Start Omhoog

 

Reizen in kerstsfeer.

Woensdag 14 december.
Om kwart over negen stond de camper klaar om te vertrekken. We stonden op een camperplaats dus geen gedoe meer met uitchecken, slagbomen, openingstijden of wat dan ook. Gewoon lekker gaan rijden. De eerste etappe was een klein stukje, we gingen in Andernach boodschappen doen.  

Met de koelkast en vriezer behoorlijk vol en ook nog het een en ander in boodschappentassen gingen we richting Thuis. Altijd makkelijk in te stellen op de Tomtom. Tanken in Duitsland hoefde niet, de diesel is daar ongeveer dezelfde prijs als in Nederland. Dus we tankten even in Spijkenisse en waren om 10 over 4 thuis. Met 93488 km op de teller wordt het voor de camper (en ook voor ons) hoog tijd voor een winterpauze.

Maandag 12 en dinsdag 13 december.
We hadden geen haast, dus na een rustig ontbijtje gingen we eens alles inpakken. En zo vertrokken we om 10 uur vanaf de Europapark camping. Op één van onze jaarkaarten hadden we een parkeerkaart genomen, zodat we het overdag tarief voor de camping niet hoefden te betalen. Die investering van 18 Euro scheelde nu toch al 38 Euro, goede keuze geweest dus. De rit richting Koblenz verliep goed, we hadden onderweg 1 file maar die hield niet heel erg op. Het boodschappen doen had wat meer voeten in de aarde. We wilden naar de Kaufland in Ettenheim, direct nadat we getankt hadden. Maar daar was het al zo druk, dat er geen plaats meer te vinden was waar we de camper konden parkeren. Dan maar verder rijden en kijken wat we onderweg tegen zouden komen. Maar omdat we grote weg reden, kwamen we natuurlijk niet zomaar iets tegen. Echter, toen we in de buurt van Speyer reden schoot mij te binnen dat we daar al eens eerder waren en ook boodschappen hadden gedaan. En inderdaad, bij de favorieten in de Tomtom stond er een Kaufland Speyer. Fijn, snel daarnaartoe gereden en prima kunnen inkopen. Zo hebben we de komende dagen weer een ontbijtje en ook kochten we al een heleboel dingen om mee naar huis te nemen. Daarna door gereden naar Koblenz, waar we verrassend weinig last hadden van de avondspits, alleen in het centrum van de stad was het druk. En daar moesten we even doorheen om naar de camping te gaan. We kwamen daar tegen vijven aan en kozen voor een staplaats op de camperplaats. Niet alleen scheelt dat 10 Euro per nacht, je staat ook nog op verharde ondergrond. En buiten zitten doe je in de winter toch niet. Dat het toch wel een vermoeiende dag was geweest (of dat 5 dagen Europapark er toch inhakte) bleek 's avonds. Om 10 uur tolde ik al om, dus we gingen nog vroeger dan normaal naar bed.  

Vroeg naar bed, vroeg wakker. En lekker ontbeten met de croissantjes die we gisteren gekocht hadden. De rest van de ochtend bleven we in de camper. Het leek ons gezelliger om pas in de middag de stad in te gaan. En we hoopten dat het dan minder zou regenen. Helaas was dat niet waar. De buitjes bleven de hele dag door vallen, gelukkig bleef het bij miezerregen en het was niet koud. De kerstmarkt van Koblenz viel ons tegen. Niet groot en heel weinig leuke kraampjes. Heel veel zaakjes met eten en drinken, maar alle Bratwursten, Reibekuchen en Glühweinen zijn voor ons niet aanlokkelijk. Maar we hebben niet 1 kraampje gezien met mooie verlichte kersthuisjes, om maar eens wat te noemen. Vanwege het weer zijn we daarna de grote warenhuizen en 2 overdekte winkelcentra ingegaan, daar loop je tenminste lekker warm en droog. Misschien dat we te verwend zijn door de fantastische dagen in het Europapark want ook hier vonden we de kerstsfeer tegenvallen. Wat me wel blij maakte waren de leuke sneeuwlaarsjes die ik voor Serra vond. Na een paar uurtjes in de stad hielden we het voor gezien en liepen door een schemerig Koblenz in een klein half uur terug naar de camping. De hachee die op het menu stond smaakte heerlijk, dat paste echt bij het weer.  

Foto's

Zondag 11 december.
Het weer was omgeslagen. Bewolkt met in de ochtend wat buien. Die waren gelukkig al over toen wij vroeg in de middag het park ingingen. We deden de leukste attracties nog eens over en gingen in een paar ritjes waar we deze reis nog niet eerder in geweest waren. En natuurlijk stonden de laatste shows ook nog op het programma. Toen we door Scandinavië liepen zagen we de Noorse Stafkerk openstaan. Dat gebeurt niet zo vaak, dus wij dachten, "even binnenlopen om een kijkje te nemen". Dat even duurde wat langer dan verwacht, we vielen met onze neus in de boter. Eerst was er zang, daarna een vertelling over de geschiedenis van Sankt Nikolaus en tot slot bracht deze een bezoek aan de kerk. Er zijn zowel overeenkomsten als grote verschillen met de Nederlandse Sinterklaasviering. Leuk om dat mee te maken.  

