Start Omhoog

 

Naar het noorden in de zomer van 2018.

Zaterdag 28 juli.
Op de dag dat het in Kassel nog steeds erg warm zou blijven, maar in Nederland af zou koelen, besloten wij naar huis te gaan. Dus alles inpakken, afrekenen en om half 10 de camping afrijden. Voor de laatste Duitse boodschappen had ik een Kaufland in (het Duitse) Soest uitgezocht. Een goede keuze, zo bleek. Zelfs op zaterdag ruimte voldoende om te parkeren en het was een zeer grote Kaufland met erg veel keuze. We hebben er erg prettig boodschappen kunnen doen. Onze "AIRCO" (Alle Indeurs Ramen Compleet Open) hield de temperatuur in de camper dragelijk, de pauzes in de volle zon hielden we zo kort mogelijk. En die ene pauze in de schaduw hielden we ook kort. Dat was vanwege het uitzicht op een trucker die de berm een goed alternatief voor het toilet vond.

Op de nieuwe Tomtom zagen we dat we in het Ruhrgebied een grote file in zouden rijden, er werd ruim een half uur vertraging verwacht. Dus eens op het filesymbool getikt en ja hoor, Tomtom bood aan een alternatieve route te berekenen. Dat vonden we natuurlijk prima, nauwelijks meer kilometers en geen vertraging dus veel eerder thuis. Zodoende reden we een paar minuten over 5 de oprit op, inmiddels hebben we al 115461 kilometer gereden met ons huis op wielen.

Foto's

Maandag 23 t/m vrijdag 27 juli.
De hitte bleef aanhouden. Dus wij hielden ons een midweek lang rustig. 's Ochtends was het binnen -met alle ramen open- nog wel uit te houden. Dat was de tijd om rustig aan wat achter de laptop te zitten, een beetje met mijn foto's stoeien of een filmpje kijken. 's Middags was het zo warm, dat ik alleen maar buiten in de schaduw wilde zitten. Niet dat dat heel vervelend was, met een spelletje op de tablet afgewisseld met het lezen van mijn boek kwam ik de dagen wel door. En als het echt te warm werd, even een duik in het zwembad. Met buitentemperaturen van 33, 34 graden fris je in zwemwater van 26 graden erg op.

Op dinsdag zijn we nog wel even de stad ingeweest. Daarvoor zijn we al vrij vroeg op pad gegaan, zodat we voor in de middag alweer terug waren. In de hitte toch nog wel leuk kunnen winkelen en op de terugweg zijn we even bij de Aldi gestopt om boodschappen te doen. Want ook als het heet is moet je toch wel wat eten, en zeker veel drinken. Op donderdag is Wim nog even naar de Lidl in de buurt gelopen om nog wat brood en verse levensmiddelen te halen. We aten ook vrij eenvoudig, veel salades, wat vlees op de tafelgrill buiten, meer had je eigenijk niet nodig met dit weer. Omdat de nachten (behalve de laatste 2 dagen) nog redelijk koel bleven ging het slapen gelukkig prima.

Zondag 22 juli.
Tijd om afscheid te nemen van Hamburg. Na het uitchecken zetten we koers richting Kassel. We begonnen, na Hamburg uitgereden te zijn, met een stukje binnendoor. Mooi rijden over de Lüneburger Heide. Onderweg tankten we gelijk even, het is goedkoper om dat niet langs de grote weg te doen. Ter hoogte van Soltau gingen we de grote weg weer op, we hadden geen zin om ons te verdiepen in de wegomleidingen die we aangekondigd zagen staan. Het weer was ook wisselvallig, we begonnen met een zonnetje en rond de 30 graden. Onderweg werd het steeds donkerder en we hebben meerdere hoosbuien over ons heen gehad. Het voordeel daaraan was, dat de temperatuur in een uur tijd 10 graden zakte. En dat was wel even een verademing. Qua rijden is het natuurlijk minder fijn, zo heeft alles zijn goede en slechte kanten.

Nadat we al een file van 8 kilometer met een half uur vertraging achter de rug hadden ter hoogte van Hannover, reden we een uurtje van Kassel af de volgende file in. Daar hadden we geen zin in, we zijn toen de grote weg maar weer afgegaan en hebben de rest van de rit weer binnendoor gedaan. Toen de regen minder werd en zelfs ophield, konden we zien dat we in een prachtig gebied zaten. Rond 5 uur kwamen we in Kassel aan, waar het warm en zonnig was. Er bleek hier geen spat te zijn gevallen, de donkere wolken waren langs maar niet over de stad gekomen.

Foto's

Zaterdag 21 juli.
Onze laatste dag in Hamburg. We gingen nog eens met de bus en de metro naar het centrum. Als eerste gingen we naar de St. Michaelis kerk. Een prachtige kerk, waarvan we helaas alleen de buitenkant konden zien. In verband met een orgelconcert was het binnen helaas gesloten voor toeristen. Daarna met de bus naar het Raadhuis en daarvandaan lopend de stad verder in. Het was leuk om ook de andere kant van het centrum te zien. Maar Hamburg is naar ons idee niet een echt gezellige stad met een leuk centrum. Hier is wat, daar is wat, ertussen is het niet bijzonder.

We sloten de dag af met nog een tochtje met een veerboot. En als je zomaar op de boot stapt, weet je niet wat je krijgt. Dat kan dus mee- of tegenvallen. Vandaag was het die 2e soort. De boot ging naar het Philharmoniegebouw. Dat is ongeveer een kilometer verder, 7 minuten varen. We zijn maar blijven zitten, 2x heen en terug in een half uur, dan heb je het nog een beetje het gevoel op de boot gezeten te hebben. En met een windje in de zon op het water was wel erg lekker op dezze benauwd warme dag. Op de terugweg naar de camping liepen we nog even de supermarkt in die naast het eindpunt van de metro ligt. Met volle tassen waren we om een uurtje of 5 terug.

Foto's

Vrijdag 20 juli.
We hadden een foldertje gezien van het Miniatur Wunderland in Hamburg. Dat leek ons wel leuk. We dachten een treinenbaan te gaan zien. Beetje raar bij de ingang dat er gekeken moest worden of er nog plaats was om gelijk naar binnen te gaan of dat we moesten wachten tot een tijdstip waarop nog vrije plaatsen waren. Maar goed, we konder er gelijk in. Binnen bleek dat erg terecht te zien, dat maximale aantal bezoekers. Het was een belevenis, vele zalen met miniatuursteden, landschappen enzovoorts. Met inderdaad overal de treinen tussendoor. Maar het was veel meer dan zomaar een treinenbaan, het was een ontdekkingsreis en echt ontzettend leuk. En dat twee volle etages in een oud Hamburg pakhuis.

Het was pas halverwege de middag, dat we alles gezien hadden en weer buiten stonden. Na een uitrustpauze in een plantsoentje wilden we nog een stuk langs het water lopen. Helaas lukte dat maar deels, wegens bouwwerkzaamheden aan de kade moesten we al snel onder de metrobaan doorlopen in plaats van langs het water. Dan maar de metro ingestapt, want deze lijn gaat grotendeels boven de grond en niet er onder, dus veel van de stad gezien zonder dat het verder moeite kostte. Niet erg, want Miniatur Wunderland was vermoeiend genoeg geweest. Uiteindelijk overgestapt in de metro die naar de bus naar de camping ging. Tegen 6 uur waren we pas terug.

Foto's

Donderdag 19 juli.
Een mooie zonnige dag. Echt weer om naar de dierentuin te gaan. Deze ligt aan dezelfde kant van de stad als de camping, met de bus en de metro waren we er binnen een half uur. We namen de combikaart, zodat we ook het aquarium konden bezoeken. Gelukkig maar, dit was veel meer dan alleen vissen kijken. Zo zaten er ringstaatmaki's, was er een krokodillenrivier waar je ook onder water naar de kroko's kon kijken en nog veel meer. We deden er anderhalf uur over om alles te bekijken. Daarna gingen we de dierentuin zelf in.

Het is een mooie grote dierentuin, in een groot park gelegen. Er was een duidelijk rondwandeling, de pijlen en nummers volgen en je kwam automatisch overal langs. En dat was erg handig, het pad kronkelde alle kanten op en soms moest je een stukje 2x keer lopen. Maar op deze manier kon je eigenlijk niets missen. Wij deden -met de nodige pauzes natuurlijk- er zo'n 4 uur over om rond te gaan. En de pauzes blijven dierentuinmomenten, want we zochten daar steeds bankjes voor uit met zicht op de dieren. En gezien het weer moesten het ook bankjes in de schaduw zijn. Die waren er gelukkig ruim voldoende, dankzij de vele mooie bomen die er stonden.

