam). Eén van die hallen is in de vorm van een bol en aan de buitenkant gaan glazen koepels omhoog. Daarmee kom je op 130 meter hoogte met een fantastisch uitzicht. Het was een enorme belevenis om zo'n ritje te maken, ik heb er van genoten. En vanwege het goede weer was het uitzicht formidabel. 

Daarna gingen we opnieuw een aantal musea bezoeken. Eerst het militaire museum daarna het historisch museum. Hiervoor hoefden we maar 1x met de metro naar het centrum, de rest was aan te lopen. We hebben heel wat opgestoken van de Zweedse geschiedenis op die manier. Wat ook aan deze musea opviel was de mooie en ruime manier van uitstallen. Ook is er steeds veel aandacht voor bezoekende kinderen, met bijvoorbeeld een kinderafdeling om zelf dingen uit te proberen. Veel Zweedse musea hebben ook een ruimte om te "picknicken", wat wij zeker konden waarderen. Het metrostation waar wij voor de terugweg moesten zijn lag aan een prachtig plein, wij hebben nog heerlijk op een bankje bij de fontein gezeten voordat wij (natuurlijk via de ICA) weer terug naar de camping gingen. Ook deze avond aten we weer snelle en lekkere magnetronmaaltijden. 

Foto's

Donderdag 13 augustus.
En weer een stralende dag in Stockholm. We vertrokken al om 9 uur van de camping richting de metro, deze dag stond het natuurhistorisch museum als eerste op het programma. Een prachtig pand met een leuk museum er in. Vooral de afdeling over de dinosauriërs en met veel fossielen vonden we erg leuk. Daarnaast was ook de tentoonstelling over het zoogdier "de mens" leuk opgezet. Voor de middag hadden we een bezoek aan de vlinderkas in gedachten. Daarvoor moesten we met 2 metro's en de bus, maar toch was ook dat makkelijker dan we dachten. Even goed puzzelen bij welke halte we uit moesten stappen. De folders geven straatnamen aan, de bussen geven soms namen aan de haltes die anders zijn. Maar ook dat kwam goed. De bus ging zelfs een stuk over de grote weg. De halte die wij moesten hebben lag aan een uitrit.

De vlinderkas (waarin trouwens ook een mooie haaienaquarium was) lag aan de noordkant van Stockholm in een prachtig park. Vanaf de bus een minuut of 10 hierdoor gelopen. Daarna binnen rondgelopen tussen de vlinders. Het was een uitdaging om ze goed op de foto te zetten, ze blijven over het algemeen niet lang stilzitten. Maar heel leuk om ook dit gezien te hebben. Ook het aquarium beviel ons wel, een tijd lang zitten kijken naar de talloze vissen en kleine haaien. En zo nu en dan kwam er ook een grote haai langs zwemmen. Fijn dat er een dikke laag glas tussen zat. Terug met de bus was een uitdaging. Aan de overkant van de grote weg geen halte te zien. Er was wel een voetgangersbrug, maar waar kom je dan uit? Nog eens goed op de tabel van de uitstaphalte gekeken. Die bus kwam, verderop op zijn route, langs een metrostation. Nou, dan gaan we toch eerst verder en daarna met de metro terug. Het voordeel van een onbeperkt reizen kaart. En zo zagen we ook nog een stukje van de woonwijken van Stockholm, niet anders dan andere grote steden eigenlijk. Met die metrolijn waar we terecht waren gekomen gingen we naar het centrum. We bleven zomaar eens zitten tot het eindstation (Kungsträdgården), konden we nog even de stad ingaan. Wat een goeie keuze, nog nooit zo'n leuk metrostation hier gezien. Heel diep onder de grond in de rotsen en gedecoreerd alsof je in een Griekse tempel liep. Na een rondje langs de winkels vanaf hetzelfde station naar T-Centralen gegaan (het metrostation waar alle 7 lijnen bij elkaar komen) en daarvandaan met "onze" T13 terug naar de camping. Om het onszelf makkelijk te maken haalden we magnetron maaltijden, nou zeg, die waren nog lekker ook. 

Foto's

Woensdag 12 augustus.
Na zo'n vermoeiende dag als gisteren hadden we het even nodig om uit te slapen en langzaam op te starten. Zodoende gingen we pas om half 10 op pad. Het was nog wel somber weer maar dat mocht de pret niet drukken. De wandeling en het metroritje voelen inmiddels al vertrouwd aan. Deze keer namen we aansluitend een bus die ons naar het Technische Museum bracht. Vooral de afdelingen over de mijnbouw (met een echte nagemaakte mijn) en de geschiedenis van de computer vonden we hier erg leuk. Buitengekomen was het inmiddels al zonnig aan het worden en dat zou het de rest van de dag ook blijven. Als volgende op onze lijst van te bezoeken attracties stond de Kaknästornet die in hetzelfde park ligt als het museum. Een leuke wandeling met zelfs een stukje door een bos. 