Door ons kerkbezoek moesten we een latere voorstelling van de kerstmusical in Nederland nemen. Gelukkig zijn die er in het weekend. Het is dan weliswaar drukker in het park, er wordt aan alle kanten rekening mee gehouden. Langer open, meer shows. En op die manier bleef er nog tijd over om een ritje met de Blue Fire te maken, vandaag wel met een geopende single riders wachtrij, dus 10 ipv 15 minuten wachttijd. Na de kerstmusical werd het tijd voor een laatste rondje door het park, nog één keer genieten van de kerstsfeer, verlichting en versieringen. We hebben ons voorgenomen volgend jaar terug te komen in deze periode. Moe, maar heel tevreden waren we om een uur of 7 terug in de camper. Hoog tijd voor een snelle maaltijd, deze keer poffertjes.  

Foto's

Zaterdag 10 december.
Nog een stralende dag in het park. We gingen iets eerder op pad, hier wilden we van genieten. Je blijft je ogen uit kijken, want je loopt toch weer over andere paadjes en ziet daardoor steeds weer nieuwe dingen. Het is hier kerstsfeer in de overtreffende trap. Natuurlijk gingen we ook zo nu en dan attracties in, maar een groot deel van de dag is het toch rondzwerven en genieten van wat je ziet. En om het onszelf makkelijk te maken gingen we nog eens uit eten. Ook besloten we niet alle shows die we voor vandaag op het lijstje hadden staan te bezoeken, met dit mooie weer is het buiten te leuk. En voor morgen wordt er nota bene regen verwacht. Het was duidelijk drukker in het park, dat zal de combinatie van het goede weer en het weekend zijn. Maar niet te druk, gelukkig.  

De show waar we wel naar toe gingen, was de ijsshow. Gezien de drukte bij het circus de vorige dag besloten we bijtijds in de rij te gaan staan. Een goed idee, ook hier was het volle bak maar nu hadden we wel goede plaatsen. Zelfs buitengewoon goed, de mensen die voor ons zaten besloten op het laatste nippertje dat ze toch geen ijsshow wilden zien en gingen weg waardoor wij een riant uitzicht hadden. We sloten de dag af met een ritje in de Europapark Express waardoor we nog 1 keer het hele verlichte park aan onze voeten hadden. Het was weer een geweldige dag. De avond sloten we zoals meestal af met een beetje dvd kijken. En ondanks dat we niet vroeg op hoeven te staan gaan we toch altijd bijtijds naar bed, van zulke dagen word je gewoon heel moe.  

Foto's

Vrijdag 9 december.
Voor de tweede dag op rij een zonnige dag. Heel fijn, want ondanks dat het wel koud is, voelt het minder koud aan. Niet onbelangrijk als je een hele dag buiten loopt. Gisteren was het goed bevallen om wat later het park in te gaan, dus dat deden we vandaag weer. We begonnen bij de 4D bioscoop, een leuke nieuwe film. Daarna richting de Pegasus achtbaan. Daar is nu ook een VR ride mogelijk, die aansluit op de film in de bioscoop. Een heel leuke rit was het. Het halve uur wachttijd meer dan waard. Daarna konden we samen nog een ritje in Atlantis maken, voor het tijd was om naar het circus te gaan. Het was er drukker dan we hadden verwacht, we konden nog net binnen maar we hadden geen heel goede plaatsen. Maar toch was de leuke voorstelling goed te volgen. Het hondennummer was mijn favoriet, die van Wim de zeeleeuwenshow. Toen we na een uur weer buiten kwamen was het inmiddels donker. En ja, het was weer sprookjesachtig mooi. We maakten een ritje in de monorail, prachtig om het hele verlichte park te kunnen zien. Eigenlijk maakten we zelfs 2 rondjes, zodat ik vanuit de trein naar beide kanten kon fotograferen.  

Om de wachttijd op de parade een beetje te bekorten maakten we nog een ritje in de Historama. En daarin waren we de enige. Daarna moesten we zoeken naar een goed plaatsje voor de parade. In eerste instantie stonden we achter wat mensen, waarbij ik over hun buggy's toch nog iets kon zien. Maar net voor het begin waren er mensen het wachten beu (snap ik niets van) en konden we vooraan staan om te kijken. En natuurlijk maakte ik heel veel foto's. Hoewel iets minder groots opgezet dan de Disneyparade is ook deze erg leuk. Veel mooie verlichte wagens, dansers in verlichte kostuums ertussen. En we hadden het geluk dichtbij de kerstboom te staan toen deze verlicht werd. Tot slot gingen we nog naar het openen van de deur van de adventskalender. Daarna werd het hoog tijd om terug naar de camper te gaan. We waren moe, hongerig en vooral koud! Pas iets na 8 uur gingen we eten, wat smaakte de chili ons goed.  