Eén van de mooiste gedeeltes van de dierentuin vonden wij de ijszee. Een immens groot gebouw met dieren uit zowel het noord- als het zuidpoolgebied. En bij veel waterdieren waren er prachtige ramen om ze onder water te kunnen zien. Wat ons verder erg aansprak waren de mara's die los in de dierentuin rondliepen. De regel was, het gras is van de dieren, de mensen blijven van de grasvelden af. Het werkte prima. Wat we jammer vonden, was dat er voer verkocht werd waarmee sommige diersoorten gevoerd konden worden. Vooral bij de olifanten stoorde dat. Die stonden, voorpoten over de hekken, bijna allemaal op een rij eten binnen te hengelen. Gelukkig deed de peuterolifant daar nog niet aan mee. En toen die even trompetterde kwam de hele kudde aangestoven, het leukste moment bij de olifanten. Maar goed, we hebben ons prima vermaakt en waren pas om half 6 weer op de camping terug.

Foto's

Woensdag 18 juli.
Nadat er in de nacht flink wat regen gevallen was zagen we in de ochtend de zon soms al weer door de wolken komen. En de hitte was gelukkig een stuk minder. Voordat we op pad gingen, kochten we bij de receptie een Hamburg Card. Dat kostte ongeveer 60 euro voor 2 personen voor 4 dagen. Daarvoor krijg je onbeperkt OV inclusief de veerboten in de Hamburgse haven. Plus korting bij meer dan 100 attracties, musea etc. in de stad. Een goede aankoop, vonden wij dus. Daarna liepen we naar de Ikea. Deze ligt pal voor de camping en daarvandaan kun je met de bus naar de U-bahn. We prikten een halte in het centrum met een leuke naam en stapten daar uit. Zo gingen we de stad verkennen. Toen we een stukje gezien hadden, stapten we op een bus en bij het volgende leuke stukje stapten we weer uit. Zo kwamen we bij de indrukwekkende ruïne van de Sankt Nikolaikirche waarvan ik de toren (Nikolaiturm) op ging.

Daarna gingen we een paar haltes met de metro, je kunt Hamburg niet zien zonder de Reeperbahn te bekijken. Leuk om het eens gezien te hebben, minder spectaculair dan we hadden verwacht. Maar misschien dat de sfeer in de avond anders is. We kwamen langs een KFC wat ons op het idee bracht daar even een hapje te eten, scheelt "thuis" weer koken en afwassen. Na de Reeperbahn helemaal heen en terug te hebben gelopen gingen we nog even naar de waterkant. We zagen een veerboot dus stapten we op. Het bleek een leuke tocht door de haven te zijn, heen zaten we binnen, beneden. Terug was er boven, buiten plaats vrijgekomen. Toen we van de boot afkwamen vonden we het wel tijd geworden om weer terug naar de camping te gaan. Met metro, nog een metro en de bus was het een prima reis. Precies om 7 uur waren we weer thuis.

Foto's

Vrijdag 13 t/m dinsdag 17 juli.
Na het avontuur met de band, maar vooral ook na een aantal inspannende weken, was het heerlijk om een paar dagen eens helemaal niets te doen. We hebben dat vrij letterlijk genomen. We zijn de camping niet afgeweest, het weer leende zich daar ook uitstekend voor. Het was alle dagen warm en zonnig, met vaak een koel briesje vanaf de zee. 's Ochtends was het nog koel in de camper, waardoor ik lekker achter mijn laptop kon zitten, foto's en website doen, dat soort dingen. 's Middags als het warm werd lekker buiten naast de camper met een boek, afwisselend in de zon of in de schaduw. Ik heb één dag wifi genomen om de site te kunnen uploaden. Het waren heerlijke dagen.

Maar hoe heerlijk dan ook, op een gegeven moment werd het toch tijd om weer verder te gaan, de koelkast en voorraadkast waren inmddels helemaal leeg. Op maandagavond hadden we nog net kunnen eten met blikjes soep uit de noodvoorraad. Hamburg stond al een aantal jaren op ons verlanglijstje, dus de hoogste tijd om daar eens werk van te maken. En zo zetten we op dinsdag om half 10 koers die kant op. We maakten ons papieren Deense geld nog op met tanken (munten gingen niet, het was een betaalautomaat waar alleen bankbiljetten in gingen). En maakten een tussenstop in Flensburg. Weer eens volop boodschappen gedaan en bij de bouwmarkt een nieuwe gasfles gehaald. En de Deense muntjes op kunnen maken. Bij de tabakszaak op winkelcentrum Förde nemen ze die gewoon aan. Daarna naar Hamburg gereden, waar we om half 5 aankwamen bij de Knaus camping, naast de Ikea. Een prima plaatsje gekregen, heerlijk tussen de hoge bomen dus met lekkere schaduw.

Donderdag 12 juli.
We zwaaiden rond half 10 de camping vaarwel en zetten koers richting Jutland. We hadden een camping aan zee gezien waar we graag naar toe wilden gaan. Omdat het hoogseizoen is en wij nooit reserveren proberen we meestal om bijtijds aan te komen, dan is er eigenlijk altijd nog wel plaats. Zo ook vandaag. We hadden beiden een stukje gereden, Wim was aan zijn 2e keer bezig. Inmiddels waren we al op Jutland met nog ongeveer een uur te gaan. Toen ineens: "knal!". En de camper begon ook enigszins te slingeren. Snel de vluchtstrook in en kijken hoe en wat. Het vermoeden klapband bleek juist te zijn. Er was een automoblist die het het gezien gestopt om te kijken hoe het was met ons en of hij kon helpen. Gelukkig hadden we met de rondvliegende band niemand anders schade of erger aangedaan. Wim heeft, samen met deze meneer, nog gekeken of hij zelf de band kon wisselen, maar dat was onbegonnen werk. Ik heb toen de ANWB alarmcentrale gebeld. Ik werd er vriendelijk te woord gestaan, gaf alle gegevens door. Om duidelijk te maken waar we precies stonden had nog wat voeten in de aarde. Maar goed, na een gesprek van een kwartier was dan toch om 5 over 1 de hulpaanvraag afgerond. Het zou maximaal 2 uur duren voor er een sleepwagen zou zijn. En ja, om ongeveer 2 uur stond er al een wagen. De bestuurder was heel verbaasd, hij had opdracht gekregen om een personenauto op te halen. Wat bleek, de ANWB-meneer had de G van ons nummerbord als een H in zijn systeem gezet. Deze sleepwagen kon niets voor ons betekenen, maar hij zou aan zijn baas doorgeven dat er een andere wagen moest komen.

Toen er om 3 uur nog niemand was, de ANWB maar weer gebeld. Daar bleek dat de aanvraag pas om kwart voor 3 door was gegeven. Nu een zeer kordate mevrouw aan de telefoon. Maar ze kon niet meer doen dan ons vertellen dat we toch weer maximaal 2 uur moesten wachten. Toen er om kwart voor 5 nog geen hulp was gekomen maar weer gebeld. Ay, er was een fout met de aanvraag gemaakt, er was bij de 2e keer geen betalingsgarantie verstuurd naar de Deense wegenwacht. Ze zou het direct gaan regelen. En ja, even later belde ze terug dat de aanvraag nu correct verzonden was. Als er over een uur nog niemand zou zijn moest ik maar weer bellen. Dus om 6 uur belde ik weer, kreeg nu weer iemand anders aan de telefoon die alleen maar kon melden ze zijn onderweg, blijf rustig wachten. Dit gesprek herhaalde zich nog eens om half 7. Ze zijn onderweg, ze hadden er al moeten zijn dus ze zullen zo wel komen. En inderdaad, om kwart voor 7 stonden er 2 wagens. Wat bleek, de rechterrijbaan werd afgezet en de band ter plaatse vervangen. Dat was in een kwartiertje gepiept, en zo konden we om 7 uur dan eindelijk verder rijden. Uiteindelijk kwamen we om 10 voor 8 bij de camping aan, net op tijd want de receptie sluit om 8 uur. Gelukkig was er nog plaats, weliswaar helemaal achteraan maar beter iets dan niets. Alleen bleek die plaats al bezet te zijn door mensen die dachten dat het nummer links van de plaats stond in plaats van rechts. Maar dat was snel opgelost, wij zijn op hun plaats gaan staan want die was nog wel leeg natuurlijk. In eten maken hadden we niet veel zin meer na deze dag en om deze tijd. Dus we hebben wat geïmproviseerd om niet met een lege maag naar bed te gaan. Om kwart voor 9 belde de kordate ANWB mevrouw nog even terug om te vragen hoe het met ons was en of alles goed afgelopen was.