De toren op ging razendsnel, 30 etages toren gaan sneller dan 4 etages warenhuis. Indrukwekkend. En dat gold ook voor het uitzicht. Het mooie weer had als voordeel dat je ver kon zien en de stad lag dus letterlijk aan onze voeten. Eerst liepen we een rondje om het hele uitzicht in ons op te nemen daarna gingen we details zoeken. Eenmaal terug op vaste bodem stapten we op de bus terug naar het centrum, waar we de dag besloten met een leuke boottocht rondom het eiland Djurgården. Met bus en metro in omgekeerde volgorde teruggegaan naar de camping. Er was nog een kleine vertraging door een ongeluk op metrostation Slussen. De metro richting centrum stond daar stil, het perron was afgezet met politielint en er liepen heel veel hulpverleners en zelfs "CSI-ers" rond. Wij mochten stapvoets passeren op het andere perron. Via de ICA en met wat boodschappen op zak waren we rond 5 uur terug op de camping.

Foto's

Maandag 10 en dinsdag 11 augustus.
Na een heerlijke rustige dag in de natuur besloten we maandag dat het tijd werd de drukte weer eens op te zoeken. Dus om kwart voor 9 zetten we koers richting Stockholm. De wegen in Zweden zijn heerlijk rustig dus we snorden de 400 kilometer lekker vlot weg. Om een uur of 2 stonden we voor de poort van camping Bredäng in de gelijknamige wijk. Inchecken ging vlot. "Ja we hebben plaats. Wil je stroom? Dan krijg je plaatsje 91. Hier is de sleutel van de stroomkast, even dit formulier invullen. Veel plezier." Nadat we ons geïnstalleerd hadden en een kopje koffie hadden gedronken gingen we even lopen in de omgeving. We weten nu waar het metrostation is en waar de winkels zijn (alles bij elkaar op 10 minuutjes van de camping). We namen bij de ICA gelijk even wat eten voor vanavond mee en liepen terug naar de camping. Bij de receptie kochten we onze Stockholm cards, daarmee kunnen we onbeperkt het OV gebruiken en 80 musea en attracties bezoeken.

En zo gingen we dinsdag om 9 uur op pad. De metro ging heel vlot, de tram voor de tweede etappe vonden we ook redelijk vlot. Net voor openingstijd waren bij Skansen. Dat is deels openluchtmuseum deels dierentuin met inheemse dieren. We hebben daar lekker rondgewandeld en veel gezien en, het belangrijkste, ons goed vermaakt. Heel leuk was dat in de oude gebouwen ook veel acteurs waren die daadwerkelijk aan het bakken, meubelmaken enzovoorts waren. We bezochten ook nog een in Skansen gelegen aquarium. Het was leuk, maar wel erg klein. Maar goed, dankzij onze Stockholm kaart kunnen we al dit soort dingen in zonder dat het in de papieren gaat lopen.

Hierna gingen we naar Gröna Lund, dat is een pretpark in het hartje van de stad. Het lijkt een beetje op een kleine variant van Volksprater in Wenen. Maar met veel minder attracties. Het grootste verschil is dat je hier niet zomaar in kunt lopen. Je betaalt 110 Kronen (ongeveer 12 Euro) om binnen te gaan. Daarna betaal je ook nog per attractie. Wij zijn niet verder gekomen dan een rondje lopen en wat rondkijken. Er was niets dat ons nou zo leuk leek dat we daar graag in wilden. Het was wel leuk om te zien hoe het er aan toe ging en hoe verbazingwekkend druk het er was. En hoewel het het grootste deel van de dag droog was, kregen we in Gröna Lund één van de buitjes die er vielen op onze kop. Daar zaten we dan samen knus op een bankje onder een pluutje. Daarna kwamen we -onderweg naar het Vasa Museum- langs nog een aquarium. We waren er toch, dus maar even naar binnen gegaan. Leuk gedaan, maar niet erg groot dus er bleef nog genoeg tijd over voor het Vasa Museum. Dat was heel mooi en groot. De Vasa is in de 17e eeuw bij zijn eerste reis direct in de haven van Stockholm gezonken. En halverwege de vorige eeuw is hij teruggevonden, gerestaureerd en uiteindelijk ten toon gesteld. Behalve het schip zelf is er rondom heel veel te zien, allerlei informatie over het schip en zijn achtergronden. We hebben ons daar weer prima vermaakt. Uiteindelijk werd het tijd om terug naar de camping te gaan. We hadden het even moeilijk om vanaf de tram het metrostation terug te vinden maar het is uiteindelijk toch gelukt. Op de terugweg bij de ICA naast de metro broodjes en knakworst gehaald. Na zo'n dag verdien je makkelijk eten. Uiteindelijk waren we pas om half 7 terug in de camper.

