Start Omhoog

 

Herfst in Friesland, november 2020.

Zondag 22 t/m woensdag 25 november.
Op zondag liepen we tussen de buien door nog eens een rondje door Franeker. Er was een Pokémon event, dan is het altijd fijn om wat meer meters dan normaal te maken. En niet slecht voor ons ook, natuurlijk. De volgende dag was het stralend weer, we pakten dus weer onze fietsen en maakten een rondje om de stad heen. Het was heerlijk om in de zon langs het water te fietsen, er valt altijd heel veel te zien met alle mooie boten die langsvaren of aangemeerd liggen. Natuurlijk kon het parkje ook niet ontbreken op onze route, een heerlijke plek voor een pauze. We hadden vandaag wat brood over van het ontbijt, de vogels lieten het zich goed smaken. Maar dankbaar zijn ze niet hoor, één van de meeuwen liet een grote vieze flats achter op de achterkant van mijn jas en op mijn handschoenen. De jas kon Wim gelukkig goed schoonkrijgen met water uit de vijver. De handschoenen moesten thuis maar de was in, ik kocht bij de Action even een nieuw stel.

Op dinsdag maakten we voor het laatst het inmiddels zo vertrouwde rondje om en door Franeker. Op woensdag pakten we onze spullen in, gingen we uitgebreid boodschappen doen en checkten we uit. Daarna zetten we koers richting thuis. Het waren heerlijke weken geweest in Franeker, maar de decemberfeesten wil ik toch graag thuis vieren. Om een uur of 3 waren we thuis, met kilometerstand 128091. Uitpakken en de camper naast het huis zetten duurt een half uurtje. Die mag nu zijn winterslaap gaan houden. We gaan nu heel hard duimen dat we volgend jaar weer meer en verder kunnen reizen.

Foto's

Dinsdag 17 t/m zaterdag 21 november.
We beginnen al echte Franekers te worden. Hoewel ik het leuker zou vinden als dat Franekeranen zou heten of zo, maar dat geheel terzijde. Op dinsdag maakte ik een afspraak voor woensdag bij de lokale kapper (waar je nog zonder mondkapje op geknipt kunt worden). We bestelden een wielspreider -zodat Wim mijn fiets kan maken- die we af zouden laten leveren bij een Post.nl punt in de buurt. En bij Intertoys bestelde ik een bordspel (voor onze 1e kerstdag spel-, pasta- en filmdag). Dus op woensdagmiddag ging ik eerst naar de kapper. Mijn haar werd in een leuk model, lekker kort, geknipt. Heerlijk, geen haar meer voor mijn ogen! Daarna haalden we ons pakje bij het Post.nl punt op. Wim ging, toen we weer op de camping waren, aan de slag met mijn fiets. Dat ging prima, na een half uurtje hard werken had ik een nieuwe achterband op mijn fiets. Dus op donderdag gingen we weer eens op de fiets naar het centrum. Het was fijn om weer te fietsen, maar pffff, wat ging dat zwaar. Er moest nog wat aan gefinetuned worden. Maar eerst even een rondje centrum gedaan en het spel Wingspan opgehaald bij Intertoys. Wij hebben wat leuks te doen op 1e kerstdag.

Op vrijdag gingen we weer op de fiets op pad. Die was inmiddels iets anders afgesteld en de band was wat harder opgepompd. Dat was te merken, ik fietste nu weer als vanouds, en dan heb ik een heel fijne fiets! Wim had op Google Maps gezien dat er aan de andere kant van Franeker, net buiten het centrum, een park is. Leuke bestemming om eens naar toe te fietsen, zeker omdat het op vrijdag prachtig weer was. Nou, het viel niet tegen. Sterker nog, het is een heel leuk park. Niet groot, je bent in een kwartier om de centrale vijver heen gewandeld. Maar mooi aangelegd, zeker nu met de prachtige herfstkleuren. En in de vijver allerlei eenden, zelfs een aantal minder bekende soorten. Dat was dus weer volop foto's maken. Ook stonden er nog een aantal volières met o.a. parkietjes, valkparkieten, agapornissen en diverse soorten zangvogels. Op de terugweg stopten we nog even bij de supermarkt om eten te halen, op de fiets is dat wel zo makkelijk, lekker mijn fietstassen vol gooien. Helaas was het op zaterdag weer druilerig. We beperkten ons tot een rondje centrum te voet. De lucht was sowieso erg vochtig, vaak viel er ook nog wat miezerregen. Maar als je dan op de terugweg even de Lidl inloopt en daar speculaassoesjes ziet liggen, maakt dat veel goed.

Foto's

Vrijdag 13 t/m maandag 16 november.
Op vrijdag dachten wij lekker een stukje te gaan fietsen. Het was tenslotte mooi weer en mijn fietsband was geplakt. Tsja, ik kwam nog niet tot het hek van de camping. En toen ineens: "knal". Klapband! Dus hebben we de fiets maar in de garaga van de camper gezet en zijn gaan wandelen. En dat is het fijne van Franeker. Een meter of 400 en je bent al in het centrum. Onze routine van de afgelopen dagen kon dus in stand blijven, alleen de variatie tussen lopen of fietsen was veranderd naar "we gaan lopen naar het centrum". Maar nog steeds hoor je ons niet klagen, wij hebben het hier prima naar ons zin. Op zaterdag keken ook wij naar de intocht van Sinterklaas. Dat moet natuurlijk wel, Serra's popjes zijn met ons mee en die wilden dat niet misen. Ns de middagwandeling en het avondeten mochten de popjes ook hun schoen zetten, zodat ik Serra daar verslag van kan doen.