Foto's

Woensdag 11 juli.
Het grote verschil tussen dagkaarten en 24 uurskaarten bleek vandaag. We gingen een uurtje eerder op pad en konden daardoor met dezelfde OV kaarten reizen. Aangezien zo'n kaart toch 20 Euro p.p. kost, is dat niet verkeerd. We gingen weer met de bus naar Nørreport. Nu gingen we daarna met de metro (volautomatisch, zonder bestuurder) nog 1 halte verder, zodat we vlakbij Nyhavn (de meest karakterestieke straat van Kopenhagen) uitstapten. We wandelden daar eerst een rondje, om de leuke haven en huizen eromheen te zien. Daarna werd het tijd om weer op de hop on hop off te stappen. We deden een half rondje, want we wilden graag de "Vor Frelsers Kirke" (Kerk van de Verlosser) bezichtigen. Daarna nog een ruim een rondje, om uiteindelijk te stoppen waar we gisteren begonnen. In totaal hebben we 3 rondjes gedaan, het verveelde geen moment. Vandaag was het ook nog eens stralend weer, bij het aanleggen soms zelfs te warm maar op het water met een briesje ronduit heerlijk.

We hebben de dag afgesloten met een wandeling door de winkelstraten, eerst van Nørreport af, daarna terug die kant op. We kochten een leuk cadeau voor Serra en een souvenirtje voor thuis. Natuurlijk kende onze wandeling de nodige pauzes, het is leuk om in de stad op een bankje te zitten en gewoon eens rond te kijken. Bovendien rust je lekker uit op die manier. Vandaag moesten het wel bankjes in de schaduw zijn. Iets over 4 waren we dan bij de bus, die in de avondspits zelfs om de 5 minuten rijdt. Een enkeltje terug naar Nærum kostte nog eens 8 euro p.p., het prijspeil in Denemarken ligt echt schrikbarend hoog. Zo zagen we in de Legostore iets liggen waarvan we de prijs van thuis kennen en waren we ook even in de Flying Tiger winkel, die we ook in Stockholm en Ystad bezocht hebben. In beiden liggen de prijzen 35% hoger dan in Nederland resp. in Zweden. Maar goed, het was toch erg leuk om Kopenhagen te zien. Na de koffie gingen we weer koken en eten in de keuken en eetkamer van de camping. De maaltijd ging er prima in, zal wel van al dat varen en lopen komen.

Foto's

Dinsdag 10 juli.
Na een rustig begin van de ochtend ging we om half 11 op pad. Even dagkaarten (of beter gezegd 24 uurs kaarten) kopen voor de OV op het treinstation. Daarna met de bus naar Kopenhagen centrum. Een rit van ongeveer een half uur. We stapten uit bij Nørreport en liepen richting het centrum. En ja hoor, we troffen het gelijk al weer. We vielen met onze neus in de boter en zagen het wisselen van de wacht. De Deense variant heeft berenmuts soldaten. Na deze fascinerende poppenkast te hebben bekeken (en ons weer te hebben verbaasd over de mensen die daar blijkbaar graag in meespelen) liepen we verder. Al snel kwamen we bij het water, waar Wim een verrassing wachtte. Namens Orlando kon ik hem een kaartje aanbieden voor de hop-on hop-off boot. Een verlaat verjaardagscadeau. Extra leuk was, dat je bij een dagkaart een tweede dag cadeau kreeg. We hebben er gelijk goed gebruik van gemaakt. Eerst het hele rondje meegevaren en veel van de stad gezien. En bij het tweede rondje stapten we uit bij het bekendste punt van Kopenhagen, het beeldje van de kleine zeemeermin.

Nou klein is ze zeker. Toch was het ontzettend leuk om dit superbekende beeldje in het echt te zien. En de omgeving waar ze staat is ook erg leuk. We besloten dat ruim 2 uur op de boot voor vandaag genoeg was geweest en gingen te voet verder. De wandeling terug naar het centrum was erg leuk, we kwamen langs mooie plekjes. Er staan in Kopenhagen veel beelden, de meeste indrukwekkender dan de kleine zeemeermin, maar minder bekend. En ja hoor, we kwamen de berenmutsen ook nog eens tegen. Na een lange wandeling waarin we veel van de stad gezien hebben kwamen we pas om half 6 bij het busstation terug. De bussen rijden gelukkig zeer frequent dus om kwart over 6 zaten we weer in de camper. Hoogste tijd voor een kop koffie, bijpraten met het thuisfront en daarna gingen we naar de campingkeuken. We maakten een heerlijke maaltijd die extra lekker smaakte omdat we flink honger hadden.

Foto's

Maandag 9 juli.
Na een snel ontbijt (we hadden broodjes bij de Coop meegenomen gisteren dus er hoefde niet gebakken te worden) en een bakkie Nescafé (dé oplossing als je geen stroom hebt) gingen we al om 8 uur op pad. Hoewel de eindbestemming Nærum bij Kopenhagen is, gingen we niet rechtstreeks. We bleven de weg langs de kust volgen, zo konden we een tussenstop maken in Smygehuk, het zuidelijkste puntje van Zweden. Een mooi plekje om nog 1x te wandelen in Zweden voor we afscheid gingen nemen van dit mooie land. En we wilden ook niet weg zonder ons Zweedse geld op en onze koelkast vol te maken. Dus in Trelleborg stopten we voor het laatst bij een Ica. Daarna gingen we dan echt over de indrukwekkende brug over de Sont en vervolgens een wirwar van wegen om Kopenhagen heen om rond half 1 in Nærum aan te komen.

De receptie was dicht tot 1 uur, maar geen probleem. Het weer was al weer opgeknapt van bewolkt en fris met soms een spatje regen naar zonnig, dus ik ging op een bankje in de zon zitten. Wim ging ondertussen de camping vast verkennen. Om 1 uur konden we inchecken. En om 10 over 1 stonden we op plekje A2 (niet op plaats 110 die Wim op het oog had, maar ook een prima plaatsje) en aan de stroompaal. En inderdaad, heel kort daarna zaten we aan de koffie. Senseo is toch het allerlekkerste. De middag besteedde ik nuttig aan een uitgebreide douchebeurt, het opladen van alles wat stroom nodig heeft en het beginnen met het wegwerken van de achterstand wat betreft het uitzoeken van mijn foto's. Koken en eten deden we niet in de camper, deze camping heeft een prima keuken en een eetkamer, we besloten daar eens gebruik van te maken. En 's avonds konden we zoveel dvd's kijken als we zin in hadden, in plaats van te kijken tot de accu van de laptop leeg was. Niet dat we daardoor veel meer keken, de luikjes vielen om half 11 spontaan dicht dus laptop uit en bed opzoeken.

Foto's

Zondag 8 juli.
Na een zeer rustig begin van de dag -de wind was gaan liggen en je hoorde bijna geen geluid op de camperplaats- gingen we na de koffie richting het centrum van Ystad. Het was er prima weer voor, zonnig maar niet te gek warm. Het was geen korte, wel een leuke wandeling. Eerst langs zee, dan via de haven naar het oude stadshart. Er zijn leuke straatjes met oude vakwerkhuisjes, een deel van de winkels was ook op zondag open. Van waar de camper staat tot het pleintje aan de verre kant van het centrum is het ongeveer 3 kilometer lopen. Maar omdat we bij de haven nog de "pier" opgegaan zijn, ook zijstraatjes bekeken hebben en op de terugweg via het station gegaan zijn zullen we best wel meer dan 6 km gelopen hebben. In het centrum hebben we nog even wat te eten voor het avondeten gehaald bij de Coop. Geen Stora deze keer maar een gewone. Gelukkig wel met voldoende keuze.

En toen dus naar het station, helaas stond er geen trein aan het perron. Want we hadden de popjes van Serra weer bij ons. En die wilde ik graag met de trein op de foto. Want! In Ystad (en omgeving) rijden er paarse treinen. Serra's lievelingskleur. We hebben wel op het station naar de tijden gekeken dat er treinen zouden rijden. En tijdens onze wandeling terug naar de camperplaats hebben we gewacht tot er een trein langs zou komen. En dat deden we niet voor niets, we hebben een leuke foto kunnen maken van de popjes met de trein op de achtergrond. Toen we vermoeid maar tevreden terug waren op de camping heb ik na het uitrusten eten gemaakt. Dat ik toch niet helder was blijkt uit het feit dat ik vergat de kapucijners in de kapucijnerschotel te doen. En Wim dan niets merken en gewoon eten.... Gelukkig kwam ik nog op tijd achter mijn fout en hebben we de rest van de schotel met kapucijners aangevuld en konden we toch nog goed ervan eten.

Foto's

Zaterdag 7 juli.
Na goed geslapen te hebben en een overheerlijk ontbijt met lekkere koffie gingen we om half 10 weer op pad. Het was aangenaam weer, de dag begon bewolkt en dat was wel fijn, dan wordt het niet zo snel te warm in de camper. Eerst reden we een stukje over de grote weg, daarna -eindelijk- langs de kust. En wat een heerlijk stukje om te rijden was dat. Binnendoor, door allerlei kleine dorpjes. En vooral, door een prachtig landschap. Inmiddels was het ook zonnig geworden, geen probleem met de ramen lekker open. We hebben een paar prachtige stops gemaakt, waarbij we ook leuke stukjes konden wandelen. We genoten van het uitzicht. En bij de tweede stop, aan zee, zagen we ook heel veel zwaluwen. Prachtige vogels en soms lieten ze zich zelfs goed op de foto zetten.