Foto's

Zondag 9 augustus.
Gisteravond zagen we een prachtige zonsondergang, kort voordat het bedtijd was. Het is goed te merken dat we een stuk noordelijker zitten, de nachten zijn hier heel kort. Pas om een uur of 10 's avonds is het donker, om 5 uur 's ochtends al weer licht. Misschien wel daardoor dat ik al om 6 uur wakker was? In ieder geval, met mijn Ereader nog in bed blijven liggen totdat Wim om 7 uur ook wakker was, daarna opgestaan en broodjes gebakken voor het ontbijt. De strakblauwe lucht buiten lokte ons al vroeg voor een wandeling, we gingen een rondje rondom de camping langs het water. Daarna aan de ander kant van de camping het bos in. Wat een prachtige omgeving is het hier.

Aan drie kanten omring door water, aan de vierde kant door bos. Behalve de camping is hier niets, dus heel veel rust. Daardoor zagen we tijdens het wandelen heel veel mooie vogels en in het kristalheldere water vissen en kwallen. Ook het bos is mooi evenals de vergezichten over het water. Samengevat: wij genieten hier. 's Middags hielden we rust in en nabij de camper. Beetje krachten opdoen, we willen morgen naar Stockholm rijden en daar zullen we wel een paar drukke dagen krijgen.

Foto's

Zaterdag 8 augustus.
Omdat we op een gratis plaats stonden hoefden we niet uit te checken, zelfs geen stroomkabel binnen te halen. Het was ook geen lekker weer om nog even te wandelen, want de regen viel nog met bakken uit de lucht. Dus we gingen al om kwart voor 8 op pad. Gisteravond hadden we bedacht dat ook we toch ook wel naar Stockholm willen gaan, maar niet in 1 dag. Ongeveer in het midden ligt Kalmar, dus dat in de Tomtom ingesteld, met een route langs de kust. Vanwege het weer hadden we daar helaas niet zoveel aan maar om een tussenstop te maken om wat te wandelen, maar het was toch leuk rijden. Onze enige pauze deze keer was daarom bij een supermarkt. Een kleintje, maar we konden er in ieder geval parkeren en wat te eten kopen. En natuurlijk kwamen we daarna nog veel meer en grotere supermarkten tegen, dat lijkt altijd zo te gaan.

Rond 1 uur waren we in Kalmar maar helaas, bij de camping waar we heen wilden stond een bord "alleen nog plaatsen zonder stroom" (maar dan in het Zweeds en Engels). Dat was niet wat wij wilden. Terug naar de grote weg dan maar en verder rijden richting Stockholm. We zouden dan wel zien wat we tegen zouden komen, volgens de wegenkaart zouden er nog een aantal campings in de buurt van de grote weg liggen. Nou, na een paar kilometer kwam er al een afslag met een campingbord erbij. Dus we hebben dat bord gevolgd en kwamen uit op een hele leuke camping, Rafshagsudden, net ten noorden van Kalmar. Even letterlijk en figuurlijk bijtanken met stroom, douches enzovoorts. En de omgeving is mooi, tussen bomen aan het water. Misschien dat we er nog een dagje aan vastplakken hier. In tegenstelling tot Ystad is het hier droog en morgen wordt er zelfs zon verwacht.

Vrijdag 7 augustus.
We hadden op vrijdag een heerlijke dag in Ystad. Omdat er in de middag regen verwacht werd gingen we al heel vroeg naar het centrum lopen. Ongeveer 2 kilometer en een mooi pad langs de zee. We vertrokken om 5 over 9 en kwamen 's middags pas om 3 uur terug. Onderweg hadden we slechts een kleine regenbui en de rest viel pas (en flink ook) toen we al terug waren. Met mooi onweer er bij. De stad was erg gezellig, leuke straatjes en veel oude huisjes. Een mooie winkelstraat die niet toeristisch is en een aantal gezellige pleintjes met marktkraampjes. Overal staan bankjes en op de pleintjes is er ook nog eens gratis wifi. Wat een service! We hebben gezellig rondgezworven en eerst in het zonnetje gezeten maar later bankjes in de schaduw opgezocht omdat het toch wel erg warm werd. 