Op zondag gingen we rond 12 uur al op pad. We hoopten een flinke tijd in het centrum te blijven omdat er een Pokémon Community Day was. Een dag waarop je extra veel kunt vangen en speciale opdrachten kunt uitvoeren. Wij hadden daar zin in. Helaas werkte het weer niet mee. Rond 1 uur begon het al met zachtjes regenen. Dat werd steeds harder, dus om half 2 zaten wij al weer binnen. Gelukkig voor ons konden we in de camper nog wel doorgaan met het spel. Er kwam ook geen kans meer om nog (op een leuke manier) op pad te gaan, de regen bleef de hele middag hard vallen en er stak ook nog een storm bij op. 's Avonds stond de camper soms hevig te schudden. Gelukkig hield de regen maandagochtend weer op, zodat we 's middags weer een rondje konden lopen. Door eens een andere afslag te nemen zagen we zowaar nog een onbekend stukje Franeker. De grote boodschappentas die we bij ons hadden was dubbel nuttig. Eerst om op de nog vochtige bankjes te kunnen zitten. Daarna om eten in huis (of moet ik zeggen in de camper) te halen voor 3 dagen. Wij kunnen weer even vooruit.

Foto's

Maandag 9 t/m donderdag 12 november.
De dagen verliepen in een prettige routine. Lekker uitslapen, daarna gezellig ontbijten. 's Ochtends bleven we in de camper, een beetje rommelen op de laptop of tablet, lekker een kopje koffie erbij. 's Middags gingen we dan op pad. Te voet of op de fiets, een rondje maken door en soms om Franeker. Bij terugkomst weer een kopje koffie, daarna lekker koken en eten. De avonden werden gevuld met tv of dvd kijken. Geen opwindend leven, wel heerlijk rustgevend. Het weer was wisselvallig, we hebben regen, zon en mist gehad. Zo zagen we wel alle gezichten van Franeker.

Op donderdag werd die fijne routine doorbroken. Allereerst door mijn fiets, die heel eigenwijs de achterband had laten leeglopen. Wim moest eerst de oorzaak zoeken (het bleek een lek in de binnenband te zijn, niet het ventiel wat hij eerst vermoedde). Daarna moest de band geplakt worden. Dat kon mooi tijdens de korte periode waarin het niet regende. Want dat deed het veelvuldig vandaag. Wij bleven dus ook 's middags "thuis". We hielden het weerbericht goed in de gaten, rond half 5 hield de regen op en zou het een paar uur droog blijven. Ideaal om Franeker nog eens in het donker te zien, de feestelijke verlichting maakt het ontzettend sfeervol in de stad. Daar genoten we van.

Foto's

Zondag 8 november.
Na de drukke oktobermaand/verjaardagenmaand is er in november weer tijd om op pad te gaan. Omdat het buitenland met alle maatregelen en beperkingen dankzij Covid-19 niet aantrekkelijk -of zelfs onmogelijk is- als bestemming, besloten we weer naar Friesland te gaan. In Nederland zijn de meeste campings in de periode na de herfstvakantie tot het volgende voorjaar dicht. Gelukkig konden we in Franeker wel terecht. Komt goed uit, wij vinden dit sowieso één van de leukste stadjes in Friesland. We vertrokken om kwart over 11 met kilometerstand 127682. We hadden een prima rit, zonder files enzo. Natuurlijk stopten we nog even op de Afsluitdijk. Het is zo heerlijk om daar even (letterlijk en figuurlijk) uit te waaien. En zeker op een dag zoals vandaag als de zon zo lekker schijnt.

Rond kwart voor 3 kwamen we in Franeker aan. De camperplaats is het enige deel van de camping dat nog open is, goed genoeg voor ons. Alle plaatsjes waren nog vrij, we gingen op dezelfde plek staan als de vorige keer dat we hier waren. Na de koffie gingen we een stukje wandelen, heel leuk, want het werd al schemerig. Franeker is 's avonds ook erg leuk, veel gebouwen worden sfeervol verlicht. We waren vrij laat terug, zodat we pas om half 8 gingen eten. En wat smaakte onze kip met groenten en rijst in pindasaus heerlijk. Daarna keken we nog wat tv (als je als enige op een camping staat en je de wifi niet hoeft te delen gaat dat heel goed). Rond half 12 was het bedtijd. Ik moest eerst nog een heel gevecht leveren. Mijn molton bleek op een prop te liggen onder het laken. Ik kon daardoor niet goed liggen. Dus werd het worstelen met alles wat op het bed ligt (dekbedden, kussen, extra fleece dekentjes) om het onderlaken op te tillen, de molton goed te leggen en dan het laken weer om het matras te krijgen. Daarna was ik zo moe dat ik als een blok in slaap viel.

Foto's

 

© Heidi Holster