Zo kwamen we om een uur of 2 aan in Ystad. Altijd spannend, is er plaats op deze (zeer populaire) camperplaats. En ja, die was er. We vonden zelfs een mooie plek, met zeezicht. Ook hier gingen we even bij het strand kijken, daar is altijd wel wat te zien natuurlijk. En de rest van de tijd konden we genieten van ons uitzicht op zee. Zo nu en dan zie je een grote ferry langskomen, die is dan onderweg naar (of van) Bornholm of Polen. En we hebben ook iemand zien vliegeren, een heleboel zeilboten gezien en een windsurfer. En ondanks dat we in de volle zon staan houdt de wind het zeer aangenaam in de camper.

Foto's

Donderdag 5 en vrijdag 6 juli.
Na een volle week in Stockholm rondgewandeld te hebben werd het tijd om verder te gaan. We profiteerden nog voor een laatste keer van stroom, wifi en douches maar om half 11 tikten we dan toch 3000 Kronen af en gingen op pad. Richting: het zuiden. Nou had dat nog even wat voeten in de aarde. We hadden vanwege de tolwegen bij Stockholm snelwegen vermijden ingesteld in de Tomtom. De stad uit werkte dat prima, daarna verzandde de route in heel kleine weggetjes en kwamen we zelfs in een schattig maar geheel uit de richting liggend dorpje uit. Dus de Tomtom opnieuw ingesteld en ja hoor, nu ging het de goede kant op. We hadden een goede, zij het ietwat eentonige rit. Rond een uur of 3 wilden we stoppen. Helaas, de parkeerplaats die we daarvoor op het oog hadden was zo mooi, dat hij vol stond. Het enige plekje wat nog vrij was, was te schuin om te overnachten. Dus nog even doorgereden. Ik kwam op het idee om in de Tomtom te kijken voor camperplaatsen, dichtbij. En ja, er was er eentje in de buurt, in het dorpje Gambleby. Dus wij daarheen en wat we zagen beviel ons wel. Lekker aan het water, bootjes en eendjes kijken, prima plekje. En we waren lang niet de enige die daar stonden, dus de generator bleef een keertje uit.

Vrijdagochtend half 10 verlieten wij ons mooie plekje aan het water weer. De dag begon al warm en zonnig en het zou een zeer warme dag worden, rijden met de ramen open dus. Halverwege de rit, in het stadje Kalmar, maakten we een lange tussenstop. Er zit een mooi winkelcentrum met de curieuze naam Giraffe. In dat winkelcentrum zitten (o.a.) een Stoere Coop en een Maxi Ica. Dat was lekker boodschappen doen. Daarna ook gelijk even getankt, we kunnen er op alle punten weer een poosje tegen. We waren van plan zo tot een uur of 5 door te rijden. Maar als je dan om 4 uur een prachtige parkeerplaats ziet, waar je zelfs in een klein beetje schaduw van een boompje kan staan, dan doe je dat natuurlijk. Dus wij overnachtten net iets voorbij Karlskrona. En hier was er niemand die last van de generator zou hebben, dus alles kon weer opgeladen worden en wij hadden weer eens een heerlijke bak Senseo.

Foto's

Woensdag 4 juli.
Onze laatste dag in Stockholm alweer. Deze week is omgevlogen. En om het mooi af te sluiten, weer een stralend zonnige dag. Toch begonnen we ook nu met een museumbezoek. We hadden namelijk iets gelezen over het Hallwyl Museum en dat wilden we graag gaan zien. Kort door de bocht is dit het huis van rijke verzamelaars, gebouwd in 1898. Zowel het huis als de verzamelingen zijn de moeite van een bezoek absoluut waard. We waren aangenaam verrast door de grote collectie schilderijen, weggestopt op de zolder. De sfeer van het huis deed ons verder een beetje denken aan tv-series als Upstairs Downstairs of Downton Abbey. Heel leuk om hier in rond te lopen.

De middag moest echt in de open lucht doorgebracht worden, het was zo lekker buiten. Warm maar niet zo heet en met een heerlijk verfrissend windje. Wij gingen weer bootje hoppen, ideaal dat dat kan met je OV weekkaart. En na een kort vaartje van Djurgården naar Slussen en terug kregen we een aangename verrassing. Boot 80 ging naar Frihamnen. Inderdaad, de haven met de ferries naar Finland enzovoorts. Waar we al eens met de bus terechtgekomen waren. Over water is dit nog veel leuker! Eigenlijk was deze "busrit" ook een stuk beter dan de rondvaart die we op onze eerste dag hier maakten. We genoten van deze tocht en vonden het een waardige afsluiting van een mooie week Stockholm.

Foto's

Dinsdag 3 juli.
Vandaag helaas geen zonnige dag. Maar gelukkig bleef het droog en was het koel, niet koud. We begonnen de dag in het Medelhavsmuseet. Oftewel het museum over de geschiedenis van de landen rondom de Middellandse Zee. Een leuk museum, 1 van de 16 gratis musea van de stad Stockholm. Zoals altijd in dit soort musea vonden we de Egyptische afdeling het leukst, indrukwekkend was ook hoe deze in een enorme kluis was ondergebracht. Wat we ook erg leuk vonden waren de terracotta figuren van de Ayia Irini sanctuary in Cyprus. Na onze rondgang in dit museum liepen we langs de Riksdag richting Riddarholmen, een klein eilandje naast Gamla Stan. Hier keken we een poosje rond en zaten aan het water. Zodoende zagen we, dat vanaf de kade een veerboot van het OV richting het stadhuis ging. Leuk, het stadhuis hadden we ook nog niet gezien. Dus we gingen een stukje met de boot, wandelden een stukje langs een museumhaven om uiteindelijk het stadhuis te bekijken.

Het stadhuis is een hotspot voor Japanse toeristen, wat krioelde het daarvan op die plaats. En allemaal wilden ze op de foto met de naakte beelden die aan het water staan, misschien hebben ze zoiets niet in Japan. In ieder geval, na ons stadhuisrondje gingen we weer terug met de boot naar Riddarholmen om onze rondgang daar af te maken. Wim had een park gezien, leuke plek voor een pauze toch? Dat park bleek 1 boom te zijn met een bankje er bij. Toegegeven, op een prachtige plek met mooi uitzicht. Dus toch een prima pauze in het kleinste park van Stockholm. Daarna werd het tijd om weer terug richting de camping te gaan, de dagen vliegen om hier.

Foto's

Maandag 2 juli.
De dag begon stralend, echt een dag om naar Skansen te gaan. Dat is een openluchtmuseum met een stukje dierentuin voor inheemse dieren er bij. We gingen met de metro (waarbij we een klein oponthoud hadden omdat we van een defect treinstel in de volgende trein moesten overstappen) en de tram en stapten voor de deur uit. Even kaartjes kopen en dan met een grote roltrap door de berg naar boven. Skansen is erg leuk, er staan allerlei huizen, winkels, boerderijen en werkplaatsen van vroeger. Al het personeel is in stijl gekleed, je kunt ouderwetse artikelen kopen (het broodje met suiker en kaneel dat ik kocht was overheerlijk) en oude beroepen worden uitgelegd of nagespeeld. Zo zagen we een glasblazer aan het werk. Ook kun je van alles vragen. Op 1 iemand na (die zal haar dag niet gehad hebben) is iedereen er erg vriendelijk. Zo mochten wij in een oude herenboerderij de bovenetage zien, zeer rijk beschilderd. Hier mag niet zomaar iedereen komen omdat het schilderwerk zeer teer is, we hadden geluk met die uitnodiging. En in de keuken van een landhuis vond de kokkin het erg leuk om met de popjes op de foto te gaan. Ze wilde zelfs weten hoe ze heten en waarom ze met ons op pad zijn. In het dierengedeelte was het allerleukste dat we een wolf met jonkies zagen, dat zijn we nog niet eerder ergens tegengekomen. Bij de rendieren dachten we, die hebben we in het echt ook gezien. En ook bij de eland hadden we dat idee. Hoewel het wel goed te zien was van dichtbij hoe groot ze eigenlijk zijn en hoe lang hun poten zijn. Het dierentuin exemplaar had nauwelijks een groter gewei dan degene die wij onderweg gezien hebben in Noorwegen. Ook de eekhoorntjes die kwamen buurten toen wij op een bankje zaten hadden een hoog schattigheidsgehalte. Bovendien waren ze helemaal niet schuw. We konden er geweldige foto's van maken, zelfs met de popjes erbij.