Op de terugweg liepen we langs het station en de haven. En daar vielen we met onze neuzen in de boter. Er was een "Tattoo". Nou hadden we daar al reclame voor gezien, maar de Zweden hebben een heel andere betekenis bij dit woord dan tatoeage. Het was een soort vlootschouw. Er lagen diverse marineschepen in de haven die te bezichtigen waren. Wij bezochten er 2, een prachtig zeilschip en een boot waarop officieren opgeleid worden. De onderzeeër leek me ook erg leuk, maar daar stond een enorm lange rij voor te wachten. Daar hadden we dan weer geen zin, om een uur in de rij te staan. Vandaar dat we halverwege de middag al weer bij de camper waren, maar de dag was zo al vermoeiend genoeg geweest. Rond etenstijd was het droog en gingen we nog een stukje langs het strand lopen. We hebben flink gespeurd tussen de steentjes en mogelijk wat stukjes barnsteen gevonden. Daarna smaakte de chili con carne heerlijk. 's Avonds voor het bedtijd was gingen we nog wat 1000-en, Wim heeft sportieve wraak op mij genomen. 

Foto's

Donderdag 6 augustus.
Vemmetofte was leuk voor een dag, maar we hadden er geen behoefte aan daar een extra dag te blijven. Dus na het ontbijt checkten we uit (bij overigens zeer vriendelijk personeel) en zetten koers naar Zweden. Onderweg maakten we nog een stop om even te tanken en boodschappen te doen. Daarna...op naar de tunnel onder en brug over de Sont. Ook hier werkte de BroBizz weer goed. Achteraf was het bij deze passage niet nodig geweest om in de Manuel rij te staan, hier hadden we wel de automatische doorgang kunnen nemen. Maar even de transponder geven voldeed ook prima. Net voorbij Malmö sloegen we af richting Trelleborg, daarna konden we langs de zuidkust van Zweden richting Ystad rijden. Een leuke rit. 

Onderweg passeerden we Smygehuk, het zuidelijkste puntje van Zweden. Op de grote camperplaats stopten we. Helaas niet voor een overnachting, want overdag kon je er gratis parkeren maar 's nachts zou je 150 Kronen (ruim 16 Euro) moeten betalen, voor het staan op een veldje zonder voorzieningen. En zelfs als we dat hadden willen doen, dan nog hadden we geen Zweedse Kronen op zak. Maar goed, een mooie wandeling over het strand en langs de haven was ook prettig. Daarna zaten we nog een tijd met onze Ereaders en wat te drinken naast de camper in het zonnetje, rond een uur of 3 gingen we verder. Slechter hadden we dat niet kunnen timen. De helft van de rit zaten we achter een grote dorsmachine die niet erg goed kon rijden. Breeduit, zodat hij niet in te halen was. Sterker nog, alle tegenliggers moesten voor hem de berm in of stoppen bij zijstraten. Wat waren wij blij dat we bij Ystad eindelijk een andere weg in konden slaan. De camperplaats stond behoorlijk vol, eerst dachten we dat we er niet meer bij zouden kunnen maar uiteindelijk konden we nog net ergens tussen staan. We liepen voordat het etenstijd was nog een klein stukje langs het strand, wat is het hier toch mooi. Zonder stroom geen tv, maar met onze Ereaders vermaakten we ons toch wel. En later op de avond legden we eens een kaartje, dat was ook gezellig. Ik heb Wim goed ingemaakt met 1000-en.

Foto's

Woensdag 5 augustus.
Wij vonden het tijd worden om weer een stukje verder te rijden. Hoewel we het erg naar onze zin hadden in Mommark is het toch wel de bedoeling om veel meer van Denemarken, Zweden en Noorwegen te zien. Omdat we nu de bruggen over de Kleine en Grote Belt over zouden gaan, hingen we de transponder op het raam. Met deze transponder en het bijbehorende abonnement BroBizz kunnen we makkelijk over de tolwegen en tolbruggen rijden, de betalingen gaan automatisch. Bovendien levert het -vooral bij de brug over de Sont- fikse kortingen op. Maar de eerste grote brug van de dag was nog tolvrij, dus daar hadden we nog geen test. Aan het begin van de middag kwamen we over de prachtige brug over de Grote Belt. En hoewel er een bord stond dat campers bij de "Manuel" rij moesten aansluiten, was het even wijzen op het kastje voldoende om de slagboom open te laten gaan. We zijn benieuwd hoeveel er nou voor deze passage afgeschreven zal gaan worden.