Foto's

Donderdag 8 december.
We hadden van gisteren geleerd dat een hele dag in de kou iets te lang is. En dat het park op zijn mooist is in de avond. We besloten dus om pas in de loop van de middag er naar toe te gaan. Dat gaf mij mooi de kans om 's ochtends mijn haar te wassen. Want met nat haar buiten gaan lopen lijkt me in de winter niet handig. En de tijd die daarna nog overbleef benutte ik om mijn foto's uit te zoeken, de website te schrijven en ook alvast kerstkaarten te schrijven. Hoef ik die thuis alleen nog maar op de post te doen. Rond een uur of 2 gingen we het park in, die tijd bleek een goede keuze. Rond half 5 zet de schemering al in, om 5 uur is het al behoorlijk donker. En voordat het donker werd gingen we lekker eten, vanavond hoef ik niet te koken en Wim niet af te wassen. Heerlijk. Het eten was dat trouwens ook.  

Vandaag was zowaar de Blue Fire achtbaan open. Dat was een bonus, eigenlijk is hij in de winter gesloten. Maar het was zulk mooi weer, we boften! Het wachten voor een ritje duurde wel ruim een half uur, er was geen single rider rij geopend. Ook werden de plaatsen niet toegewezen, maar wat was het de moeite waard. In het donker in de achtbaan razen boven het verlichte park, net een sprookje. Ik heb er van genoten. Daarna gingen we terug naar het meer. Eerst maakten we een boottocht en toen was het tijd voor de grote Ed Euromaus Kerstshow. Heel leuk gedaan, met prachtige effecten met laserlicht, fonteinen en vuurwerk. Moe, verkleumd en zeer tevreden gingen we daarna terug naar de camper.  

Foto's

Woensdag 7 december.
Na een koude nacht werden we wakker op een wit berijpte camping. We hoefden ons niet te haasten, het park gaat in de winter pas om 11 uur open. Wij waren er om 11.11 uur (ja, zo'n tijd onthoud je wel) en begonnen met het kopen van jaarkaarten. Daarna snel het park in. Wat is het leuk, zo in de kerstsfeer. Direkt bij binnenkomst staat er al een kerstmarkt. Overal in park vind je kerstbomen en heel veel versieringen. Zelfs in de Eurosat achtbaan is de kerstman aanwezig. We zwierven het hele park door, waar we zin hadden gingen we een attractie in. Misschien wat minder dan we anders doen, maar zo'n winters park moet je gewoon anders beleven. Vooral wat later op de dag, toen de schemering inviel, werd het geweldig. Veel bomen en versieringen zijn verlicht, sommige attracties ook. Je loopt dan werkelijk door een sprookjesland.  

Speciaal voor deze periode staat er in Portugal een enorm reuzenrad. Het was een prachtig rondje, zo hoog boven het park. Door de mist konden we niet zo ver zien, maar wat we zagen was wel erg sfeervol. We keken ook onze ogen uit bij de speciale winterattracties met sneeuw en ijs. Rond een uur of 6 waren we toch wel erg moe en hadden we het ontzettend koud. Terug naar de camper dan maar, lekker de kachel aan en wat warms te eten. Het duurde wel even voordat het binnen weer warm was, de camper was afgekoeld tot 5 graden. Niet zo gek, want buiten vroor het al weer. Maar met de kachel aan, een extra vest en mijn benen onder een plaid kon ik toch comfortabel televisie kijken.  

Foto's

Dinsdag 6 december.
Om kwart over 9 , met kilometerstand 92119, vertrokken we vol goede moed richting het Zwarte Woud. Op naar het Europapark. Het was koud weer, wit van de rijp, maar wel zonnig. We hadden een voorspoedige rit. Slechts één kleine file bij wegwerkzaamheden, verder konden we goed doorrijden. Zelfs in de avondspits stonden we niet stil, het was alleen maar vrij vol op de weg. Tussen de middag namen we een lange pauze, er was dus tijd om lekker even koffie te zetten bij onze laatste Sinterklaas cupcakes. Ten zuiden van de Moezel was het wat minder zonnig, het laatste deel van de rit reden we zelfs in de mist, gelukkig was het geen dichte mist. Dus zelfs toen het donker werd was het nog goed te doen op de weg.  

En zo kwamen we om 10 over 6 aan op de camping van het Europapark. We zijn niet de enige winterkampeerders, maar het is absoluut niet druk hier. Dat betekende dat we volop de keuze hadden waar we de camper neer wilden zetten, dat werd een plekje dichtbij de voorzieningen en dichtbij de stroompaal. Zodra we stonden begon ik met het eten maken, we hadden best honger na zo'n lange dag. De groenten waren thuis al gesneden, dus de verse maaltijd stond in een paar minuten op tafel. En het ging er wel in! Daarna het vaste ritueel met beetje computeren, dvd kijken en vroeg naar bed.  

Foto's

 

© Heidi Holster