Na die ontzettende leuke pauze onder een mooie boom liepen wij weer verder. En in die korte tijd dat we daar hadden gezeten was het weer compleet omgeslagen. weg vrolijke zon, nu hing de lucht vol dikke dreigende wolken. De temperatuur was ook gelijk flink gezakt. Gelukkig hielden we het wel droog want we waren nog niet uitgekeken. Via nog meer leuke delen van het museum liepen we langzaam omlaag naar de uitgang. Pas toen wij bij de tram waren begon het een beetje te regenen. Goed uitgekiend. Via dezelfde route als gistermiddag (ik vond die haven zo leuk dat ik er nog wel eens langs wilde rijden) gingen we met eerst de tram, daarna de bus en uiteindelijk de metro terug naar ons huisje op wielen. Echt doorzetten deed de regen trouwens ook niet, het bleef bij zo nu en dan wat spetters. Natuurlijk maakten we weer een stop bij de ICA in Bredäng voordat we naar de camping terugliepen. Na zo'n langde dag is een diepvriesmaaltijd in de magnetron toch wel erg handig. En ze zijn best wel smakelijk ook, anders zouden we het niet zo vaak doen.

Foto's

Zondag 1 juli.
Omdat het gisteren zo goed bevallen was, begonnen we ook vandaag met een museumbezoek. Met de metro en de bus gingen we naar het maritieme museum. Het was niet heel groot, maar wel erg leuk. We keken er op ons gemak rond, Wim vond de scheepsmodellen erg leuk, ik vond vooral de afdeling over de handelsreizen (zeg maar de Zweedse variant van de VOC) erg interessant. Natuurlijk waren ook vandaag de popjes weer mee, Serra houdt ons zelfs van afstand druk bezig hoor.

Na het museumbezoek liepen we langs het water terug naar de stad. Een heerlijke wandeling waarop viel te zien was. In het centrum stapten we nog eens (en uiteindelijk zelfs 2x) op de museumtram omdat ieder wagenstel weer anders is. Daarna gingen we met de bus naar het eindpunt van "onze" metrolijn 13. Dat was een leuke rit, die bus ging door het gebied waar de ferries vertrekken naar o.a. Finland en Estland. Bij het eindpunt van de bus stapten we over op de metro, waarna we uiteindelijk (inclusief het halen van eten) om een uur of 5 weer terugwaren op de camping.

Foto's

Zaterdag 30 juni.
De dag begon koel maar zonnig. We besloten daarom te starten met een museumbezoek. We kozen hiervoor het Historisch museum uit. We reden er met de metro naartoe, van de halte was het maar een klein stukje lopen. We hadden een leuke ochtend daar, er valt veel moois te zien. We hoefden er zelfs geen toegangskaartje meer te kopen, erg leuk van de stad Stockholm. Twee etages over Zweedse geschiedenis, natuurlijk veel over Vikingen en Samen. En in de tuin zijn wat interactieve bezigheden, zoals oude beroepen. Voor kinderen bedoeld, maar omdat het zo rustig was waagden wij ons ook eens aan het boogschieten. Het was nog leuk ook.

Toen we uitgekeken waren liepen we richting het water en maakten een fijne wandeling langs de havens. Het weer viel ons een beetje tegen. In de zon was het heerlijk, maar er waren veel wolken en zodra die in het spel kwamen was het fris, zeker met de wind over het water. Maar het bleef droog, dat was het voornaamste. Na de wandeling (en natuurlijk de nodige pauzes op bankjes op mooie plekjes) gingen we weer met de metro terug naar de camping. Deze keer een normale metrorit gelukkig. We haalden weer diepvriesmaaltijden bij de ICA, dus het eten was snel, makkelijk en toch smakelijk. En het scheelt ook nog in het afwassen.

Foto's

Vrijdag 29 juni.
Het weer was gisteravond laat in alle hevigheid omgeslagen. Harde wind, stormvlagen (we zagen de buren in allerijl de voortent weghalen) en daarna ook volop regen. Het koelde zienderogen af. Daardoor hadden we een goede nachtrust en stonden we vanochtend fit op. Het weer was somber met een flinke regenkans en koel. We dachten daarom dat het Biologiemuseum wel een leuke bestemming zou zijn. Helaas, daar aangekomen bleek het wegens renovering dicht te zijn. Gelukkig bleef het droog en liet het zonnetje zich zelfs soms zien, dus wij gingen op het eiland Djurgården lekker op een bankje in het park zitten. Het zit daar vol met brandganzen, die nu jonkies hebben, we kregen een complete show hoe de jonkies werd geleerd van de lekkere bloemen te eten. Briljant! We vermaakten ons prima. Na deze pauze bedachten we dat het ook wel leuk zou zijn om eens de grote winkelstraat door te lopen. Dus op naar de tram om daarheen te gaan.

We hadden veel geluk met de tram, het was een oud exemplaar dat de toeristische route reed (dat wil zeggen dat hij een ander eindpunt heeft). We vonden dit zo leuk, dat we bij het eindpunt bleven zitten en het hele rondje nog een keer reden. Leve de weekkaart onbeperkt OV! Bij de tweede keer stapten we wel uit bij het eindpunt en maakten een flinke stadswandeling. We liepen de Drottninggatan eerst van de stad af langs, daarna weer terug naar het centrum. We winkelden ook echt wat, we kwamen met wat leuke snuisterijen terug. En vanaf de Drottninggatan liepen we nog door het oude centrum (Gamla Stan) naar de metro. Daar was iets aan de hand met onze metrolijn (maar wat, kon ik niet uit de Zweedse borden halen). De metro zou na 4/2/1/2/1/2/1 minuten komen. En uiteindelijk kwam die ook, afgeladen vol. En het perron was ook al zo vol. Met veel pijn en moeite wisten we ons er nog bij te wringen. Vallen ging in ieder geval niet, daar was het te vol voor. Tot mijn blijdschap kreeg ik al snel een zitplaats aangeboden die ik dankbaar aannam. En niet veel later kon Wim ook nog komen zitten. Bij het station waar wij uitstapten leek het alsof de metro leegliep, zoveel mensen stapten er uit. En toch, als je omkeek, zag je nog steeds een afgeladen volle metro.

Foto's

Donderdag 28 juni.
We gingen al vroeg op pad en zelfs toen was het al 25 graden. Eerst in 10 minuten van de camping naar de metro lopen. Wij hadden onze oude (blauwe) OV passen uit 2012 nog bewaard, deze konden we zonder kosten omruilen voor nieuwe (zwarte) kaarten. Daarop lieten we een weekkaart zetten. Voor Wim seniorentarief, voor mij gewoon. Voor zo'n 55 Euro kunnen we nu samen een week lang onbeperkt het OV gebruiken. Onze eerste rit ging naar Gamla Stan, het oude hart van Stockholm. Daar zwierven we door de leuke smalle straatjes en over mooie pleinen. Rond kwart voor 12 kwamen we bij het koninklijk paleis. Mooi op tijd om het wisselen van de wacht te bekijken. We gingen op een muurtje zitten en toen het zover was er op staan, zo konden we goed over de drukte heen kijken. Ergens tegen het einde van "de show" werd ik nog bijna door een Chinese toerist van mijn mooie plekje weggeduwd, maar dat heb ik toch niet laten gebeuren.

Na dit bezoek aan het koninklijke paleis liepen we verder, langs het water. Naar de aanlegplaats van de rondvaartboot, want we wilden's middags het water op. Best lekker als het 30 graden is. We maakten een leuke boottocht van ruim 2 uur, waarbij we veel van de stad zagen (ook veel van de moderne wijken) en 2x door een sluis gingen. Al met al gaf het een goed beeld van Stockholm. Hierna liepen we nog over het mooie plein Kungsträdgården, waar zo te zien "tout Stockholm" flaneert, om daarvandaan vanaf het mooiste metrostation van Stockholm met de metro weer terug naar de camping te gaan. We kochten 2 diepvriesmaaltijden bij de ICA en hadden een smakelijke en vooral makkelijke maaltijd. Ideaal als je op een camping staat waar er magnetrons aanwezig zijn.

Foto's

Woensdag 27 juni.
Na een slechte nacht, keelpijn, hoesten, was ik al weer vroeg wakker. En we hadden ook nog een makkelijk ontbijt, want gisteren bij de Lidl croissants meegenomen. Dus waren we al vroeg weer op pad. En zodoende ook vroeg in Stockholm. Bij de camping sloeg ons even de schrik om het hart. Geen plaatsen meer vrij, althans niet met stroom. Gelukkig kwam er net een collega van de receptioniste binnen met de mededeling dat er zo een plaatsje vrij ging komen. Of wij 10 minuutjes wilden wachten? Ja natuurlijk!