Nu we op het juiste eiland aan waren gekomen gingen we snel de grote weg af. Weer lekker binnendoor rijden dus. Een leuke rit van een kleine 100 kilometer naar de zuidelijke kust van Sjælland. Onderweg hebben we nog wat boodschappen gedaan, vanavond gaan we gyros maken. De camping die ik had uitgezocht konden we goed vinden, we waren er rond half 3. Het is niet slecht maar het springt er ook nergens mee uit. Het strand is dichtbij, ongeveer 100 meter door het bos lopen. Een leuk stukje zandstrand maar voor ons niet zo geschikt. Wij houden meer van strandwandelingen en daar was het te klein voor, bovendien ligt er veel wier langs de kustlijn wat niet heel lekker ruikt. De rest van de middag hebben we dan maar in de zon naast de camper gezeten, boekje lezen. Ook een prettige manier om de dag door te brengen, vooral met een lekkere kop koffie erbij. 

Foto's

Dinsdag 4 augustus.
Onze tweede dag in Mommark was een rustige dag. Een beetje uitgeslapen, rustig aan ontbeten en koffie gedronken. En daarna gingen we een poosje wandelen. Weer langs het strand en het haventje, nu iets verder weg dan gisteren. Jammer genoeg is het weer niet meer zo stralend als het was, de zon verdween soms achter dreigende wolken, maar pas aan het einde van de middag sloeg het echt om. De temperatuur bleef gelukkig zeer aangenaam, niet te warm en niet te koud. En er was weer genoeg leuks te zien, zoals etende meeuwen op het strand en een grote groep zwaluwen op een bootje in de haven. 

Bij de haven werd op krabben gevist, daar hebben we ook nog een poosje staan kijken. Dat gebeurde met kleine hengeltjes, waaraan een knijper met aas. Maar die krabben waren de vissers toch te slim af. Iedere keer als ze boven water kwamen lieten ze los. Wij stonden in ons vuistje te lachen. Go go krab! Op de terugweg liepen we ook nog een rondje over de camping. Eerst langs de konijnenren, maar die was leeg. Alle konijnen waren op pad. In de verste hoek van de camping kwamen we een grote hangoor tegen, hij was absoluut niet schuw, wel heel leuk. Daarna liepen we via het hoger gelegen deel van de camping terug, zo zagen we onze camper ook nog eens van bovenaf. Omdat het inmiddels regende was buiten eten geen optie, maar de keuken van de camping leverde een prima alternatief. Weer geen gedoe in de camper, wij vinden het prima zo.

Foto's

Zondag 2 en maandag 3 augustus.
Op zondag was het dan eindelijk zover, we vertrokken voor onze reis naar Scandinavië. Een dag later dan we in gedachten hadden, op 1 augustus vertrekken klinkt wel leuk, maar als dat op zaterdag valt heb je toch wel erg veel kans op files. Dan liever een dag later weg. Om 5 over 8 werden we uitgezwaaid en vertrokken we met een kilometerstand van 71903. We verwachten dat we deze reis de 80k wel zullen aantikken. Op zondag rijden bleek inderdaad een goede keuze, alleen bij Hamburg hadden we veel drukte (maar dat is daar onvermijdelijk denk ik), verder konden we goed doorrijden. In zuidelijke richting stonden er wel heel veel files, wij gingen de goede kant op. Ook het weer werkte mee, zonnig maar niet al te heet. Om kwart voor 4 kwamen we in Langwedel aan. Daar hebben we overnacht op de camperplaats van Caravanpark Am Brahmsee.  

's Maandags hadden we het wat rustiger. Een ritje van ongeveer 150 kilometer, in 2 gedeelten. Eerst naar Flensburg. Daar zat een groot winkelcentrum met een prima supermarkt (Real). Eerst liepen we een rondje langs de winkels, daarna gingen we onze boodschappen doen. Vervolgens reden we door Denemarken over prachtige rustige binnendoorwegen langs de kust naar Mommark. Onderweg stopten we nog even in Sønderborg om Deense Kronen te halen. De camping waar we nu staan ligt aan de kust, vlakbij het strand en de jachthaven. De ontvangst was vriendelijk en ons plekje ideaal. Overal dichtbij en toch een prachtig uitzicht over de haven en de zee. 's Middags hebben we een wandelingetje gemaakt en daarna op onze staplaats aan de picknicktafel die daar staat heerlijk zitten eten in het zonnetje. 

Foto's

 

 

© Heidi Holster