En dus stonden wij om kwart over 11 al glorieus in de zon op een veldje met een forse stroomkabel naar kastje 204. Door de stoeltjes eerst links van, dan achter en tenslotte rechts van de camper te zetten kon ik toch steeds in de schaduw zitten. En met alle ramen open waaide het binnen ook wel door. We namen een heerlijke rustige middag waarin we alvast wat folders doornamen om plannen te maken wat te gaan doen in Stockholm. Omdat het morgen nog warmer wordt (de verwachting is 31 graden) zal het waarschijnlijk een boottochtje gaan worden.

Foto's

Dinsdag 26 juni.
Hoewel we onderweg naar Stockholm zijn, wilden we daar nog niet vandaag al aankomen. Dus kozen we een route pal in zuidelijke richting, met de instellingen geen snelwegen, geen tolwegen. Dus bleven over: de mooie wegen. Althans, dat vinden wij dan. Lekker rijden over kleine binnendoorwegen, mooie plekjes zien. Soms kwamen we ook op de E4 terecht, die stukken waar het geen snelweg is. Dat schiet dan wel even flink op, maar het zijn niet de boeiendste delen van de rit. Maar des te meer waarderen we de andere stukken van de rit.

We maakten in totaal 5 tussenstops. De eerste keer zagen we een mooi pad het bos in, waar we niemand in de weg stonden. Daar zijn we een stukje het bos ingelopen. Vervolgens waren er nog tussenstops bij de Lidl en om te tanken. Rond lunchtijd was de leukste pauze, een prachtig picknickplaatsje aan een meer. Daar zijn we een flinke poos gebleven, omdat we het er zo leuk vonden. En 's middags zagen we een hertje, ja, dan wil je ook graag even stoppen. En gelukkig was er hier een veilige mogelijkheid daarvoor. Rond een uur of 4 vonden we het welletjes, we zagen een geschikte plek om te overnachten. Morgen het laatste stukje naar Stockholm.

Foto's

Maandag 25 juni.
Om half 11 vertrokken wij uit Dorotea, na nog wat dingen te hebben gedaan waarvoor stroom of wifi nodig was. We wilden niet dezelfde route zuidelijk rijden als die waarover we naar het noorden waren gegaan, dus al snel sloegen we af richting de "kustvägen". Die we overigens pas tegen het einde van de dag bereikten. Zo zagen we weer nieuwe delen van Zweden en wederom beviel het ons prima. Ook de binnendoorwegen zijn goed te rijden en het landschap om ons heen was prachtig. We vermaakten ons goed. Natuurlijk maakten we weer een aantal tussenstops.

De laatste daarvan was in Sundsvall, eindelijk bij de kust van de Botnische Golf. Niet aan het strand, maar even om boodschappen te doen. Daarna reden we verder in zuidelijke richting. De zee blijft buiten het gezichtsveld vanaf de doorgaande weg. Die heet wel de kustweg maar blijft er toch een paar kilometer vandaan. Net voor het dorpje met de mooie naam Gnarp stopten we op een goedverzorgde parkeerplaats. Deze keer minder mooi gelegen, maar je kunt niet alles hebben. En het weer was compleet anders, na koud en nat, koud en droog, zonnig en koud kregen we nu: zonnig en warm! Zo warm dat alle ramen open moesten om door te tochten en dan nog bleef het 27 graden binnen. Gelukkig koelen de nachten wel af, dat slaapt toch fijner.

Foto's

Zaterdag 23 en zondag 24 juni.
We hadden heerlijk geslapen, daar aan de rand van "ons" meer. We werden dan ook lekker gewiegd door de wind en het geluid van het water was ook gezellig. Toch gingen we na het ontbijt weer op pad, de onbekende verte lokt toch altijd. Onderweg maakten we allereerst een tankstop, dat was wel weer eens nodig. We maken deze reis best wel veel kilometers. De volgende stop was dat wat je het liefste wilt op een reis door het noorden. We zagen 2 elanden. En we konden er dichtbij stoppen. Ze waren vrij schuw, dus toen ik aan kwam lopen, liepen zij weg. Maar er was gelukkig nog tijd voor een paar mooie foto's. Daarna stopten we nog even in Vilhelmina om boodschappen te doen. En zo kwamen we rond 1 uur aan in Dorotea. We besloten daar op de camping te gaan staan. Het was wel weer eens tijd voor een douche, stroom en wifi.

En zo gingen we op zondag een rondje over en om de camping wandelen. Deze camping heeft nota bene zijn eigen station. Er komt 2x per dag een trein langs, die op verzoek stopt. Ik ben op de juiste tijd gaan kijken om wat foto's te maken. Verder hebben we in het bos achter de camping gelopen. Er loopt een mooie rivier doorheen. Er zitten hier allerlei vogels, erg leuk om te zien en te fotograferen. De rest van de dag heb ik besteed aan een uitgebreide douchepartij, het uitzoeken en verwerken van de foto's van de afgelopen dagen (pffff, zat er soms lijm op die knop?). En uiteindelijk kon ik ook mijn website uploaden. Tenslotte hebben we 's avonds friet uit de airfryer gegeten wat goed smaakte. Ik ben er dus weer klaar voor om morgen verder te gaan.

Foto's

Vrijdag 22 juni.
En inderdaad, het weer was lekker opgeknapt toen we opstonden. En wat hadden we een schitterend uitzicht. Dat werd nog eens benadrukt tijdens het ontbijt, toen er een bus vol toeristen net voor ons stopte voor een fotosessie. Om half 9 waren we weer klaar voor een nieuwe etappe. Ik mocht beginnen. Dat ging niet helemaal lekker. In de eerste tunnel de beste kwam ik met mijn spiegel tegen de spiegel van een andere camper aan. Schade: een gebroken glaasje over de richtingaanwijzer. Die verder nog wel functioneert. De spiegel heeft de klap (en reken maar dat het een flinke klap was) ook helemaal overleefd. De beschermkap heeft zijn werk blijkbaar goed gedaan. Daarna ging alles gelukkig weer goed. We genoten van de rit, de vele mooie plekken die we weer zagen. En waar het bijzonder mooi is, daar stoppen we. Zo kwamen we vandaag terecht bij het Arctic Circle Center. Inderdaad, op de poolcirkel. Leuk om er rond te kijken, natuurlijk waren er de geijkte fotomomentjes bij het "hier is de poolcirkel" standbeeld. Daarna hebben we nog een lekkere wandeling rondom het Center gemaakt, erg leuk. We hebben zelfs nog in een sneeuwveldje gestaan. Als herinnering aan deze leuke tussenstop heb ik een mooi shirt en 2 petjes gekocht. Een nieuwe pet kon ik sowieso hard gebruiken, nummer 2 was gratis. En het shirt was gewoon erg leuk.

Daarna vervolgden we onze rit. Bij Mo I Rana sloegen we af, richting Zweden. Weer op Zweedse bodem volgde nog een stop met wandeling bij een schitterde waterval. Om uiteindelijk om 4 uur de perfecte plaats te zien om te overnachten, direct aan het water van een groot meer. Ook hier weer een fantastisch uitzicht en "alleen op de wereld". Nou werd dat alleen-zijn wel even opgeheven. Iets na zessen hoorden we een helikopter dichtbij vliegen. Altijd leuk om even te kijken, toch? Dus wij -en de camera- naar buiten. Blijkt die helikopter op dezelfde parkeerplaats te gaan landen waar wij aan het camperen zijn. Oei, zo dichtbij had ik nou ook weer niet verwacht. Maar wel indrukwekkend. En lawaaierig. En rommelig (ik kreeg een lading zand en steentje over me heen geblazen). Hij bleef hier maar heel even staan, binnen een paar minuten was hij al weer op pad. En hoewel de zon hier al weer een paar uurtjes per nacht ondergaat, wordt het niet echt donker, maar blijft het schemerig.

Foto's

Donderdag 21 juni.
Dat de zomer is begonnen, daar merken wij niets van. Sterker nog, het was vannacht maar 12 graden in de camper. Dat betekende extra dekentje, winterpyjama en 's ochtends bij het opstaan de kachel aan. En och, die kou is niet zo erg, daar doe je wat tegen. Wat echt jammer is, is de aanhoudende regen. En dat terwijl we op zo'n mooie plek zijn. Maar ook dat verander je niet. Dus na het ontbijt gingen we toch weer vrolijk op stap. Nog een klein stukje rijden in Zweden en na een half uurtje dan eindelijk in Noorwegen. Frappant, dat het landschap direct zo anders is. Kaler, woester, mooi! We reden door de bergen richting Narvik, daarna volgde een schitterende route langs de fjorden.

En dat is geen rechttoe, rechtaan route. Bochten, hoogteverschillen, veel tunnels. Het blijft boeiend om hier te rijden. We wisselden elkaar af, want het is best vermoeiend. Zo zochten we al rond 4 uur een plekje om te overnachten. De eerste 2 "kandidaten" vielen af, omdat ze toch niet bevielen op het moment dat we stilstonden. Nummer 3 zag er prachtig uit, maar dat zagen we pas toen we er al voorbij waren. Dus uiteindelijk werd het, rond 5 uur, een plekje net onder de stad Fauske, aan de mooie Saltdalsfjord. Het uitzicht is, zelfs in de regen, prachtig. We hopen dat we er morgen nog iets meer van kunnen genieten, het weerbericht verwacht vanaf vannacht opklaringen.

Foto's

Woensdag 20 juni.
Na een nacht die licht bleef maar waar het ook alsmaar bleef regenen (wat een geluk hebben wij gisteren dan toch gehad) werd het weer tijd om verder te gaan. Rond half 11 reden we de camping af, om in het dorp nog even boodschappen te gaan doen. Daarna reden we verder. Eerst nog een stukje over de vertrouwde E45, maar al snel sloegen we af naar de E10. Deze weg gaat via Kiruna naar Narvik, in Noorwegen. Een prachtige route door de ruige Noord-Zweedse natuur. We maakten diverse stops op mooie plaatsen, waar we vaak een stukje gingen wandelen om een mooie rivier of waterval te zien.

Zo kwam het dat we de Noorse grens (net) niet bereikten, we zagen een prachtige plaats om wild te kamperen aan het meer Torneträsk. Uiteindelijk hebben we in 6 uur maar 250 kilometer gereden maar we hebben zoveel moois gezien. En deze kans om zo mooi te overnachten wilden we niet laten lopen. Dankzij de generator konden we lekker koffie drinken met een fantastisch uitzicht.

Foto's

Dinsdag 19 juni.
We hadden zoveel geluk. Tussen 2 zeer regenachtige dagen in zat een prachtige heldere nacht. We hebben dus datgene gedaan wat we zo graag wilden, de midzomernachtszon beleefd. We zijn om 11 uur, iets na middernacht en tegen kwart over 1 op pad gegaan om vanaf de brug naast de camping van het uitzicht te genieten. Heel gek, je weet dat het nacht is, maar het is zo licht en helder, het voelt als overdag. Ik had daardoor ook weinig last van vermoeidheid of slaperigheid. Het was heerlijk om foto's maken van dit bijzondere verschijnsel. Pas om 2 uur rolden we onze bedden. En dan voel je gelijk hoe moe je eigenlijk bent. De muggenlamp deed zijn werk nog steeds goed, dus ik heb heerlijk geslapen.

We stonden relatief laat op en namen de allerlaatste oliebollen voor het ontbijt. Opgewarmd in de airfryer smaakten ze nog steeds goed. Na de koffie gingen we weer eens een stukje lopen, nu onder de paraplu. We hebben het centrum van Gällivare gezien. Ik zou er geen citytrip voor boeken, zal ik maar zeggen. Maar goed, de benen gestrekt en een frisse neus gehaald, het was toch lekker om er even uit te zijn. En na de kou (zonder zon zijn de dagen hier echt fris, vannacht in de zon was het lekkerder) smaakte de koffie natuurlijk heerlijk. De rest van de middag vermaakten we ons met een beetje internetten, het uitzoeken van de foto's enzovoorts. Al met al zijn we toch blij op deze camping beland te zijn. En omdat de airfryer er toch stond, aten we 's avonds lekker friet met kroket en appelmoes.

Foto's

Maandag 18 juni.
De fijne plaats om te overnachten was achteraf toch niet zo fijn. In de nacht stroomde de camper vol met muggen. Wim kon nog redelijk door slapen, ik helaas niet. Zoem zoem zoem, prik. Dat was mijn nacht. Wat voelde ik me 's ochtends beroerd. Na het ontbijt gingen we maar gauw op pad, Wim had vandaag rij-corvee, ik voelde me daar te suf voor. En zo kon ik al rijdend nog wat bijslapen. Het eerste deel van de rit verliep voorspoedig, we waren al snel bij de poolcirkel. Dat is hier veel minder commercieel dan we het in Finland hadden meegemaakt met Santa Village enzovoorts. Ik had het daardoor bijna gemist. Na Jokkmokk kwamen we op een stuk weg waar wegwerkzaamheden werden uitgevoerd. En grondig ook. Gedurende 17 kilometer lag de weg grotendeels open en reden we over stenen en modder. Daar waar er daadwerkelijk mensen bezig waren (zoals met asfalteren) moesten we in kolonne achter een leidauto aanrijden. Grappig. Maar na 17 kilometer stapvoets rijden en alsnog het gevoel hebben dat je in een mixer zit, ben je zo blij als het voorbij is.

Tegen 1 uur waren we in Gällivare, we hadden besloten om daar eens op een camping te gaan staan. Lekker weer eens uitgebreid douchen, onbeperkt stroom, wifi. Ook wel weer eens prettig. Vanwege de stroom konden we onze antimuggenlamp aanzetten, die we regelmatig hoorden knetteren. En voor de rest gingen we ook de muggen achterna met een elektrische vliegenmepper, die ook goede diensten deed. Nu maar hopen dat er een betere nachtrust in het verschiet ligt. Het weer werkt helaas helemaal niet mee. Veel regen en koud. Zo hebben we wel een nacht die licht blijft, maar kunnen we niet zien dat de zon niet ondergaat. En het weerbericht voor de komende dagen is ook niet hoopgevend. Tussen de buien door dachten we het dorp te gaan bekijken, maar halverwege gingen we alweer terug. En maar goed ook, we hadden al in wat regen gelopen, maar we waren nog niet lang binnen of het brak in alle hevigheid los. Tot onze grote verrassing werd het buiten in de loop van de avond steeds helderder. Zouden we dan de middernachtszon te zien krijgen?

Foto's

Zondag 17 juni.
Om een uur of 7 werden we wakker, waarna ik weer lekker aan het broodjes bakken ging. Tijdens het ontbijt had Wim de generator aangezet, zodat we met volle accu's en koffie in onze magen de rit om 9 uur weer konden voortzetten. Hoe noordelijker we kwamen, hoe ieler de boompjes werden. Maar landschappelijk bleef het een rit om je vingers bij af te likken. De hoofdroute is een prima weg, tweebaans maar goed onderhouden en bewegwijzerd. En het is zo rustig op de weg, dat rijdt heerlijk. We wisselden elkaar weer af, beiden reden we 2 etappes. Over het algemeen was het redelijk weer, soms een beetje regen. En 1x hadden we echt een stortbui te pakken, dat duurde gelukkig maar een paar minuten.

We maakten nog een paar tussenstops om even de benen te strekken en een frisse neus te halen, daar kozen we natuurlijk wel mooie plaatsen voor uit. Hoewel de mooiste tussenstop voor ons uitgezocht werd door de natuur. We hadden vanaf Slagnäs (wel in Lapland maar nog ruim onder de poolcirkel) al een paar keer rendieren gezien. Daar wordt je sowieso al heel blij van. Maar als je dan een stukje verder lichtsignalen van je tegenliggers krijgt, langzamer gaat rijden en dan moet stoppen omdat er een grote kudde rustig midden op de weg is gaan staan, dan maakt je hart een sprongetje. We zijn even uitgestapt om ze van dichtbij te bewonderen, wat ze prima vonden. Pas toen de rendieren besloten weer eens het bos in te gaan, reden de auto's verder. Voor mij het hoogtepunt van de dag. Om 5 besloten we te stoppen op een leuke camperplaats net boven Moskosel. Die plaats ligt in het verlengde van een oude brug, nu alleen nog in gebruik als voetgangersbrug, over een woeste rivier. Een fijne plaats om te overnachten.

Foto's

Zaterdag 16 juni.
Weer heerlijk geslapen, uiteindelijk hadden er 4 campers op deze mooie plaats gestaan. Wij konden dankzij de generator na het ontbijt nog lekker even koffie drinken, zodat het uiteindelijk 9 uur werd toen we vertrokken. En net rond die tijd begon het ook te regenen. De rest van de dag vielen er zo nu en dan wat buien, maar ook de zon liet zich regelmatig zien. Na een paar uurtjes rijden zagen we een mooie pauzeplaats. Tot onze verrassing zat er een koppeltje Canadese ganzen met 3 kuikens. Ze lieten zich gewillig fotograferen. Na die leuke stop reden we tot Mora. Eerst tankten we even, hoe noordelijker je komt hoe minder tankstations dus als we half leeg zijn en er komt een kans, aangrijpen! Vervolgens gingen we -nog steeds in Mora- naar een Maxi ICA om boodschappen te doen. Zo kunnen we er weer aan aantal dagen tegen.

Daarna was het mijn beurt om te rijden. Ik had thuis uitgeknobbeld (en daar hoef je geen raketgeleerde voor te zijn) dat je in Zweden via 2 routes naar het noorden kunt rijden. Langs de kust, de E4. Of via het binnenland, de E45. Die eerste hadden we al eens gedaan, dus wilden we nu via de Inlandsvägen rijden. Tot mijn grote verbazing liet de Tomtom ons toch afslaan van die route. Ik heb het in de wegenatlas nagekeken, er zit in de hoofdroute een rare kronkel en we kregen dus een alternatief dat misschien 100 meter korter was (want korter is korter vindt Tomtom). Maar ik was er zo blij mee, het was werkelijk een prachtige rit. Smalle wegen, maar ook heel weinig verkeer. Door bossen, langs rotsen en een fantastische bermbegroeing met allemaal bloeiende paarse, roze en witte bloemen. Ik ben geen deskundige, maar het woord fluitekruid kwam in me op. Uiteindelijk kwamen we weer terug op de E45, die we volgden tot we kort voor Östersund een mooie plek vonden om te overnachten.

Foto's

Vrijdag 15 juni.
We hadden prima geslapen op ons mooie wildkampeerplekje. En na het ontbijt was het gewoon, rijden met die handel. Geen kabels, recepties, slagbomen of wat dan ook. Een mooie kant van het camperen in Zweden. Zo waren we al om 9 uur bij het Naturum in Getterön. Een prachtig natuurgebied waar het vol zit met vogels. Er zijn 3 observatieplaatsen, waarvandaan je de vogels kunt bekijken. En het blijken ook ideale broedplaatsen voor zwaluwen te zijn, er zaten volop nestjes. We hebben van dit bezoek genoten. Pas tegen 11 uur reden we verder, richting het noorden. Onderweg maakten we even een stop bij een "Dollarshop". Zeg maar de Zweedse Action. We hebben er wat leuke dingen kunnen kopen.

Onze volgende stop was bij het Göta Kanaal. Daar hebben we de sluis gezien en een rondje gelopen, heerlijk in het zonnetje. Vervolgens reden we nog een uurtje door, tot we iets onder Filipstad een prachtige parkeerplaats langs een kanaal tegenkwamen. We zijn niet de enigen die hier overnachten, en terecht. Een mooie plek met picknicktafels, vlonders, zelfs een toiletgebouw. We gingen zo ver mogelijk naar achteren staan zodat we onze stroom weer konden oppeppen met de generator zonder overlast te veroorzaken. En met stroom ook weer heerlijk Senseo kunnen maken, ik had het gemist vandaag.

Foto's

Donderdag 14 juni.
Het werd tijd om Legoland achter ons te laten en richting Zweden te gaan. We profiteerden 's ochtends nog even van de douches, stroom en wifi. Maar om kwart over 10 hadden we ons ontbijt naar binnen, koffie gedronken, was de website geupload, de afwas gedaan en wij schoon. Dus gingen we toch echt op pad. Drie grote bruggen (en 2x tol betalen) later waren we in Zweden.

We reden eerst nog een stuk grote weg, bij Halmstad verlieten we die. Van eerdere reizen wisten we nog een grote supermarkt te vinden, waar we vers eten en fruit voor de komende dagen gingen halen. Daarna stelden we de Tomtom in op snelwegen vermijden en reden een prachtig stuk binnendoor richting Varberg. Iets voor dat stadje zagen we een geschikte plek om te overnachten, inmiddels was het al kwart voor 6 tenslotte. Dus de camper knus onder de bomen gezet, eten gemaakt en een gezellige, stroomloze avond gehad. In de loop van de avond stak er een harde wind op en even later viel er een flinke regenbui. Maar voor we naar bed gingen was die al weer voorbij.

Foto's

Dinsdag 12 en woensdag 13 juni.
Dinsdagochtend stonden we na het ontbijt te popelen om naar Legoland te gaan. Dat bleek wel toen we er aankwamen, we waren een kwartier te vroeg. We hadden in ieder geval alle tijd om geld te gaan halen. Maar helaas, de flappentap werkte niet. Toeganskaartjes hadden we al, dus geen groot probleem. Later op de dag konden we trouwens wel pinnen, het was "gewoon" een storing geweest. Toen om 10 uur de hekken opengingen, waren we vrijwel direct binnen. Het was in pretparktermen gezien een zeer rustige dag. De langste wachtrij (bij een nieuwe achtbaan) was 10 minuten. Maar bij bijna alle attracties was het instappen en rijden maar! We hebben een heerlijke dag gehad, bijna alle attracties gedaan, sommigen zelfs meer dan één keer. Ook hebben we de show gezien. Kneuterig, zoals verwacht. Maar toch ook weer niet onaardig. En we hebben ontdekt dat de 3D film in het Deens absoluut niet te volgen is. Iets na 4 uur (de attracties sluiten om 5 uur) waren we zodanig moe, dat we teruggingen naar de camper. Raar, 500 meter teruglopen is veel langer dan 500 meter heen lopen. Tijdens het koken (schnitzels met aardappelwedges en baked beans) gezellig met mijn kleindochter kunnen videobellen. Na het eten ben ik aan de slag gegaan met mijn foto's en filmpjes en daar pas mee gestopt toen we een dvd-tje gingen kijken. Toen de ogen zwaar werden was het om kwart over 10 bedtijd.

De volgende ochtend om 7 uur waren we weer wakker en tijdens het bakken van de broodjes zat ik al weer achter de computer om verder te gaan met de foto's. Na een lekkere bak koffie gingen we om kwart voor 10 op pad. En inderdaad, nu waren we net voor de opening van het park aan de ingang. Hoewel iets drukker dan de vorige dag, was het ook nu nog steeds rustig in het park. We hebben alle ritjes die we leuk vonden nog eens overgedaan. Bovendien waren we gisteren aan 2 ritjes niet toegekomen en was er 1 gesloten, dat hebben we vandaag ook allemaal in kunnen halen. Natuurlijk wandelden we ook uitgebreid door de Legowereld (onverstelbaar wat er allemaal gemaakt kan worden van legosteentjes). In de loop van de middag bekeken we de Lego film nog eens in het Duits, nu konden we het verhaal wel volgen. We gingen daarna nog eens de bioscoop in, nu om de Ninjago film in het Engels te zien. Die vonden we minder leuk dan de andere film, maar och, de bioscoopstoelen waren wel erg comfortabel. Om half 5 waren we zeer tevreden, alles gedaan en volop genoten. Hoog tijd om weer terug te gaan. De avond verliep net zo als de vorige, met het verschil dat er nu risotto op het menu stond.

Foto's

Zondag 10 en maandag 11 juni.
Op zondagochtend om half 11 vertrokken we, richting het noorden, met kilometerstand 108317. Dat vertrek had nog even op losse schroeven gestaan. Zaterdagmiddag sloeg bij mij de kiespijn genadeloos toe. Gelukkig wilde de weekendtandarts een volledige behandeling doen in plaats van alleen de gebruikelijke noodoplossing. Zo redde hij in 3 kwartier onze reis. En konden we genieten van een heerlijke rit op rustige wegen. Dat wil zeggen, tot Bremen kon dat. Daar kwamen we in de file te staan, over 8 kilometer deden we 5 kwartier. Tot Hamburg ging het daarna goed, daar mochten we het nog eens dunnetjes overdoen, 10 kilometer in een klein half uur. We zagen af van ons plan om tot Flensburg door te rijden, we besloten op de camperplaats in Kaltenkirchen te gaan staan. We kwamen daar om 6 uur aan. Een prima plek, erg druk met campers (maar nog voldoende vrije plaatsen toen wij er kwamen). Maar we moesten wel een nachtje zonder stroom doen, alle stroompalen waren al bezet. Gelukkig ging dat prima, dankzij de nieuwe accu. En we waren beiden moe van de drukke dag dus om half 10 was het al bedtijd voor ons.

Maandagochtend half 7 was ik heerlijk uitgeslapen, Wim deed daar een uurtje langer over. Daarna ging ik broodjes bakken en na het ontbijt gingen we weer verder. Makkelijk op de camperplaats, spullen even wegzetten en rijden maar. Wim deed de eerste etappe, naar Flensburg. Toch nog bijna 2 uur rijden, goed dat we dat de vorige dag niet meer hadden gedaan. Nadat we uitgebreid boodschappen hadden gedaan bij de Real en hadden rondgeneusd op het winkelcentrum waar die supermarkt inzit, reed ik verder. Eerst de grens over, Denemarken in. Daarna door naar Billund. Rond 2 uur kwamen we bij de Legoland camping. We hebben daar ingecheckt voor 3 nachten en kaartjes genomen voor 2 dagen in Legoland. De plaats op de camping is fantastisch, groot en overal dichtbij. De camping is ook heel leuk, in legostijl. Morgen hoeven we maar 10 minuten te lopen om het park in te gaan. We hebben er zin in.

Foto's

 

© Heidi Holster